DOCUMENT Se schimbă cu adevărat ceva în educaţie?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesor considerat nevinovat după ce a bătut cu pumnii şi picioarele un elev de clasa a VIII-a FOTO Adevărul

În data de 3 februarie 2012, într-o şcoală din Teleorman, un profesor a bătut cu pumnii şi picioarele un elev de clasa a VIII-a.

Profesorul, Alexandru (Sandu) Mărăşescu, de la Şcoala cu clasele I-VIII din comuna Trivale Moşteni, a fost acuzat că a bătut şi umilit un elev din clasa a VIII-a, în timpul unei pauze. Totul s-a petrecut sub privirile celorlalţi copii ieşiţi în pauză, dar şi ale profesorului de serviciu, care a asistat nepăsător la „spectacol”. Câţiva elevi au declarat că profesorul de serviciu ar fi spus „Lasă-l, mă, că îl omori!" însă mai târziu, atunci când lucrurile au devenit mai serioase, acelaşi profesor de serviciu a negat că ar fi asistat la bătaie. Motivul dezlănţuirii profesorului se pare că ar fi fost o altercaţie pe care fiul său, elev în aceeaşi şcoală, a avut-o cu elevul bătut.

Pentru că nu i s-a părut suficientă corecţia pe care i-a aplicat-o la şcoală, după teminarea cursurilor, profesorul de matematică l-a luat din nou la bătaie pe copil. Mai mult decât atât, acesta a fost aruncat din microbuzul şcolar care urma să-l transporte către casă. Copilul a fost nevoit să meargă 3 kilometri pe jos, distanţa dintre Trivale Moşteni, unde funcţionează şcoala şi satul unde locuieşte, pe un ger de minus 20 de grade. A urmat desigur o anchetă şi o comisie de cercetare a fost organizată în şcoală (vă sună cunoscut?)

În 10 februarie 2012, în şedinţa Consiliului de Administraţie al şcolii a fost prezentat Raportul Comisiei de Cercetare Disciplinară, membrii acestuia fiind de acord cu nevinovăţia domnului profesor.

Aşadar, atenţie, un copil este bătut cu bestialitate de profesor, este aruncat din microbuzul şcolar la minus 20 de grade, medicul de familie constată că şi după 4 zile elevul „prezintă multiple echimoze şi contuzie latero-cervicala dreaptă", există mulţi martori, şi totuşi comisia de disciplină îl găseşte nevinovat iar profesorul este în continuare la catedră, asa cum relevă organigrama şcolii.

Un detaliu semnificativ: elevul provine dintr-o familie monoparentală, fiind crescut doar de tatăl său, cu o situaţie materială precară - tată care nu a avut probabil resursele necesare pentru a angaja un avocat şi pentru a căuta dreptatea pentru fiul său.

Încă un detaliu semnificativ: incidentul respectiv nu a fost filmat de către nimeni, aşadar mass-media nu a avut acces la imagini din timpul incidentului, ci doar la declaraţiile martorilor.

Speranţa mea este ca, în viitor, cadrele didactice violente, corupte, incompetente, să poată fi îndepărtate de la catedra chiar dacă furtuna mediatică nu va mai fi acolo şi chiar dacă opinia publică nu va mai forţa luarea unor decizii corecte.

Avem nevoie de un sistem educaţional corect, un sistem educaţional care să îşi recompenseze valorile şi să îşi penalizeze vinovaţii într-un mod echitabil, chiar în lipsa camerelor de luat vederi sau a telefoanelor smart. Doar în felul acesta vom asista probabil la o redresare a statutului profesorilor, la recunoaşterea celor care îşi fac meseria cu pasiune şi care sunt în acest moment „eclipsaţi" de către non-valorile din sistemul educaţional.

Mai jos este declaraţia directoarei şcolii, de la acea vreme, Gabriela Diacon, cea care a fost singurul cadru didactic care s-a opus deciziei luate de Comisia de cercetare disciplinară, care  l-a găsit nevinovat pe profesorul Alexandru Mărăşescu, de la Şcoala cu clasele I-VIII din comuna Trivale Moşteni. 

Declaratie Directoare Diacon Gabriela Scoala din Teleorman, caz in feb.2012