Sub noul președinte argentinian, prețul combustibilului a crescut cu 60%, iar scutecele sunt de două ori mai scumpe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Argentina, o țară sinonimă cu inflația galopantă, oamenii sunt obișnuiți să plătească mai mult pentru aproape orice. Dar, sub conducerea noului președinte al țării, viața devine rapid și mai grea.

Javier Milei, nou președinte al Argentinei Foto Profimedia

În ultimele două săptămâni, prețul cărnii de vită a crescut cu 73%, în timp ce dovleceii s-au scumpit cu 140%. Șoferii plătesc și ei acum cu 60% mai mult pentru a-și umple rezervorul, iar prețul scutecelor s-a dublat comparativ cu acum o lună, potrivit The New York Times.

Când Javier Milei a fost ales președinte, la 19 noiembrie, țara suferea deja de a treia cea mai mare rată a inflației din lume, cu prețuri în creștere cu 160% față de anul precedent.

Dar, de când Milei a preluat funcția la 10 decembrie și a devalorizat rapid moneda argentiniană, prețurile au crescut într-un ritm atât de amețitor încât mulți locuitori din această țară sud-americană de 46 de milioane de locuitori își fac noi calcule cu privire la modul în care afacerile sau gospodăriile lor pot supraviețui crizei economice mult mai profunde pe care țara o suportă deja.

„De când Milei a câștigat, am fost îngrijorați tot timpul”, a declarat pentru New York Times Fernando González Galli, 36 de ani, profesor de filosofie la un liceu din Buenos Aires.

Profesorul Galli a încercat să facă economii fără a îngreuna viața celor două fiice ale sale, care au 6 ani și 18 luni, inclusiv să treacă la o marcă mai ieftină de scutece și să se grăbească să își cheltuiască pesos argentinieni înainte ca valoarea lor să se dezintegreze și mai mult. „De îndată ce îmi primesc salariul, mă duc să cumpăr tot ce pot”, a spus el.

Nahuel Carbajo, în vârstă de 37 de ani, proprietar al Naranjo Bar, un bar de vinuri la modă din Buenos Aires, a declarat că, la fel ca majoritatea argentinienilor, s-a obișnuit cu creșterile regulate de prețuri, însă săptămâna trecută a depășit cu mult ceea ce era obișnuit chiar și el.

De când Milei a câștigat alegerile, prețul pentru friptura de calitate superioară pe care o servește Carbajo a crescut cu 73%, ajungând la 14.580 de pesos, adică aproximativ 18 dolari, pe kilogram; o cutie de cinci kilograme de dovlecei s-a scumpit la 15.600 de pesos de la 6.500; iar avocado costă cu 51% mai mult decât la începutul acestei luni.

Salariile sau veniturile oamenilor nu au cum să se adapteze cu această viteză”, a spus Carbajo.

Purtătorul de cuvânt al Milei, Manuel Adorni, a declarat că accelerarea inflației a fost consecința inevitabilă a remedierii în sfârșit a economiei distorsionate a Argentinei.

Am fost lăsați cu o multitudine de probleme și chestiuni nerezolvate pe care trebuie să începem să le abordăm”, a spus el. „Inevitabil, vom trece prin luni de inflație ridicată”.

Situația va fi mai întâi mai dură, dar lucrurile se vor îmbunutății

Milei i-a avertizat pe argentinieni că planurile sale de a micșora guvernul și de a reface economia vor afecta la început. „Prefer să vă spun adevărul inconfortabil decât o minciună confortabilă”, a spus el în discursul său inaugural, adăugând săptămâna trecută că a vrut să pună capăt „modelului de declin” al țării.

Economia argentiniană este împotmolită în criză de ani de zile, cu o inflație cronică, o sărăcie în creștere și o monedă a cărei valoare s-a prăbușit. Turbulențele economice i-au deschis calea spre președinție lui Milei, un outsider politic care a petrecut ani de zile ca economist și expert de televiziune, criticând ceea ce el numea politicieni corupți care au distrus economia, adesea pentru câștig personal.

În timpul campaniei, el a promis că va ataca cu o drujbă cheltuielile publice și reglementările, mânuind chiar și o drujbă reală la mitinguri.

După victoria lui Milei, creșterea prețurilor a început să se accelereze în așteptarea noilor sale politici.

Guvernul de stânga anterior a folosit controale valutare complicate, subvenții pentru consumatori și alte măsuri pentru a umfla valoarea oficială a peso-ului și pentru a menține mai multe prețuri cheie la un nivel scăzut în mod artificial, inclusiv gazul, transportul și electricitatea.

Însă, Milei a promis să anuleze toate acestea și a făcut-o fără să piardă mult timp.

La două zile după preluarea mandatului, Javier Milei a început să reducă cheltuielile guvernamentale, inclusiv subvențiile pentru consumatori. De asemenea, a devalorizat peso cu 54%, plasând cursul de schimb al guvernului mult mai aproape de evaluarea peso-ului de către piață.

Economiștii au declarat că astfel de măsuri erau necesare pentru a rezolva problemele financiare pe termen lung ale Argentinei. Dar au adus și probleme pe termen scurt, sub forma unei inflații și mai rapide. Unii analiști au pus sub semnul întrebării lipsa unor plase de siguranță adecvate pentru cei mai săraci argentinieni.

În noiembrie, prețurile au crescut cu 13% față de octombrie, potrivit datelor guvernamentale. Analiștii preconizează că prețurile vor crește cu încă 25-30% în această lună. Iar de acum și până în februarie, unii economiști prognozează un salt de 80 la sută, potrivit lui Santiago Manoukian, economist șef la Ecolatina, o firmă de consultanță economică.

Previziunile sunt cauzate parțial de creșterea prețurilor la gaze, care au crescut cu 60% între 7 și 13 decembrie, și au un efect de recul asupra economiei.

Devalorizarea monedei a făcut ca produsele importate, cum ar fi cafeaua, dispozitivele electronice și gazul, să fie imediat mai scumpe, deoarece prețul acestora este exprimat în dolari americani. De exemplu, un abonament lunar la Netflix în Argentina a sărit cu 60%, ajungând la 6.676 pesos, sau 8,30 dolari, a doua zi după devalorizare. De asemenea, i-a determinat pe unii producători interni, inclusiv agricultori și crescători de bovine, să majoreze prețurile pentru a le alinia la propriile costuri în creștere.

Având în vedere inflația ridicată cronică, sindicatele negociază adesea majorări mari pentru a încerca să țină pasul, însă aceste creșteri salariale sunt rapid absorbite de creșterile bruște ale prețurilor. Lucrătorii informali, o listă care include dădace și vânzători ambulanți și care reprezintă aproape jumătate din economie, nu primesc, de asemenea, astfel de majorări.

Miercuri, președintele argentinian Milei a lansat următorii pași importanți pentru a reface guvernul și economia cu un decret de urgență care reduce semnificativ rolul statului în economie și elimină o serie de reglementări.

Măsura interzice statului să reglementeze piața imobiliară de închiriere și să stabilească limite pentru comisioanele pe care băncile și casele de asigurări de sănătate le pot percepe de la clienți; modifică legislația muncii pentru a facilita concedierea lucrătorilor, punând totodată limite la greve; și transformă companiile de stat în societăți comerciale, astfel încât acestea să poată fi privatizate.

Mulți analiști juridici au pus imediat la îndoială constituționalitatea decretului, afirmând că Milei a încercat să submineze Congresul. După discurs, oamenii din Buenos Aires, precum Jesusa Orfelia Peralta, o pensionară de 73 de ani, au ieșit în stradă bătând în oale pentru a-și arăta nemulțumirea.

Aceasta se temea că majorările de preț vor face ca asistența medicală adecvată să fie prea scumpă pentru ea și soțul ei. În ciuda unor probleme grave la coloană, aceasta a declarat că nu a ezitat să iasă în stradă, folosind un cărucior, și să-și descarce furia în public.

Javier Milei a încercat să descurajeze protestele amenințând că va anula planurile de asistență socială și va amenda pe oricine este implicat în demonstrații care blochează drumurile. Grupurile pentru drepturile omului au criticat pe scară largă astfel de politici, considerând că restricționează dreptul de a protesta pașnic.

Deocamdată, majoritatea argentinienilor încearcă să își dea seama cum să ajungă la sfârșit de lună în ceea ce pare adesea atât un curs complicat de economie, cât și un sprint frenetic pentru a cumpăra înainte ca prețurile să crească din nou.