VIDEO Cum vrea Facebook să combată ştirile false şi ce eforturi face în acest sens

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimii doi ani au fost unii extremi de dificili pentru reţeaua socială fondată de Mark Zuckerberg. Scandalurile mari s-au ţinut scai de Facebook, punând compania într-o lumină nefavorabilă. Totul a culminat cu apariţia în scenă a Cambridge Analytica şi datelor furate de la utilizatori fără voia acestora, prin intermediul unei aplicaţii integrate direct în reţeaua socială.

Pe lângă scandalul Cambridge Analytica, Facebook a fost acuzată în dese rânduri că nu ia acţiuni concrete pentru a combate fenomenul de „fake news”, aşa numitele ştiri false. Devenite o problemă stringentă în platformă, ştirile neadevărate au contribuit într-o oarecare măsură la determinarea câştigătorilor unor alegeri din Europa sau chiar de peste Oceanul Atlantic.

Inteligenţă Artificială

Ca răspuns pentru contestatari, Facebook vrea să înfiinţeze o divizie specială care să se ocupe efectiv cu găsirea şi cu eliminarea de ştiri false. În cadrul unui eveniment restrâns desfăşurat la Varşovia, compania a anunţat noi schimbări în ceea ce priveşte politica anti „fake news” şi extinderea acesteia către noi ţări şi regiuni. Inteligenţa artificială, dublată de echipe întregi de oameni, vor servi acestui scop, pentru a „curăţa” spaţiul virtual de distribuirile de ştiri false şi de conturi create special în acest sens.

„De când am lansat programul de verificare a conţinutului cu potenţial de fals, ne-am extins reţeaua la 14 ţări, până în prezent. Nu plănuim să ne oprim aici şi vom spori eforturile pe care le facem în această direcţie. Echipele care se oupă cu verificările propriu-zise ne-au ajutat să reducem distribuţia de ştiri false pe reţeaua noastră cu aproximativ 80%”, a spus Tessa Lyons, Product Manager la Facebook.

Imagine indisponibilă

Tessa Lyons, explicând cum vrea Facebook să elimine „fake news” // FOTO Claudiu Râpan

Cifrele par interesante, însă e greu de spus cât de mult se reflectă ele în realitate. Este bine de ştiut că Facebook este conştientă de problema pe care o are şi face eforturi să o rezolve. Chiar dacă România nu se află încă pe lista ţărilor care beneficiază de noul program de „fact checking”, sunt speranţe ca în viitorul apropiat să putem beneficia şi noi de o verificare mai de aproape a acestui fenomen care a căpătat amploare în ultimii ani. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite