Criza energetică: Măsurile viitoare trebuie să fie adaptate și să facă față tranziției, susține CESE

0
Publicat:

Comitetul Economic și Social European (CESE) recomandă ca măsurile viitoare, aplicate în contextul crizei energetice, să fie adaptate, orientate și să facă față tranziției.

Foto: Shutterstock

Mai exact, „CESE a recomandat, marți, stabilirea unui criteriu triplu care să țină cont de aspectele ecologice, pentru a evalua viitoarele intervenții în sistemul economic al UE, astfel încât măsurile adoptate să fie fără îndoială adaptate, orientate și să facă față tranziției.

Pe baza recomandărilor Băncii Centrale Europene (BCE), Comitetul subliniază că măsurile nespecifice privind prețurile nu ar face decât să prelungească pe termen lung perioada de inflație ridicată. Întârzierea eliminării treptate a acestora ar putea compromite capacitatea BCE de a-și atinge obiectivele pe termen mediu, conducând la o înăsprire a măsurilor monetare pentru o perioadă mai îndelungată decât ar fi de dorit.

În conformitate cu avizul CESE pe tema Impactul crizei energetice asupra economiei europene, elaborat de Alena Mastantuono și adoptat în sesiunea plenară din iunie, Uniunea Europeană trebuie să meargă dincolo de răspunsurile fiscale de urgență și să se concentreze asupra schimbărilor structurale, pentru a-i permite să se decupleze mai rapid de combustibilii fosili.

Suntem convinși că lecțiile învățate în urma efectelor negative ale crizei energetice asupra performanțelor economice ale UE trebuie să se reflecte în următoarele etape de politică”, a afirmat Mastantuono.

Potrivit sursei citate, pentru a-și asigura dezvoltarea economică armonioasă și competitivă, UE are nevoie de livrări fiabile și sigure de energie la prețuri accesibile, bazate pe o piață a energiei integrată, cu o cotă ridicată de energie curată, care să fie rezilientă și să poată face față la perturbări și șocuri

La un nivel mai general, UE nu dispune de un cadru pe termen lung pentru o finanțare solidă a punerii în aplicare a Pactului verde, iar CESE solicită un cadru adecvat pentru a sprijini într-un mod simplu și eficient măsurile de finanțare a tranziției către o economie neutră din punct de vedere climatic.

Criza energetică a scos la iveală și a identificat unele dintre deficiențele și perturbările semnificative ale sistemului economic al UE. Ea afectează în continuare viața oamenilor și prosperitatea întreprinderilor, ceea ce face dificilă măsurarea impactului său global final asupra economiei.

Inflația ridicată a fost cel mai vizibil fenomen al performanței economice din 2022, cu efect de domino asupra altor elemente din coșul de consum și un impact semnificativ asupra consumului și a comportamentului.

„Numărul foarte mare de declarații de faliment din UE indică, de asemenea, gradul de gravitate a situației. Pentru mulți, situația este nesustenabilă din punct de vedere financiar și se adaugă la situația deja fragilă creată de pandemia de COVID-19.”, precizează CESE.