REVIEW Intel NUC DC3217BY - un mini-computer performant ce se poate transforma în sistem multimedia, PC pentru birou, sau consolă de jocuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Intel NUC (Next Unit of Computing) reprezintă răspunsul Intel la celebra platformă Raspberry Pi. Pe scurt, NUC este un computer de dimensiuni foarte mici care poate fi folosit ca centru multimedia sau ca un PC pentru birou.

Pe piaţă există mai multe versiuni ale computerului Intel NUC. Eu am testat versiunea DC3217BY care vine cu o placă de bază Intel QS77 şi un procesor Intel Core i3 3217U, a treia generaţie, cu nouă nuclee şi tehnologie hyper-threading, tactat la 1,8Ghz. Intel NUC DC3217BY vine cu trei porturi USB (2x2.0, 1x3.0), un port HDMI şi un port de mare viteză ThunderBolt.

Mini PC-urile Intel NUC sunt kituri barebone. Practic, utilizatorii vor trebui să-şi achiziţioneze separat memorie RAM, SSD şi placă Wi-Fi. NUC-ul are 2 sloturi PCIe Mini şi două sloturi SODIMM. Cei pasionaţi de „şurubărit“ vor aprecia kitul barebone deoarece le permite să-şi doteze sistemul pe măsura preferinţelor.

Totuşi, utilizatorii care vor un sistem gata de pornire atunci când deschid cutia pot căuta în magazine versiuni de NUC dotate cu SSD, RAM şi placă Wi-Fi. Acestea se găsesc în comerţ însă dotările nu sunt excepţionale.

Cutie şi accesorii

Intel NUC DC3217BY vine într-o cutie albastră, cu logo-ul Intel. Pe cutie sunt specificate componentele suplimentare pe care utilizatorul trebuie să le achiziţioneze. Când deschidem cutia, suntem întâmpinaţi de jingle-ul Intel.

image

Înăuntru găsim Mini PC-ul NUC, un transformator similar celor de la laptopuri şi un suport VESA (şi şuruburile necesare) prin care utilizatorii pot prinde computerul pe spatele unui televizor.

Trebuie să menţionez faptul că, pe lângă spaţiu de stocare, memorie RAM şi placa Wi-Fi, cei interesaţi vor trebui să-şi achiziţioneze şi un cablu cu trei pini pentru transformator (sau îl pot lua de la un laptop).

Design

Intel NUC DC3217BY are următoarele dimensiuni: 116.6mm x 112.0mm x 39.0mm. Partea superioară este făcută dintr-un plastic lucios, de culoare vişinie. Restul carcasei este neagră. Next Unit of Computiing are un aspect premiul iar construcţia este una solidă.

În partea din faţă are numai un port USB 3.0. Pe partea superioară este butonul de Power iluminat şi un led care ne indică activitatea SSD-ului.

În spate, NUC-ul are găurile de aerisire, două porturi USB 2.0, mufa pentru alimentator, portul HDMI şi portul ThunderBolt. Găsim, de asemenea, şi un Kensington Lock.

Montarea componentelor

După cum am spus mai sus, Intel NUC DC3217BY este un kit barebone şi este necesară montarea unor componente înainte ca sistemul să fie funcţional.

image

Noi am avut la dispoziţie un SSD mSATA de 120GB de la Intel, o placă Wireless IntelR Centrino 2230 şi o memorie DDRAM 3 SODIMM Kingston de 4GB cu o frecvenţă de 1333Mhz (placa de bază suportă DDR3 până la frecţvenţa de 1600Mhz).

Mai întâi am scos capacul carcasei care este prins în patru şuruburi. Astfel, am putut să ajung la placa de bază. În primul slot PCIe Mini (half length) vom introduce cardul Wi-Fi. Pentru asta am scos şurubul şi am împins cardul la un unghi de 45 de grade. După ce a intrat în slot, l-am fixat înapoi cu ajutorul şurubului şi i-am conectat antenele.

După ce am montat cardul Wi-Fi, e rândul SSD-ului. Acesta se pune în cel de al doilea slot PCIe Mini (full length). Scoatem şurubul, îl împingem la 45 de grade, îl culcăm şi îl fixăm cu şurubul.

RAM-ul l-am băgat în primul slot SODIMM. Se introduce la 45 de grade după care se apasă pe plăcuţă până cei doi cleştiştori laterali o fixează pe poziţie.

Am montat carcasa la loc şi gata. Întregul proces durează în jur de 5 minute şi îl puteţi urmări în clipul video de mai jos. 

După ce componentele au fost montate, mai trebuie doar să instalaţi un sistem de operare iar NUC-ul prinde viaţă.

Trebuie să fac o precizare, pentru cunoscători. Singura componentă cu adevărat necesară este memoria RAM. SSD-ul poate fi înlocuit cu un hard extern sau chiar cu un stick USB de dimensiuni mai mare. Cei care nu vor să achiziţioneze un SSD îşi pot ţine sistemul de operare pe hardul extern sau chiar pe pen drive (Linux poate fi instalat cu uşurinţă pe un stick USB de 4GB). Nici placa Wi-Fi nu este absolut necesară ci puteţi folosi fie un modem 3G sau un adaptor USB - Ethernet.

Performanţă şi întrebuinţări

Performanţa Intel NUC DC3217BY se învârte în jurul procesorului Intel Core i3, generaţia a treia, tactat la 1,8Ghz. Acesta vine cu placa grafică integrată HD Graphics 4000 care oferă o putere de procesare suficient de mare pentru a permite redatea filmelor în format High Definition sau chiar rularea unor jocuri mai vechi. Şi jocurile din magazinul Windows Store rulează fără nicio problemă pe sistemul NUC.

Am zis, mai întâi, de performanţele în redarea multimedia deoarece dimensiunile foarte mici fac din NUC un computer numai bun de folosit ca centru multimedia. Îl prindem în spatele unui televizor compatibil cu HDMI şi avem acces la milioane de filme şi melodii. Trebuie precizat că NUC nu dispune de o ieşire audio deci sunetul va ieşi prin televizor.

image

Cu ajutorul unui controler USB sau Bluetooth putem transforma Next Unit of Computing în Next Unit of Gaming. NUC DC3217BY poate deveni o veritabilă consolă de jocuri mulţumită magazinului de aplicaţii Windows Store de pe Windows 8. Majoritatea jocurilor de acolo sunt compatibile cu joystickurile Xbox 360 şi, astfel, NUC-ul poate deveni o alternatviă versatilă la consola Android OUYA. Şi jocurile mai puţin solicitante de PC pot fi rulate pe NUC DC3217BY mulţumită performanţelor plăcii Intel HD Graphics 4000.

NUC-ul Intel poate fi folosit şi ca un PC pentru birou, ocupând foarte puţin spaţiu. Suita Office rulează fără probleme iar Photoshop-ul poate fi folosit pentru editări basic, în documente de dimensiuni medii.

Nivelul de zgomot emis de coolerul din Mini PC-ul Intel nu este foarte mare dar este sesizabil dacă utilizatorul stă în apropierea lui. Totuşi, când dăm drumul la un film, nu se mai aude nimic. Iar comparativ cu unităţile desktop obişnuite, NUC-ul este aproape insesizabil.

Variante de preţ şi alternative

În magazine, kitul barebone Intel NUC DC3217BY poate fi cumpărat cu aproximativ 1.400 lei. Preţul SSD-ului folosit de noi este de aproximativ 650 lei, placa Wi-Fi costă în jurul a 60 de lei ia memoria RAM Kingston de 4GB (1333Mhz) e 200 lei. În total preţul configuraţiei testate de noi ajunge la 2.310 lei. Dacă v-a speriat acest preţ, puteţi folosi alte configuraţii, în funcţi de nevoile dumneavoastră.

În comerţ am găsit aceeaşi versiune NUC cu SSD de 30 de GB, placa Wi-Fi instalată şi 4GB RAM la preţul de 1.850 lei. După cum observaţi, SSD-ul este cea mai costisitoare componentă.

Există şi alte versiuni de NUC în afară de DC3217BY. De exemplu, versiunea DC3217IYE vine cu acelaşi procesor dar are placă de reţea Ethernet (prin cablu), două porturi HDMI, trei porturi USB 2.0 dar nu are portul de mare viteză ThunderBolt. Această versiune costă aproximativ 1.250 de lei, fără alte componente. Cu SSD de 30 de GB, 4GB memorie RAM şi placă Wi-Fi, preţul ei este de aproximativ 1700 lei.

Cei de la Intel au şi o versiune mult mai ieftină, care în locul procesorului Intel Core i3, generaţia a treia, are un procesor dual-core  Intel Celeron, tactat la 1,1Ghz. Performanţa versiunii Intel NUC DCCP847DYE este mai scăzută faţă de celelalte două, însă preţul este de numai 750 lei. Redarea conţinutului multimedia nu ar trebui să fie o problemă pentru acest sistem dar nu pot să zic cu siguranţă că filmele în format Full HD nu vor sacada câtuşi de puţin.

image

Toate versiunile de NUC, în afară de DC3217BY, sunt negre. 
 

Plusuri:

  • Dimensiuni foarte mici
  • Performanţă ridicată a procesorului
  • Aspect premium
  • Conectivitate mare
  • Versatilitate  

Minusuri:

  • Utilizatorii obişnuiţi nu vor aprecia fapul că trebuie să monteze singuri anumite componente
  • Costul destul de ridicat
  • Nivelul de zgomot  

L-aş cumpăra?

Cu siguranţă. Îmi place ideea de computer DIY (do it yourself). NUC-ul poate fi îmbunătăţit în numai cinci minute, configuraţia este aşa cum vrei tu să fie. Aş folosi NUC-ul pentru a-mi transforma televizorul într-un Smart TV sau într-un veritabil centru multimedia. NUC-ul mi-ar putea înlocui cu uşurinţă învechita consolă Playstation 2 şi, combinat cu Windows 8, s-ar putea transforma într-un centru de jocuri casual. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite