ANRE simplifică din 2022 procesul de schimbare a furnizorilor de gaze şi energie electrică: din 2026, schimbarea se va face în 24 de ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ANRE simplifică din vara anului 2022 procesul de schimbare a furnizorilor de gaze şi energie electrică, precizând că în 2026 procesul se va finaliza în 24 de ore.

În cadrul Programului Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei implementează proiectul cofinanţat din fonduri nerambursabile  cu titlul „Dezvoltarea capacităţii instituţionale a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei pentru simplificarea procesului de schimbare a furnizorului de energie electrica si de gaze naturale” cod SIPOCA/SMIS 705/129990. 

În cadrul proiectului activitatea principală este activitatea de achiziţie a serviciilor servicii de dezvoltare si implementare platforma IT - software, hardware si training - necesare pentru dezvoltarea şi implementarea platformei online de optimizare a proceselor operaţionale din piaţa de energie generate de schimbarea furnizorului. 

Având în vedere faptul că proiectul ANRE este un proiect care are o componentă specifică tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor cu o valoare nominală sau cumulată mai mare de 2.000.000 lei, fără TVA, şi este finanţată din fonduri europene, specificaţiile tehnice aferente caietului de sarcini se supun avizului Comitetului Tehnico-Economic înainte de demararea procedurii de atribuire a contractului de achiziţie publică.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei anunţă, astfel, că în data de 19.04.2021 Comitetul Tehnico Economic din cadrul Autorităţii pentru Digitalizarea României a avizat pozitiv specificaţiile tehnice aferente documentaţiei de achiziţie.

Obiectivul general al proiectului este adoptarea unor măsuri de simplificare a procedurilor administrative pentru toţi consumatorii implicaţi în procesul de schimbare a furnizorului de energie electrică şi de gaze naturale prin implementarea unei soluţii informatice intuitive şi inovative care să contribuie la dezvoltarea unei pieţe de energie dinamice şi competitive.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt următoarele:

1. Simplificarea şi sistematizarea fondului activ al legislaţiei din domeniul de activitate al ANRE în vederea asigurării aderării tuturor participanţilor din piaţă la platforma integrată dezvoltată prin proiect prin elaborarea şi adoptarea unui act normativ în domeniul energiei, în domeniul specific al schimbării furnizorului;

2. Optimizarea proceselor operaţionale din piaţa de energie generate de solicitările de schimbare a furnizorului prin dezvoltarea şi implementarea unei platforme online.

3. Îmbunătăţirea nivelului de pregătire prin acumularea de cunoştinţe şi abilităţi pentru 40 de persoane, personal din cadrul A.N.R.E. prin participarea la activităţi de formare.

Proiectul se referă la realizarea şi implementarea la nivel naţional a unei platforme online care să optimizeze procesele operaţionale din piaţa de energie generate de solicitările de schimbare a furnizorului de energie electrică şi de gaze naturale prin gestionarea fluxului de informaţii în mod complet automatizat. 

Platforma informatică integrată va folosi o bază de date unică la nivel naţional aferentă celor aprox. 13 milioane de clienţi casnici şi noncasnici din care aprox. 9 mil. de consumatori de energie electrică şi aprox. 4 mil. de consumatori de gaze naturale şi va fi un sistem unic accesibil online pentru toţi participanţii la piaţă implicaţi în procesul de schimbare a furnizorului (operatorii de distribuţie, furnizorii şi clienţii finali care intenţionează să schimbe furnizorul). 

Ca urmare a optimizării proceselor operaţionale clientul final va avea acces, în timp real, la detaliile privind statusul procesului de schimbare a furnizorului în urma solicitării efectuate de către acesta. În prezent, în conformitate cu reglementările în vigoare, procesul de schimbare a furnizorului de energie electrică şi de gaze naturale durează maximum 21 zile de la data notificării intenţiei de schimbare a furnizorului de către clientul final. 

Prin implementarea proiectului se vor putea pune în aplicare reglementările europene care prevăd ca până în anul 2026 procesul tehnic de schimbare a furnizorului să se finalizeze în 24 h, precum şi realizarea interoperabilităţii datelor referitoare la schimbarea furnizorului din punct de vedere al formatului. 

Valoarea totală a proiectului este de 19.923.503,70 lei, din care cheltuieli totale nerambursabile 19.525.033,62 lei şi cheltuieli contribuţie proprie 398.470,08 lei. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020.

Perioada de implementare a proiectului este de 24 de luni, respectiv 02 iulie 2020 – 30 iunie 2022

Mai multe pentru tine:
Moment istoric pe Bega. Prima cursă după 1988 între Timișoara și Otelec. Vaporul cu 45 de pasageri a ajuns după trei ore
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Un om de știință a elucidat misterul „blestemului faraonului”. Ce i-a ucis pe cei care au deschis mormântul lui Tutankhamon
Peștera mortală. O cavernă din Kenya, despre care se crede că este sursa Ebola, ar putea provoca următoarea pandemie
Crenvurștii, mai nocivi decât legumele sau fructele cu pesticide. Ce spun specialiștii
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Ucrainenii au atacat cu drone două rafinării de petrol și un aerodrom militar din regiunea Krasnodar VIDEO
Cele mai bune locuri de grătar pentru sărbătoarea de 1 Mai