Nou record negativ pentru leu: 5,12 lei/euro, cea mai mare depreciere înregistrată vreodată
0Cursul valutar oficial publicat de Banca Națională a României (BNR) arată că euro a ajuns la 5,1222 lei, cea mai mare depreciere înregistrată vreodată în istoria monedei naționale.
Cursul leu/euro a crescut joi cu 0,0231 lei, la 5,1222 lei/euro, față de marți când deja atinsese nivelul record de 5,0991 lei/euro.
Cursul valutar a explodat, marți, depășind pragul psihologic de 5 lei, după ce luni s-au publicat rezultatele alegerilor prezidențiale care l-au propulsat pe George Simion în turul II, alături de Nicușor Dan.
Leul s-a depreciat puternic începând cu data de 6 mai, după ce rezultatul alegerilor prezidențiale l-au indicat câștigător pe George Simion cu 41% din sufragii și pe Nicușor Dan cu 21%.
Euro a fost cotat marți la 5,0378 lei, crescând miercuri la 5,0991 lei.
Moneda euro a depășit 5 lei pe piața interbancară, pe fondul incertitudinii politice și fiscale. BNR a cheltuit 2 miliarde de euro într-o singură zi ca să mențină cursul stabil al leului după victoria lui George Simion în turul I.
BNR a cheltuit miliarde de euro pentru a ține în frâu cursul valutar
„BNR a aruncat în primele două zile după alegeri 3 miliarde euro ca să țină leul stabil, adică 4% din toată rezerva națională. În numai 36 ore doar din cauza alegerilor din primul tur ... triplu decât în prima săptămână de COVID‑19 și dublu față de momentul declanșării războiului din Ucraina”, a informat marți economistul Iancu Guda.
„Vă dați seama ce s-ar întâmpla cu piețele financiară dacă George Simion iese președinte, dizolvă parlamentul (are dreptul după 2 respingeri la propunerea de premier CG) și apoi face anticipate și îl impune premier pe Călin Georgescu (guvernare POT - AUR)? Rămânem fără bani în maximum 20‑30 zile, cursul trece lejer de 6 lei, inflația sare peste 15%, dobânzile peste 10%, se blochează totul financiar, fiscal dar și în economia națională reală. Stingem lumina!”, a adăugat economistul pe pagina sa de Facebook.
Presiunea pe moneda națională a început încă din dimineața zilei de luni și s-a intensificat după-amiază, pe măsură ce investitorii au încercat să scape de lei și să cumpere euro pentru a-și proteja depozitele.
Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a declarat că în ultima perioadă a apărut o schimbare importantă pe piața valutară. Intrările de capital au scăzut, iar ieșirile au crescut semnificativ. „În consecință, pentru a tempera aceste mișcări trebuie atrasă lichiditatea din piață și dobânzile să crească. BNR va căuta un optim pentru această situație”, a declarat Suciu.