Cele mai mari burse din lume: Capitalizarea cumulată a burselor europene nu o ajunge pe cea a New York Stock Exchange - INFOGRAFIE
0Distribuţia burselor nu este echilibrată la nivel global. În Uniunea Europeană, Londra deţine prima poziţie, ceea ce face ca o eventuală ieşire a Marii Britanii din UE să afecteze pieţele financiare din regiune.
Cea mai mare bursă din lume este New York Stock Exchange (NYSE) cu o capitalizare de 18.500 miliarde de dolari. Ea singură reprezintă peste un sfert, mai precis 27%, din capitalizarea totală a burselor din întreaga lume.
La polul opus sunt bursele de valori din mici insule precum Malta, Cipru sau Bermuda, cu valori ale tuturor titlurilor listate aici cuprinse între 1 şi 4 miliarde de dolari. Între acestea se numără şi Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a cărei capitalizare nu trece de patru miliarde de dolari. Aceste patru burse însumate reprezintă mai puţin de 0,01% din capitalizarea pieţei globale de valori mobiliare.
În întreaga lume sunt doar 16 burse care au o capitalizare mai mare de o mie de miliarde de dolari. Acest grup select în care intră instituţii celebre precum NYSE, Nasdaq, London Stock Exchange, Deutsche Borse sau Japan Exchange Group deţin împreună 87% din valoarea totală a titlurilor de valoare ce se tranzacţionează public în întreaga lume.
Celelalte pieţe bursiere ajung ca, împreună, să deţină aproximativ 9.000 de miliarde de dolari, ceea ce reprezintă mai puţin de 13% din valoarea de piaţă a tuturor acţiunilor listate la burse.
Din punct de vedere al distribuţiei geografice, emisfera nordică este dominantă. După continente, America de Nord are cele mai dezvoltate pieţe bursiere, ce reprezintă 40.6% din total. Pe locul secund este Asia (33.3% din total), cele mai mari centre financiare fiind Shenzen, Hong Kong, Tokio şi Shanghai. Bursele europene cumulează 19,5% din întreaga piaţă mondială.
La sud de ecuator nu sunt decât patru burse care contează: Australian Securities Exchange, Indonesia Stock Exchange, Johannesburg Stock Exchange şi bursa braziliană BM&F Bovespa
Bursele, care sunt considerate baromentrul economiei globale, sunt în scădere încă de la mijlocul anului trecut. Tendinţa descrescătoare s-a accentuat în 2016, cel mai mult având de pierdut pieţele asiatice, urmate de cele europene şi americane.
Volatilizarea a mii de miliarde de dolari în ultimele luni de pe pieţele bursiere constituie un motiv de îngrijorare şi un semnal al unei noi recesiuni globale.