Lucian Anghel: România ar putea constitui foarte uşor un fond suveran de trei miliarde de euro, dar nu să investească în borduri şi şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Anghel este de doi ani preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei, timp în care s-au realizat listările Nuclearelectrica, Romgaz şi Electrica

România ar putea realiza foarte uşor, pe model polonez, un fond suveran de 3 miliarde de euro, dacă ar vinde o serie de participaţii la mai multe companii, şi cu aceşti bani să investească în proiecte de infrastructură care să antreneze mai departe fonduri în economie, a declarat, pentru „Adevărul“, Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

El a dat ca exemplu de participaţii ce pot fi vândute pachetul de 20,6% din Petrom sau să-şi reducă deţinerea la Romgaz de la 70% la 51%. 

„Nu trebuie să începi cu 3 miliarde de euro din start, se poate începe cu 500 de milioane de euro. Dar trebuie planificat, astfel încât să nu se repete povestea cu Fondul Naţional de Dezvoltare, care conţinea, în 2008 banii din fostele privatizări, peste 3 miliarde de euro. Dacă vrem să avem rezultate diferite faţă de ceea ce am obţinut în ultimii 20 de ani, trebuie să facem ceva diferit faţă de ceea ce am făcut în ultimii 20 de ani. Acest fond trebuie să aibă un consiliu independent, pentru a primi bifa Eurostat, altfel investiţiile sale ar fi trecute la deficit bugetar“, a mai afirmat Anghel.

Ulterior, acest fond poate investi în economie, antrenând fonduri private. „La 3 miliarde de euro, acest fond poate antrena încă 12 miliarde de euro dacă statul investeşte 20%, iar privaţii 80%. Dar este foarte important ca investiţiile să fie în ceva cu return (câştig- n.r.), nu pot fi investiţii în borduri şi şcoli“, a avertizat Anghel.

El dă ca exemplu Polonia, unde există un astfel de fond suveran, care acum ajută compania petrolieră PKN Orlen să investească într-un zăcământ şi în conductele care îl vor deservi.

Anghel a mai spus că în Polonia, producătorul de cupru KGHM este cea de-a doua companie din ţară în funcţie de capitalizare, cu o valoare de piaţă de 6 miliarde de euro, iar angajaţii deţin 15% din companie şi este interesul lor ca acţiunile să crească. De asemenea, el a mai dat ca exemplu grupul energetic CEZ, din Cehia, unde managementul deţine opţiuni pentru 1% din acţiunile companiei, astfel încât să crească preţul acţiunilor.

Mai puteţi citi: