Lukoil, amendată în Bulgaria pentru abuz de poziție dominantă

0
Publicat:

Lukoil a fost amendată în Bulgaria pentru abuz de poziție dominantă, după ce ar fi pus presiune pe concurenţi majorând gradual condiţiile de preţ pe piaţa cu ridicata.

Lukoil a fost amendată în Bulgaria pentru abuz de poziție dominantă

Comisia pentru protecţia concurenţei din Bulgaria a amendat subsidiara bulgară a Lukoil cu 67,7 milioane de leva (36,83 milioane de dolari) pentru abuz de poziţie dominantă pe piaţă, transmite Reuters.

Lukoil Bulgaria, controlat de grupul rus Lukoil, a pus presiune pe concurenţi majorând gradual condiţiile de preţ pe piaţa cu ridicata şi eliminând reducerile la cantitate, în perioada martie 2021 - iunie 2022. Aceste decizii ar putea limita concurenţa pe piaţa combustibililor şi ar putea afecta consumatorii, susţin autorităţile de la Sofia.

"Investigaţia Comisiei pentru protecţia concurenţei a arătat că Lukoil Bulgaria a implementat o strategie cuprinzătoare de limitare a concurenţei în domeniul comercializării cu ridicata a combustibililor în ţară", se arată în comunicatul autorităţii de reglementare. Instituţia a început verificarea Lukoil Bulgaria în urma plângerii subsidiarei bulgare a OMV şi a altor firme, potrivit Agerpres.

În septembrie 2022, subsidiara bulgară a Lukoil a fost acuzată în Bulgaria de încălcarea reglementărilor privind concurenţa.

Lukoil Bulgaria controlează singura rafinărie a ţării, Neftochim Burgas, şi operează peste 200 de benzinării.

În timpul investigaţiei, Lukoil Bulgaria şi-a schimbat şi corectat comportamentul de piaţă, susţine Comisia pentru protecţia concurenţei din Bulgaria.

Exporturile de produse petroliere obținute din țiței rusesc, interzise abia din martie 

În luna decembrie a anului trecut, Bulgaria a anunțat că a decis să interzică exporturile de produse petroliere obținute din țiței importat din Rusia pe mare, începând cu 5 martie 2023.

Interdicția se aplică exporturilor bulgare de produse petroliere către cumpărători dintr-un alt stat membru UE sau dintr-o țară terță, a anunțat cabinetul Guvernului interimar într-un comunicat de presă.  

Tot atunci, Guvernul bulgar a aprobat o derogare de la interdicția europeană privind importul sau transferul de țiței și produse petroliere transportate pe mare din Rusia. Derogarea a fost acordată Bulgariei de UE în iunie în cadrul celui de-al șaselea pachet de sancțiuni adoptat de blocul comunitar. Aceasta va intra în vigoare pe 5 decembrie, dată la care va intra în vigoare embargoul UE asupra importurilor de țiței pe cale maritimă din Grecia, și va fi valabil până la sfârșitul anului 2024.