România oferă 95 de milioane de euro către Agenţia Spaţială Europeană. Proiectele la care România vrea să participe în următorii patru ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România participa la mai multe programe opţionale ale Agenţiei Spaţiele Europene
România participa la mai multe programe opţionale ale Agenţiei Spaţiele Europene

Guvernul a aprobat prin hotărâre fondurile alocate Agenţiei Spaţiale Române (ROSA) pentru participarea la programele opţionale ale Agenţiei Spaţiale Europene. Astfel, în următorii patru ani, România va oferi 95 de milioane de euro pentru astfel de programe.

Plafonul acesta de 95 de milioane de euro poate creşte dacă vor fi identificate noi capacităţi de participare în perioada 2013 - 2017, până la un plafon maxim de 30 de milioane de euro anual.

România va contribui, în limita acestor plafoane stabilite, la costurile fiecărui program opţional pentru care s-a declarat interesată. Pentru anul 2013, contribuţia României este de 8,1 milioane de euro.

Unde doreşte România să participe?

Contactat de adevarul.ro, preşedintele ROSA, Marius Ioan Piso, a explicat ce înseamnă această participare financiară a României şi la ce programe suntem parteneri. "Articolul V - 1b - trebuie înţeles în sensul că ESA asigură realizarea sateliţilor şi a sistemelor de lansare şi transport în scopurile programelor opţionale. ESA cercetează şi dezvoltă sisteme standard de bus-uri satelitare, pe care statele membre pot amplasa instrumente operaţionale şi ştiinţifice. Referitor la lansare şi transport, ESA dezvoltă şi asigură cele trei sisteme de lansare - rachetele Ariane 5, Vega şi Soyuz - de la Centrul Spaţial European Guyana - de asemenea vehiculul de transport spaţial ATV", a explicat Piso.

România şi-a exprimat interesul pentru a participa la mai multe programe opţionale ale ESA.

  • Observarea Pământului - Earth Observation Envelope Programme 4, GSC 3 (Faza B2 şi Fazele C/D), MetOP-SG (un program de sateliţi cu scopuri meteorologice, care pot transmite date despre climă şi monitorizarea ei până în 2020).
  • Telecomunicaţii şi aplicaţii integrate
  • Lansatoare
  • Zbor în spaţiu cu echipaj uman, microgravitaţie şi explorare
  • Navigaţie: European GNSS Evolution Programme
  • Space Situational Awareness: Vremea în spaţiu şi corpuri din apropierea Pământului.
  • Suport tehnologic general
  • Dezvoltare de experimente ştiinţifice - PRODEX

Citeşte mai mult despre România şi Agenţia Spaţială Europeană

FOTO ARCA românilor a fost vizitată de Agenţia Spaţială Europeană pentru programul de explorare a planetei Marte

În cadrul parteneriatului pentru explorarea planetei Marte, România a fost gazda unei delegaţii venită din partea Agenţiei Spaţiale Europene. Membrii ESA au venit să se intereseze de parcursul făcut de Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) în proiectul ExoMars.

17 elevi români au câştigat un concurs pe teme spaţiale organizat de Agenţia Spaţială Europeană

Şaptesprezece elevi români au fost desemnaţi câştigători, alături de alţi copii şi tineri din Polonia, Grecia, Spania şi Marea Britanie, la concursul de eseuri pe teme spaţiale "Cassini - Om de ştiinţă pentru o zi", ediţia 2012, organizat de Agenţia Spaţială Europeană (ESA).

VIDEO România este în spaţiu: un asteroid a fost denumit după ţara noastră

Un asteroid poartă numele ţării noastre, ca urmare a deciziei Uniunii Astronomice Internaţionale. Cu un diametru de aproximativ 2-3 kilometri, obiectul ceresc se află între planetele Marte şi Jupiter şi se învârte în jurul Soarelui în 1.123 de zile, a anunţat Agenţia Spaţială Română (ROSA).

Singurul român ajuns în fabrica de sateliţi a americanilor lucrează la îmbunătăţirea propulsiei avioanelor de spionaj fără pilot

Nonconformist sau patriot, gălăţeanul Florin Migireanu nu vrea să ia parte la „exodul creierelor" şi a refuzat continuarea unei cariere de succes la NASA. El crede că menirea lui este aceea de a contribui la dezvolarea astronauticii în ţara sa.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite