Rusia poate distruge infrastructura energetică a Ucrainei, inclusiv cu rachete şi drone din Iran

0
Publicat:

Cum prevedeam şi în alt articol, Rusia renunţă la confruntări directe masive cu armata Ucrainei, preferând să-i distrugă infrastructura energetică, acum în pragul iernii. Să rezişti iarna fără căldură, electricitate, apă, este extrem de dificil pentru poporul ucrainian. Pe asta şi mizează Rusia.

Apărarea antiaeriană a Ucrainei nu este capabilă să doboare toate rachetele şi dronele trimise de Rusia fix pe obiective din infrastructură strategică.

Rusia a găsit un furnizor de rachete şi drone în Iran. Există informaţii conform cărora Iranul este pregătit să trimită Rusiei 1000 de rachete şi un număr neprecizat de drone de atac. Este vorba pentru prima oară de rachete avansate de înaltă precizie, care nu pot fi oprite de armata ucrainiană.

Iată explicaţiile lui Iuri Ignat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei:

"Vom folosi toate mijloacele de protecție împotriva acestor rachete. Probabil că vor fi plasate în nordul Ucrainei, de unde pot fi lansate în așa fel încât să amenințe întreaga Ucraină", a explicat Ignat. "O rachetă are un raza de acțiune de 300 km, o altă rachetă are o rază de acțiune de 700 km. În fața acestor rachete balistice nu avem o apărare eficientă. Este teoretic posibil să le doborâm, dar de fapt este foarte dificil să facem acest lucru cu mijloacele pe care le avem avem la dispoziție.”

Dacă Rusia nu este în stare să câştige războiul cu Ucraina pe front, apelează la distrugerea infrastructurii strategice, energetice, a Ucrainei, făcând imposibil traiul zilnic al ucrainienilor.

Conform unei postări a primarului capitalei ucrainene, Vitali Klitschko, "80% dintre locuitorii Kievului sunt acum fără apă din cauza atacurilor cu rachete ale ocupanților".

Alimentarea cu apă şi curent electric a fost „restabilită” la Kiev, la o zi după un val de atacuri cu rachete lansat de Rusia, care a provocat întreruperi masive, a anunțat marţi primarul capitalei Ucrainei, Vitali Klitschko. Şi tot el anunţă pe Telegram că: Întreruperile programate de electricitate vor continua totuşi la Kiev, „pentru că deficitul sistemului electric, după atacurile barbare ale agresorului, este important”.

Şi în restul Ucrainei se semnalează dezastrul sistemelor de alimentare cu apă, electricitate şi căldură.

„Nu este tot ce am fi putut face”, a declarat Putin într-o conferință de presă televizată. Cum spuneam şi în alte articole, îmi este teamă că avea în vedere distrugerea instituţiile publice centrale şi locale ale Ucrainei, ministere, guvern, parlament, departamente de conducere regionale si militare. Situaţie în care Ucraina plonjează în haos. Cât de gravă este situaţia rezultă şi din încetarea exportului de energie electrică din Ucraina către alte ţări, cea mai afectată fiind Republica Moldova. Nu este clar dacă România poate acoperi nevoile de electricitate şi încălzire ale Republicii Moldova în cursul iernii care stă să înceapă.

Ucraina a cerut recent ajutoare constând în generatoare de electricitate  portabile şi echipamente de încălzire, anticipând că se va confrunta cu probleme mari în iarna ce vine.

Rusia ar putea câştiga războiul împotriva Ucrainei distrugându-i infrastructura critică. Această posibilitate nu pare a fi luată în serios de occident. N-au fost cine ştie ce presiuni puternice asupra Iranului, pentru a-l convinge să nu dea Rusiei rachete şi drone performante.

Echipamente militare de apărare împotriva rachetelor vin greu în Ucraina, de la ţările din NATO, iar militarii ucrainieni trebuie să înveţe să le folosească.

Rusia mai are la îndemână și oprirea exporturilor de grâne din Ucraina, un mijloc de șantaj la fel de puternic, aplicabil lumii întregi.

Ar fi păcat ca după un ajutor masiv, constând în bani, echipamente militare, informaţii sensibile, din partea occidentului, Ucraina să se lase învinsă de distrugerea infrastructurii sale  critice. Dacă o iarnă extrem de friguroasă îşi face apariţia oricând în următoarele sapatamani, pentru ucrainieni se pune problema supravieţuirii fizice. Şi în termen relativ scurt, nimeni şi nimic nu-i mai poate ajuta să învingă frigul şi condiţiile inumane de viaţă.

Nici exodul a milioane de ucrainieni nu poate fi o soluţie, pentru că Europa nu este pregătită să găzduiască, iarna, milioane de refugiaţi.

Ce poate face UE şi NATO în această situaţie extrem de dificilă este greu de spus de la nivelul unui comentator. Nici ţările europene nu stau prea roz în acoperirea nevoilor de gaze, petrol, alte produse energetice. Ucraina a fost conectată la reţeaua electrică a UE. Nu se ştie câtă energie electrică este dispus occidentul să ofere Ucrainei, dar în lipsa infrastructurii din Ucraina, distruse de Rusia, şi să poată oferi această energie, nu are cum.

Cert este că occidentul trebuie să găsească rapid soluţii, înainte de a fi prea târziu. Altfel, este păcat de eforturile în bani, echipamente militare şi informaţii făcute de ţările NATO în sprijinul Ucrainei. Poporul ucrainian nu va trece cu bine printr-o iarnă geroasă fără surse elementare de trai. Iar pierderile în vieţi omeneşti vor fi mai mari decât cele aduse pe frontul de război cu Rusia.