Prețul aurului atinge un nou record istoric după atacurile lui Trump la adresa Rezervei Federale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Naţională a României (BNR) a afişat un preț record pentru un gram de aur, cu 13 lei mai mare decât în ultima zi lucrătoare a săptămânii trecute, aliniindu-se trendului internațional de creștere provocat de amenințările lui Trump la adresa independenţei Rezervei Federale.

Prețul aurului a atins un nou record istoric. Foto arhivă

Prețul aurului a atins marți valoarea record de 480.8399 lei, cu 13,54 lei mai mult decât joi, ultima zi lucrătoare de dinaintea Sărbătorilor Pascale, după o scumpire cu 10 lei față de ziua de marți (454.7122). 

În ultimul an, prețul aurului a înregistrat o creștere continuă, de peste 100 de lei pe gram, de la 359,41 lei/gram la 17 aprilie 2024, la peste 467 de lei în prezent. Cursul minim în ultimul an a fost de 341.8121 lei și a fost înregistrat la data de 10 iunie 2024.

Preţul aurului a atins un nou record de peste 3.500 de dolari uncia

Aurul a atins marţi un nou maxim istoric, pentru scurt timp, după ce preşedintele Donald Trump şi-a intensificat atacurile la adresa preşedintelui Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell, îngrijorând investitorii şi sporind cererea de active sigure, transmite Reuters.

În jurul orei 10:25 GMT, cotaţia aurului era în creştere cu aproximativ 1%, până la 3.457,12 dolari uncia, după ce puţin mai devreme atinsese 3.500,05 dolari uncia.

Cel mai recent raliu a fost determinat de atacul public al preşedintelui Donald Trump la adresa preşedintelui Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell. În condiţiile în care persistă incertitudinile politice şi temerile privind politica monetară, cotaţia aurului ar putea creşte în continuare", a apreciat Alexander Zumpfe, trader de metale preţioase la Heraeus Metals Germany.

Luni, atacurile vocale ale lui Trump în urma deciziei Rezervei Federale a SUA de a nu reduce dobânzile a dus la un declin al Bursei americane de aproximativ 2,4%, în timp ce dolarul s-a depreciat la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani.

Metalul preţios s-a apreciat cu aproape o treime în acest an şi a atins un şir de recorduri succesive, pe măsură ce escaladarea războiului comercial provoacă îngrijorări cu privire la o posibilă recesiune globală, iar investitorii nu vor să îşi asume poziţii pe termen lung din cauza lipsei de predictibilitate a politicilor Washingtonului din domeniul tarifelor.

Traderii aşteaptă discursurile unor oficiali ai Rezervei Federale a SUA (Fed) în această săptămână pentru indicii privind politica monetară în viitor, pe fondul temerilor referitoare la independenţa băncii centrale.