Era petrolului ieftin a apus. Trăiască gazele!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul petrolului va continua să crească în următorii ani, întrucât zăcămintele existente nu vor putea acoperi cererea globală, se arată într-un raport al Erste Group. Analiştii apreciază gazele neconvenţionale ca fiind cea mai interesantă oportunitate de investiţii în sectorul energetic.

Preţul scăzut al petrolului înregistrat pe parcursul anului trecut, ca urmare a scăderii cererii provocate de criza financiară, a dus la abandonarea unor investiţii în valoare de aproape 100 de miliarde de dolari în domeniu, se arată într-un raport al Erste Group. Astfel că piaţa petrolieră s-ar putea confrunta cu o ofertă extrem de mică în următorii ani, când cererea îşi va
reveni.

„Există riscul unei alte crize a petrolului în momentul în care cererea va depăşi oferta, în jurul anului 2014 sau 2015. Nu vor mai exista petrol şi gaze suficiente la mijlocul următorului deceniu", spune Christoph de Margerie, CEO al gigantului francez Total, citat în raportul grupului financiar. Mai mult, Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) susţine că în 2020 va fi atins punctul maxim al erei petrolului, după care va începe declinul. AIE a ajuns la concluzia că, dacă cererea se dezvoltă la fel ca până acum, până în 2030 ar trebui să fie descoperite noi resurse de circa 40 de milioane de barili pe zi, adică de patru ori producţia actuală a Arabiei Saudite, pentru a putea evita un şoc al preţurilor pe termen lung.

Viitorul energetic

Ce va lua locul petrolului? AIE preconizează o creştere cu 71% până în 2030 a producţiei de gaze neconvenţionale (precum gazul de şist, metanul din straturi de cărbune, zăcămintele din terenuri nisipoase).

„Chiar dacă gazele naturale nu vor putea suplini scăderea producţiei de petrol, gazul de şist ar trebui să joace un rol tot mai important, în special în SUA şi în Europa", mai spun experţii Erste, arătând că SUA devin independente din punct de vedere energetic aproape peste noapte datorită gazului de şist. Pentru Europa, exploatarea acestora ar reduce dependenţa de Rusia, care în prezent asigură un sfert din gazele naturale ale europenilor. Prin urmare, analiştii grupului austriac se aşteaptă la activităţi intense de explorare şi achiziţii în Polonia şi Ucraina.

„Din acest motiv, considerăm gazele neconvenţionale - în special gazul de şist - ca fiind cea mai interesantă oportunitate de investiţii în sectorul energetic", recomandă Ronald Stöferle, analist materii prime în cadrul Erste Group.

Echilibru în 2010

Pentru acest an, experţii estimează un echilibru al cotaţiilor petroliere, chiar dacă barilul ar putea atinge din nou punctul „magic" de 100 de dolari în primele şase luni. „Ne aşteptăm la o inversare a tendinţei pentru a doua jumătate a anului, când preţul ar trebui să scadă în jurul sumei de 60 de dolari sau chiar sub această valoare. Astfel, preconizăm un preţ mediu de 72 de dolari pe baril în 2010", a mai arătat Stöferle.

Resursele de ţiţei din România, pe sfârşite

Şi resursele de hidrocarburi din România sunt pe sfârşite. Rezervele de ţiţei de aproape 70 de milioane de tone sunt suficiente pentru următorii 11 ani, la nivelul actual al consumului. Totodată, cele circa 150 de miliarde de metri cubi de gaze naturale vor mai putea fi exploatate timp de încă 12 ani.

Mai multe pentru tine:
24 mai: Mesajul „morse”, descoperirea lui Samuel Morse, cu care a fost inaugurată prima linie telegrafică din America
Cine este și cum arată, de fapt, Carla’s Dreams, solistul acuzat că a urcat pe scenă drogat: „Avem toți uneori perioade mai complicate cu manifestări diverse”
O instanță din Franța a ordonat lui X să plătească redevențe către mass-media pentru utilizarea materialelor acestora
Declarații de ultimă oră despre audierile de la DNA. Un fost general SRI a oferit informații amănunțite pentru anchetă
Statele Unite au anunțat lansarea, împreună cu UE, a unui mecanism de combatere a „propagandei ruse și chineze” în Balcani
Horoscop săptămâna 24-30 mai 2024. Patru zodii care își pot schimba destinul până la finalul lunii, dacă sunt atente la semne
Concedieri pe bandă rulantă la Arad, în industria auto. Sute de angajați disponibilizați: „s-au redus foarte mult comenzile”
Actorul român din Generația de Aur care, înainte să moară, le-a oferit tuturor o lecție: „Dacă ieși afară și te compari cu alții, vezi că sunt mulți Dumnezei în jurul tău”
Biden a evitat să răspundă la întrebarea dacă SUA au dovezi ale crimelor de război israeliene
Florian Coldea, urmărit penal de DNA. Control judiciar pentru generalul Dumitru Dumbravă
Alex Dobrescu, declarații de dragoste pentru Cristina Cioran: „Este femeia vieții mele. Femeia pe care am iubit-o și pe care o iubesc cel mai mult în viața asta”