SINTEZĂ: Măsurile de austeritate adoptate de statele zonei euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul 2010 a adus o accentuare a crizei în zona euro, odată cu explozia datoriei publice în Grecia. State precum Italia, Portugalia şi Spania se confruntă cu probleme fiscale grave şi au fost nevoite să ia o serie de măsuri de austeritate pentru a-şi ajusta dezechilibrele.

Planul de austeritate al guvernului spaniol, care vizează reducerea cheltuielilor cu 15 miliarde de euro, a fost aprobat joi, cu o diferenţă de un singur vot, amplificând îndoielile privind capacitatea ţării de a depăşi criza economică, potrivit Reuters. Urmăriţi o sinteză a măsurilor aplicate în statele zonei euro:

Spania 

Premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero a anunţat, la 12 mai, tăieri de 15 miliarde de euro în 2010 şi 2011. Salariile funcţionarilor publici vor fi reduse cu 5% în 2010 şi îngheţate în 2011, în timp ce peste şase miliarde de euro vor fi tăiate din investiţiile publice.

Reducerile au scopul de a grăbi consolidarea fiscală şi de a respecta ţintele de deficit bugetar, de 9,3% în acest an şi de 6% anul viitor, faţă de 11,2% în 2009.

Datoria publică este estimată la 65,9% din PIB în 2010 şi la 71,9% din PIB în 2011

Italia

La 25 mai, într-o şedinţă de Guvern, s-au aprobat măsuri de reducere a deficitului cu 24 de miliarde de euro, printre care amânarea pensionărilor cu perioade între trei şi şase luni, îngheţarea salariilor în sectorul bugetar şi reducerea salariilor înalţilor funcţionari publici.

Autorităţile locale şi regionale vor fi obligate să contribuie cu alte economii de 13 miliarde de euro în perioada 2011-2012, şcolile şi spitalele fiind în mod inevitabil afectate. Pentru accesul pe arterele de circulaţie aglomerate, precum drumul de centură al Romei, s-ar putea introduce taxe.

Deşi Italia a reuşit să-şi menţină deficitul bugetar relativ mic în 2009, la 5,3% din PIB - mult sub media UE - ţinta este de 2,7% pentru 2012.

Portugalia

Premierul Jose Socrates şi liderul opoziţiei Pedro Passos Coelho au fixat etapele de reducere a deficitului bugetar, incluzând tăierea cu 5% a salariilor înalţilor funcţionari publici şi a parlamentarilor, dar şi creşterea TVA, a impozitului pe venit şi pe profit, cu procente între 1% şi 2,5%.

Cabinetul a aprobat acest program la 20 mai. Guvernul a transmis că va reduce deficitul fiscal la 7,3% din PIB în 2010 şi la 4,6% din PIB în 2011. Anul trecut, acesta a atins 9,4%

Franţa

Premierul Nicolas Sarkozy a declarat că Franţa îşi va consolida finanţele publice pe măsură ce recuperarea economiei va prinde avânt.

În efortul de a limita deficitul bugetar, autorităţile au decis îngheţarea tuturor cheltuielilor, cu excepţia pensiilor şi a plăţii dobânzilor pentru împrumuturile statului, între 2011 - 2013, şi tăierea cheltuielilor curente ale statului cu 10% în aceeaşi perioadă. Sarkozy a declarat că aceste decizii nu se ridică la nivelul unui plan de austeritate

Grecia

Grecia a aprobat un plan de reformare a pensiilor, după ce a agreat cu UE şi FMI  un nou set de măsuri de austeritate, cu scopul de a scoate ţara din criza severă a datoriei care a zdruncinat zona euro.

Sub acordul UE-FMI, Grecia intenţionează să-şi reducă deficitul bugetar de la 13,6% din PIB în 2009 la 8,1% în acest an, la 7,6% în 2011 şi la 2,6% în 2014.

Măsurile de austeritate includ îngheţarea salariilor în sectorul public până în 2014. Primele de Crăciun, de Paşte şi de vacanţă, cunoscute şi ca al 13-lea şi al 14-lea salariu, sunt eliminate pentru funcţionarii publici care câştigă peste 3.000 de euro pe lună şi sunt limitate la 1.000 de euro pentru cei care câştigă mai puţin.

Alocaţiile în sistemul public vor fi reduse suplimentar cu 8%. Aceste alocaţii, care ocupă o parte semnificativă din venitul global al funcţionarilor publici, au fost reduse cu 12% după ce o primă serie a măsurilor de austeritate s-a anunţat în martie.

CREŞTERI DE TAXE

TVA-ul va fi majorat cu 2%, până la 23%. În martie a crescut prima oară, de la 19% la 21%.

Accizele la combustibil, ţigarete şi alcool vor fi majorate cu 10%.

Guvernul estimează că va genera încasări suplimentare printr-o taxă suplimentară percepută companiilor profitabile, precum şi pe noile licenţe de jocuri de noroc şi creşterea taxelor pe proprietate

 PENSII

Guvernanţii au transmis că vor îngheţa pensiile în 2010, 2011 şi 2012

Potrivit noii legi a pensiilor, ce va fi votată în Parlament în iunie, vârsta de pensionare pentru femei va fi crescută cu cinci ani, la 65 de ani, adică egalizată cu vârsta de pensionare la bărbaţi.

Irlanda 

Bugetul pe 2010, prezentat în decembrie de Guvern, proiecta un deficit de 11,6% din PIB. Media prognozelor analiştilor intervievaţi de Reuters indică un deficit de 11,5% din PIB.

MĂSURILE DE AUSTERITATE

Reforma fiscală de până acum a fost cuprinsă în trei bugete de austeritate: în octombrie 2008, aprilie 2009 şi decembrie 2010. Cu primele două bugete concentrate pe creşterea taxelor, bugetul pentru 2010 din decembrie a adus tăieri ale cheltuielilor - cu 4 miliarde de euro - cu salariile din sectorul public.

Noi economii în valoare de câte trei miliarde de euro sunt programate pentru 2011 şi pentru 2012