Veneţia, 1900

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gustave Marissiaux, “Interior”, 1901

“S-a stins viaţa falnicei Veneţii”, ar putea fi subintitulată expoziţia de fotografie “Gustave Marissiaux. O poetică a privirii”, deschisă până la 31 ianuarie 2016 în Sălile Kretzulescu ale Muzeului Naţional de Artă al României – pentru că o secţiune considerabilă a acesteia este dedicată canalelor, fanatelor palazzo şi cotloanelor şi interioarelor pustii, surprinse de artist în oraşul din lagună pe la anii 1900.

Belgianul Gustave Marissiaux (1872-1929) este unul din pionierii fotografiei europene post-Nadar, dar el poate fi considerat mai degrabă pictor, prin accentul pus pe picturalitatea imaginilor sale, care le transformă mai mult într-un fel de picturi. “Un nume de referinţă în arta belgiană datorită fotografiilor sale poetice, caracterizate de o sensibilitate deosebită, aproape feminină. Acestea îl plasează printre reprezentanţii de seamă ai curentului pictorialist din fotografia belgiană”, îl definesc organizatorii expoziţiei.

Imagini spectrale

Pe lângă peisajele nocturne – veneţiene sau surprinse pe străzile la fel de pustii ale oraşelor valone, precum Liège sau Mons –, imagini spectrale, cu un aer de bizar şi de fantastic, avem o secţiune consistentă de portrete belle époque (printre care şi autoportretul autorului), multe color, majoritatea feminine, gen “femeia în faţa oglinzei” (sau un alt topos, “liseuses” / cititoare senzuale), executate după toate regulile compoziţionale ale picturii de interior.

Altfel, oamenii cam lipsesc din imaginile lui Marissiaux – majoritatea de fapt fotogravuri, în diverse tehnici –, exterioare crepusculare luate parcă pe altă planetă (cea mai mare parte în Valonia natală sau în Bretania franceză); ei apar rar, cum ar fi un grup de culegători de cartofi care par a se confunda cu pământul ale cărui roade le culeg. Câteodată, mai des, apar în fotografiile luate în bazinele de extracţie a huilei din zona Liège, care-l transformă pe belgian şi într-un pionier al fotografierii mediului industrial.

Un adept al lui Corot

Indiferent de varietatea subiectelor, un lucru uneşte fotogravurile lui Marissiaux, în general imagini mici, de dimensiuni miniaturale: estetismul, ochiul de artist, de pictor. Marissiaux nu este un impresionist, deşi a fost contemporan cu aceştia, el este influenţat mai degrabă de un maestru al luminii precum Corot, iar în portret de portretiştii englezi victorieni.

Expoziţia “Gustave Marissiaux. O poetică a privirii”, organizată de Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR), Delegaţia Valonia-Bruxelles la Bucureşti şi Muzeul Fotografiei din Charleroi, Belgia, se alătură altor manifestări expoziţionale excepţionale organizate de-a lungul anilor la MNAR de Delegaţia Valonia-Bruxelles la Bucureşti, care au popularizat opera unor artişti belgieni de frunte, precum Magritte, Delvaux, Misonne, Lefrancq, al căror precursor poate fi considerat Gustave Marissiaux, mai degrabă un (post-)romantic întârziat, rătăcit în secolul 20.

Citeşte şi: “Cântarea Mons-ului, în manieră suprarealistă” – cronica mea la expoziţia dedicată
fotografului belgian Marcel-G. Lefrancq

Mai multe pentru tine:
Din ce cauză a murit tatăl lui Nicușor Dan. Detalii despre decesul ascuns al lui Grigore Dan
La 49 de ani, Charlize Theron face dezvăluiri-șoc: „Tocmai ce m-am culcat cu un bărbat de 26 de ani!”
Ce notă a obținut fiica Andreei Marin la Bacalaureatul Internațional: „Sunt tare mândră de tine!”. Violeta Bănică a atins o performanță mondială
Sinele artistului Mircea Modreanu, dezvăluit la Muzeul Țăranului Român
Vacanță cu rușine. Cum se fac de râs românii în locuri unde sunt primiți cu brațele deschise: „M-am bucurat că localnicii nu pot înțelege”
INTERVIU Toma Roman jr., istoric: „După 81 de ani, am reuşit să fac lumină în cazul celor mai cunoscute asasinate politice din istoria României“
Fostul deputat PSD Radu Cristescu spune cum a fost angajată fiica sa la Primăria Sectorului 4, dar și cum a ajuns detașată de MAE la New York: „Fata mea a crescut fără mamă, e praf emoțional acum. Nu e handicapată și nu stă cu mâna întinsă după un post”
Sora lui Kate Middleton nu mai arată deloc așa! Ce apariție wow a avut Pippa duminică: s-a tuns bob și s-a bucurat de Formula 1
Cine e doamna din spatele „Poveștilor despre București”
Pe câți bani câștigă artiștii Epocii de Aur, pe caniculă? Impresarul Radu Baron: „S-au dus vremurile când petrecăreții aruncau cu euro pe scenă!” Ce onorariu are Fuego?
Cu cine s-a iubit Nicușor Dan înainte de Mirabela Grădinaru. Au avut o relație secretă, iar președintele României păstrează legătura cu femeia și încă se vizitează