Analist Soc Gen: Italia ar putea solicita ajutorul UE în cel mult câteva luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dobânzile cerute de piaţă pentru obligaţiunile emise de Spania au crescut astăzi din nou, până la nivelul de 6,73%, sugerând astfel că dificultăţile statelor PIIGS în a obţine bani pentru finanţarea deficitelor, sunt în continuă creştere. Între acestea, cea mai ameninţată este Italia, a doua cea mai îndatorată economie dintre statele zonei euro, care potrivit unor analize realizate de Societe General, ar putea fi forţată s

În cursul şedinţei de ieri dobânzile cerute de piaţă obligaţiunilor spaniole au atins un maxim 6,83% - cel mai mare nivel din 1997 până în prezent, după ce agenţia de rating Fitch a anunţat că Guvernul de la Madrid va rata ţinta de deficit de acest an.

După o uşoară scădere, tendinţa de creştere a dobânzilor a fost reluată astăzi, fiind atins nivelul de 6,73%.

Vezi pe Forbes.ro care sunt cele 5 motive pentru care investitorii trebuiau să se teamă pentru Spania, valabile şi în cazul Italiei

Creşterea costurilor împrumuturilor Spaniei până aproape de pragul de 7% amplifică temerile cu privire la capacitatea celorlalte state PIIGS de a-şi mai putea finanţa datoria publică.

Vezi pe Forbes.ro cum ne putem proteja în faţa uraganului financiar declanşat de un eventual Grexit

Următoarea cea mai ameninţată economie din acest punct de vedere este Italia, care ocupă poziţia a doua într-un top al celor mai îndatorate state din zona euro.

Acestea sunt motivele pentru care, James Nixon, economist şef pe Europa în cadrul Societe Generale (Soc Gen), consideră că Italia ar putea fi forţată să apeleze la un ajutor de urgenţă în cel mult câteva luni. "Criza va produce fără îndoială un efect de domino, iar următoarea victimă este Italia" a declarat acesta pentru Bloomberg.