
Nouă campanie a lui Orban împotriva Ucrainei
0După ce un recrut de origine ungară a murit în Ucraina în circumstanţe neelucidate, Viktor Orban a demarat o nouă campanie împotriva ţării vecine. Potrivit unei investigaţii DW, sunt folosite şi materiale video trucate.
Recent s-a încheiat în Ungaria o campanie desfăşurată pe parcursul mai multor luni împotriva Ucrainei şi admiterii ţării în UE. Premierul ungar Viktor Orban şi aparatul său au prezentat Ucraina ca pe un stat mafiot plin de criminali şi de hoarde care reprezintă o ameninţare pentru binele public, care îi jefuiesc pe etnicii ungari, îi răpesc şi îi ucid.
Cine credea că acesta a fost apogeul propagandei lui Orban s-a înşelat. Liderii ungari s-au folosit de moartea, pe 6 iulie, a unui recrut etnic ungar în Ucraina pentru a vorbi despre un atac colectiv asupra naţiunii ungare şi a eticheta Ucraina ca pe o împărăţie a răului, deşi circumstanţele morţii recrutului încă nu au fost elucidate. Orban a declarat: "În Ungaria a fost ucis în bătaie un cetăţean ungar". El acuză Ucraina şi UE că muşamalizează postulata crimă, care nu este dovedită. Pe fond negru el a scris pe Facebook: "Adevărul nu poate fi trecut sub tăcere".
Mass media apropiate guvernului ungar au publicat sute de mesaje extrem de emoţionale privind moartea recrutului. Ambasadorul Ucrainei la Budapesta, Sandor Fegyir, a fost citat la Ministerul de Externe - în limbaj diplomatic un semnal clar al mâniei. În faţa ambasadei Ucrainei din Budapesta au demonstrat sute de oameni revoltaţi, conduşi de Zsolt Bayer, propagandistul-şef al lui Orban.
Circumstanţele morţii produc indignare
Preşedintele Ungariei, Tamas Sulyok, a trimis o scrisoare părinţilor recrutului decedat, arătându-se "profund indignat de ceea ce a auzit, legat de circumstanţele morţii fiului lor". Aşa ceva "nu ar trebui să se întâmple în Europa", deoarece contravine "tuturor valorilor umane".
Dar ce s-a întâmplat de fapt? Este vorba de Jozsef Sebestyen, un bărbat de 45 de ani din oraşul Berehove, aflat în regiunea ucraineană Transcarpatia, unde locuiesc aproximativ 100.000 de etnici ungari. Berehove are 23.000 de locuitori, din care jumătate sunt etnici ungari, şi se află la doar câţiva kilometri de graniţa cu Ungaria. Sebestyen, proprietarul unei pensiuni, avea pe lângă cetăţenia ucraineană şi cetăţenia ungară, la fel ca mulţi alţi etnici ungari din Transcarpatia.
La fel ca majoritatea cetăţenilor apţi de luptă, a fost şi el înregistrat după debutul invaziei ruse la scară largă în evidenţele administraţiei militare ucrainene (TZK). La mijlocul lunii iunie a nimerit la Berehove într-un filtru stradal al TZK, a fost mobilizat, găsit apt de serviciu militar şi trimis la un centru de instrucţie. Pe 6.07.2025 a decedat într-o clinică psihiatrică din Berehove. Astea sunt faptele sigure. Restul sunt speculaţii.
Materiale video de provenienţă incertă
În seara zilei de 9 iulie, site-ul ungar Mandiner, apropiat guvernului, a publicat un raport în care se susţine că Jozsef Sebestyen a fost bătut cu bestialitate, cu răngi de fier, şi în consecinţă a decedat ulterior. Raportul se bazează pe o postare pe Facebook, făcută de sora lui Sebestyen, Marta, postare care nu există sau nu mai există. DW a cerut o luare de poziţie din partea Martei Sebestyen, dar nu a primit răspuns. În schimb, Mandiner a reacţionat la întrebările DW cu un articol, în care se subliniază că redacţia nu permite "bagatelizarea" acestui subiect.
Ulterior, Mandiner a publicat şi materiale video care pretind că îl înfăţişează pe Jozsef Sebestyen după ce a fost bătut. Într-un video se vede cum stă în genunchi pe un câmp şi sanitari şi oameni în uniforme militare îl interoghează. Răni nu se pot vedea, dar după un timp Sebestyen se prăbuşeşte în iarbă. În alte două materiale video, el se târăște de-a buşilea într-un perimetru care poate fi un centru de instrucţie. Pare derutat şi extenuat. Dar nicăieri nu se vede că ar fi fost supus violenţelor.
Nu este clar cine a înregistrat materialele video. Dar ele fac nenumărate vizualizări în Ungaria şi sunt difuzate frecvent de mass media apropiate guvernului, de exemplu de postul public de ştiri MTVA, ca dovadă că armata ucraineană este o groaznică organizaţie.
Armata ucraineană respinge acuzaţiile
Emisiunea de ştiri a MTVA Hirado difuzează şi un video înfăţişând un om aflat în spital, probabil la secţia de terapie intensivă, pretinzând că este vorba de Sebestyen "în spital, cu puţin timp înainte de a muri" pe 6 iulie. Dar DW a descoperit că un canal Telegram ucrainean îl publicase deja pe 22 mai. Potrivit operatorului canalului respectiv, Witalyj Glagola, în materialul video se poate vedea un alt bărbat. Glagola a declarat pentru DW că mass media ungare folosesc videoul abuziv. Şi Viktor Orban a publicat materialul video în cauză pe conturile sale TikTok şi social media.
Şi un alt video de pe canalul lui Glagola din 22.5.2025 este folosit abuziv de Hirado. DW s-a adresat în scris MTVA cerând o luare de poziţie, dar nu a primit răspuns până la publicarea acestui material. Nici Oficiul ungar pentru Comunicare nu a reacţionat la întrebările DW.
Comandatura forţelor armate terestre ucrainene a respins însă într-un comunicat din 10.7.2025 orice supunere la violenţe a lui Sebestyen. Susţine că a fost adus pe 15.6.2025 la o unitate de instrucţie de unde a dezertat trei zile mai târziu. Pe 24.06.2025 el s-a prezentat la spitalul regional din Berehove acuzând dureri. De acolo a fost transferat într-o clinică psihiatrică unde a decedat pe 6.07.2025 din pricina unei embolii pulmonare "fără semne de rănire care ar putea indica supunerea sa la violenţe".
"Trauma Trianon" este marea temă
Ministerul ucrainean de Externe acuză Ungaria că foloseşte cazul Sebestyen "într-un mod manipulator şi în scopuri politice". Într-adevăr, Viktor Orban nu susţine doar că "în Ucraina un ungur a fost ucis în bătaie", dar adaugă mesajul: "Nu este permis ca o astfel de ţară să devină membră a UE". Aşadar este vorba de continuarea campaniei împotriva admiterii Ucrainei în Uniune. Succesul ei fusese mai degrabă mediocru, în ciuda masivei propagande.
Dar cazul Sebestyen are altă pondere. Pentru numeroşi ungari, soarta conaţionalilor din străinătate, din ţările învecinate, joacă un mare rol din punct de vedere sentimental. Regimul Orban a făcut din "Trauma Trianon", tabuizată vreme de decenii, o temă principală, stârnind o amplă rezonanţă. Asta deoarece după Primul Război Mondial, prin Tratatul de la Trianon, Ungaria, ca parte a Imperiului Habsburgic, a pierdut două treimi din teritoriu şi din populaţie. În prezent, aproximativ două milioane de etnici ungari trăiesc în ţările vecine Ungariei. Este adevărat că numeroşi ungari sunt foarte afectaţi emoţional de cazul Sebestyen. Dar rămâne de văzut dacă această campanie va putea stopa oboseala larg răspândită între timp în Ungaria, generată de guvernarea Orban.