Sistemul public de pensii se schimbă radical. Ce români vor primi mai mulți bani peste 25 de zile

0
Publicat:

Sistemul public de pensii va fi schimbat radical peste 25 de zile când intră în vigoare noua lege a pensiilor, aducând noi reguli de pensionare și noi formule de calcul, care vor crește o parte din pensii.

Pensionarii speră la majorări importante ale veniturilor după data de 1 septembrie

Când are loc mica și marea recalculare a pensiilor și cum se fac

În primul rând trebuie spus că noile pensii vor fi distribuite în urma a două recalculări, cea mare - care-i privește pe absolut toți pensionarii, pentru că introduce Valoarea Punctului de Referință (VPR) - și cea mică - în care se va ține cont de veniturile nepermanente, adică sporuri, acordul global, prime, al 13-lea salariu etc, care nu sunt cuprinse în actualul cuantum al pensiilor.

Marea recalculare a pensiilor este aproape finalizată, iar cea de-a doua va demara anul viitor.

În marea recalculare, cea în urma căreia pensionarii vor primi pensii majorate peste 25 de zile, cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință (VPR).

VPR reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a proiectului de lege și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzut de legislația anterioară, respectiv 25.

VPR este 81 lei, care va fi indexat anual, în luna ianuarie, cu rata inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

În calculul pensiei sunt introduse, cu titlu de noutate, și Punctele de Stabilitate.

Numărul total de puncte realizat de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale ale acestuia și a numărului de puncte de stabilitate.

Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumelor punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic.

Pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi se acordă un număr de puncte de stabilitate astfel: - 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;

- 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;

- 1 punct pentru fiecare an realizat peste 35 de ani.

Sunt considerate perioade asimilate vechimii acele perioade în care asiguratul:

- a urmat cursurile de zi sau cu frecvență ale învățământului universitar pe toată perioada de studii

- a satisfăcut serviciul militar

- a beneficiat în perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006, de indemnmizații de asigurări sociale

- a beneficiat după 1 ianuarie 2005 de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de acciodent de muncă sau boli profesionale

- a beneficiat după 1 ianuarie 2006 de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani respectiv 7 ani.

Ce români vor primi pensii mai mari

Această nouă formulă de calcul va aduce beneficii financiare tuturor românilor, creșteri mai mari fiind înregistrate în special în special în cazul celor cu pensii foarte mici.

A doua recalculare a pensiilor nu se va aplica însă tuturor pensionarilor, ci doar celor care pot dovedi că au obținut în timpul muncii venituri nepermanente, după cum a explicat recent chiar șeful Casei de Pensii Publice (CNPP) Daniel Baciu:
  „De etapa numărul doi nu vor beneficia toți pensionarii, așa cum beneficiază de etapa unu, decât cei care se aflau în această situație, de au avut aceste venituri nepermanente și aici vorbim în principal de acordul global ca venit nepermanent, era o formă de retribuție înainte de 1989 și celelalte sporuri cu caracter nepermanent. Atenție, adică vorbim despre orele suplimentare, despre al 13-lea salariu, de premiile anuale care se dădeau. Aici creșterile nu mai sunt așa de mari cum sunt pe recalcularea pe formulă de calcul, unde beneficiază absolut toți pensionarii, în funcție de stagii de cotizare, pentru că acel spor a avut acest caracter nepermanent, deci nu a fost lună de lună acordat. Gândiți-vă numai la al 13-lea salariu. Ai luat o singură dată pe an, nu lună de lună”.  

Deci acest spor nu influențează foarte mult salariul pe care îl ai deja luat în calculul pensiei, deci acolo creșterile sunt mai mici. Cele mai semnificative creșteri vor fi la acordul global, pentru că acolo, într-adevăr, mare parte dintre actualii pensionari au realizat acel plan care se dădea, că, de fapt, ăsta era acordul global. Ți se dădea un plan. Dacă făceai mai mult decât planul respectiv, aveai un salariu mai mare decât cel pe care îl avea efectiv înscris în carnetul de muncă, adică salariul de bază, și acolo noi trebuie să luăm acele sume care sunt mai mari decât sumele din acord, care sunt mai mari decât efectiv salariul pe care îl luăm la fiecare pensionari, salariu tarifar de încadrare”, a mai spus șeful CNPP.

Ce se întâmplă dacă la recalculare iese o valoare mai mică

Noua lege a pensiilor prevede în mod clar ce se întâmplă în cazul în care în urma recalculării pensiei rezultă o valoare mai mică: „pensionarul rămâne cu pensia cea mai avantajoasă în plată”. „Da, lucrul acesta este prevăzut clar în lege, noi respectăm exact legea, vorbim de legea 360. Dacă în această formulă de calcul există un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată în prezent, lucrurile sunt foarte clare, pensionarul rămâne cu pensia cea mai avantajoasă în plată”, a declarat președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu.

Acte necesare pentru valorificarea veniturilor de dinainte de 2001

Pensionarii care vor să beneficieze de mica recalculare, cea în care se va ține cont de veniturile nepermanente precum sporurile, primele, al 13-lea salariu, etc, trebuie să aducă adeverințe care dovedesc acest lucru. 

Șeful CNPP a explicat recent că nu există un termen limitat de depunere a acestor adeverințe și drepturile li se vor acorda începând cu luna următoare depunerii cererii.

Lista veniturilor nepermanente pentru care este nevoie de adeverințe este următoarea:

• formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale;

• premiile anuale şi premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite;

• recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;

• al treisprezecelea salariu;

• formele de retribuire pentru "orele suplimentare" realizate peste programul normal de lucru;

• sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică şi care asigură perfecţionarea de specialitate a învăţătorilor şi educatorilor;

• indemnizaţiile de muncă nenormată;

• alte sporuri care nu au avut caracter permanent pentru care s-a datorat contribuția de asigurări sociale.

Când se va face livrarea pensiilor majorate

Deciziile cu noua valoare a pensiilor, după recalculare, vor fi tipărite şi vor ajunge la Poşta Română până pe 15 august, iar documentele vor fi înmânate pensionarilor cel târziu la sfârșitul acestei luni. 

Conducerea Casei Naționale de Pensii a anunțat că distribuirea deciziilor de recalculare a pensiilor se va desfășura între 15 și 31 august.

„Pentru derularea tuturor activităților, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale va încheia, prin Casa Națională de Pensii Publice, o convenție cu Compania Națională Poșta Română S.A.

Compania Națională Poșta Română S.A., în calitate de operator național din domeniul serviciilor poștale cu cea mai mare acoperire națională, asigură în prezent transmiterea taloanelor de pensii și plata în numerar pentru pensionari.

Deciziile de recalculare emise de casele teritoriale de pensii pentru cei aproximativ 4.900.000 de pensionari vor fi trimise cu confirmare de primire la domiciliul beneficiarilor”, a informat CNPP.

Cei care nu vor fi acasă le vor putea ridica de la sediile poștale și apoi de la Casele teritoriale de pensii.