Google I/O - Android şi feţele sale: o nouă versiune şi dimensiune pentru telefon şi tabletă, la încheietură şi în maşină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Google I/O începe în această seară. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul
Google I/O începe în această seară. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

Google I/O şi cu asta am spus totul despre această companie peste vară. Este cel mai mare eveniment al companiei, a vorbit despre Android, despre Chrome OS şi despre viitoarele proiecte. Android primeşte o nouă „faţă“, nu radical schimbată, dar şi o nouă dimensiune.

Google I/O s-a derulat în San Francisco, iar mai jos sunt fragmente din timpul prezentărilor. Sundar Pichai, omul responsabil de Android şi Chrome Apps, a deschis balul Google. În centrul atenţiei au fost Android Wear, noua versiune de Android, „L“, deocamdată doar în preview, şi inserarea Android în maşină. 

Samsung, LG şi Motorola şi-au anunţat suportul pentru ceasurile inteligente cu Android Wear. Mai mult, Android va putea trimite aplicaţii pe Chrome OS, pentru cei care au Chromebook, iar Google vrea o nouă dimensiune pentru experienţa de utilizare. Astfel introduce Material Design, care adaugă adâncime interfeţei.

Google şi-a inspirat noul sistem de notificări de la Apple sau, altfel spus, a extins o idee mai veche, de „reply“ în meniul de notificări. Oricum, va fi mai uşor să gestionezi apelurile pe care le primeşti în timp ce te joci, spre exemplu, şi e mai uşor să vezi informaţiile esenţiale pe ecranul de standby.

Android One e răspunsul Google la uniformizarea aplicată de Microsoft
Samsung, LG şi Motorola, companiile care vor populariza Android Wear. Când vedem primele ceasuri inteligente?

Google a început evenimentul Google I/O cu un sistem mecanic care, la final, a acţionat o bilă de bowling.

image

Sundar Pichai, directorul Android şi Chrome Apps, a fost primul director Google care să vorbească la Google I/O. A început cu cifre care să prezinte succesul companiei şi produselor sale. A trecut apoi prin câteva centre Google din lume, din Marea Britanie prin Brazilia până în Nigeria. 

În al patrulea trimestru din 2013, au fost livrate peste 340 de milioane de dispozitive. Acesta e cel mai activ trimestru, iar Android, desigur, conduce. 93 de milioane dintre utilizatori fac câte un selfie zilnic. Utilizatorii, sute de milioane, îşi accesează telefonul de 100 de miliarde de ori pe zi. Pichai a deschis oarecum discuţia spre Android Wear. Pe tablete, Android are 62% din piaţa de tablete. Oficial, a trecut peste iOS, dar cu iOS nu există decât iPad. „Din nou, acestea sunt cifre de livrări, deşi suntem atenţi şi la cifrele de utilizare. Ne-am raportat la YouTube, de exemplu“, a spus Pichai.

„Ţelul nostru este să ajungem la restul de cinci miliarde de utilizatori“, a mai afirmat Pichai, comentând că mare parte a lumii e construită din ţări cu economii emergente. 

image

Pichai a anunţat Android One, platforma pentru dispozitive ieftine. Stabileşte, precum Microsoft cu Windows Phone, un hardware minim. One cuprinde stock Android, actualizări de la Google şi acces la Play Store. Mai precis. Pichai a dat exemplu un dispozitiv de la Micromax. E dual-sim, microSD, ecran de 4,5 inci şi costă mai puţin de 100 de dolari. Primii parteneri sunt Karbonn, Cromax, Spice, alături de Micromax.

image

Pichai a anunţat şi L Developer Preview, noua versiune de Android cu mici diferenţe de design faţă de KitKat. Vei observa întâi şi întâi cele trei comenzi de la baza ecranului: Back este un triunghi, Home este un cerc, iar Menu este un pătrat. Sunt 5.000 de noi API-uri, iar directorul Google a spus că asta ar trebui să împingă mai departe experienţa de utilizare.

image

Matias Duarte, vicepreşedinte de design, a vorbit despre pixelii care nu doar că au culori, dar şi adâncime. E ceea ce Google numeşte „Material Design“. „Materialul pe care îl reproducem noi este inspirat din hârtie şi cerneală, doar că se poate transforma, nu este fix“, a spus Duarte. Aparent, interfeţele aplicaţiilor vor fi putea contextualiza informaţiile, se vor schimba în funcţie de nevoie.

Pe lângă instrucţiunile de până acum, dezvoltatorii vor putea include şi o valoare pentru înălţime, care se va traduce în noul design. API-ul e inclus în L Developer Preview. 

image

Google, prin Matias Duarte, a vorbit despre noutăţile la nivel de design, de experienţă de utilizare, despre ajustarea fontului şi a introdus noi tipuri de individualizare a conţinutului, a butoanelor. Ei bine, a mers mai departe decât să aplice noi culori, umbre şi să transforme totul într-o manieră minimalistă. Iar butoanele pătrate devin rotunde. Şi culorile sunt mai intense. Aparent, se câştigă spaţiu în aplicaţii prin alocarea altei forme butoanelor din aplicaţii.

image
Cea mai mare lansare din istoria Android. Dave Burke, despre Material Design

Dave Burke a vorbit despre noua filosofie de design de la Google şi ce aduce nou.

image

Precum Apple, şi Google s-a orientat puţin spre îmbunătăţirea notificărilor. De acum, un apel nu te va mai întrerupe în timp ce joci ceva, ci vei vedea în partea de sus, poţi alege să respingi sau să răspunzi. Apoi, vei avea notificarile şi pe ecranul principal, acolo unde vor putea "strânse" una peste alta.

image

Burke a vorbit şi despre o altă metodă de autentificare, printr-un ceas inteligent. Poţi, spre exemplu, să-ţi deblochezi telefonul prin Bluetooth, folosind un ceas inteligent, care rulează Android Wear. Astfel, nu mai ai nevoie de un cod, e ceasul tău, e telefonul tău, cele două „comunică“.

image

Într-o „libertate pentru toate sexele“, Google a invitat pe scenă directorul de produs pentru Chrome, şi anume Avni Shah. Ea a vorbit despre potenţialul pe care îl are Chrome pentru animaţii web, pentru puterea de căutare şi sistemul de multitab şi multitasking în online. În demonstraţie, Shah a spus că animaţiile rulează la 60 de cadre pe secundă. Mai mult, în Google Search poţi intra direct într-o aplicaţie din telefonul tău pentru a vedea mai multe informaţii - un exemplu: aplicaţia unui restaurant.

image

Google renunţă la Dalvik pentru infrastructura Android şi trece la ART, adică Android Runtime. Şi dezvoltatorii nu vor trebui să-şi bată capul cu transformările, Google se ocupă de optimizare. ART „comunică“ mai bine cu o cantitate mai mare de RAM, şi gestionează mai bine cantitatea disponibilă, şi e compatibil cu procesoarele pe 64 biţi. Google a anunţat şi Factory Reset Protection, pentru a-ţi proteja telefonul împotriva hoţilor. Dacă ţi-e furat, poate fi şters şi transformat într-o „cărămidă“.

image

Sundar Pichai a vorbit despre platforma de recunoaştere vocală dezvoltată de Google şi cum vrea să integreze tot felul de strategii.

image

David Singleton, director în ingineria Android, a vorbit despre purtabile şi despre platforma Android Wear. „Dezvoltatorii vor avea acces la aceleaşi componente de care dispun şi în Android. Iar utilizatorii vor avea în aceste dispozitive gadgeturi care se potrivesc vieţii lor“, a spus Singleton. El a mai afirmat că oamenii îşi verifică telefonul de 125 de ori pe zi, iar Wear ar trebui, prin dispozitivul purtabil, să-ţi ofere informaţii rapid şi precis. Demo-ul a fost pe LG G Watch.

image

Material Design este inclus în Android Wear şi, cum era de aşteptat, Google Now intermediază fluxul de informaţii pentru a-ţi oferi acele detalii esenţiale. Ai acces la mailuri, mesaje de pe telefon, alerte pentru întâlniri etc. În momentul în care informaţia e văzută pe ceas, aceasta va fi şi în telefon „văzută“. Google Now ia şi notiţe, le trece în Keep, aplicaţia lansată cu câteva luni în urmă.

image

LG G Watch e disponibil în magazin de astăzi, 25 iunie, dar în magazinul Google. Alături de Motorola şi LG, Samsung se alătură platformei Google. Primul ceas se numeşte Gear Live. Moto 360 de la Motorola va fi disponibil în vara aceasta, dar nu există o dată oficială de lansare. Cel mai probabil în iulie.

Samsung Gear Live

image

Android Auto. Vruuum! Da, Android ajunge în maşina ta şi o face în stilul unui ceas inteligent. Interfaţa, funcţionalitatea şi controlul voca vor fi disponibile în bordul maşinilor de mâine. Vei avea acces la muzică, la date pentru navigare şi poţi naviga prin diverse taburi.

image

Android Auto are o mulţime de parteneri, aproximativ 40, iar un SDK va fi oferit dezvoltatorilor pentru a-şi introduce aplicaţiile în maşina ta. Sunt deja trecute pe listă TuneIn Radio, Spotify sau Pandora. Mai jos este lista de parteneri.

image

Google a anunţat şi Android TV, pentru conţinut video. „Este ideal pentru tot felul de dispozitive. Noi lucrăm cu mai mulţi parteneri pentru mai mult conţinut şi pentru o adopţie mai largă“, a spus Dave Burke. Android TV poate fi controlat cu vocea, poate fi controlat printr-un ceas inteligent şi conţinutul poate fi transmis prin Google Chromecast, dacă rulezi de pe telefon sau tabletă către un televizor.

Rishi Chandra a vorbit despre Chromecast, un dispozitiv mic şi versatil pentru a-ţi trimite conţinut de pe dispozitivul mobil spre televizor sau de pe laptop pe televizor. Aparent, în anumite ţări, Google Chromecast s-a vândut mai bine decât multe alternative de la concurenţă, iar asta cumulat. Şi este pe primul loc în topul Amazon. Şi, acum, Google vrea să extindă aria de întrebuinţare pentru Chromecast. Din februarie, dezvoltatorii îşi pot face aplicaţiile compatibile cu televizorul, prin Chromecast.

image

Sundar Pichai a vorbit şi despre o mai bună „colaborare“ între Android şi Chrome OS. Astfel, Google vrea să îţi poţi rula aplicaţiile de Android pe sistemul său de operare în cloud. Chromebook Pixel, spre exemplu, are ecran tactil şi este potrivit pentru a-ţi accesa Evernote, Flipboard sau alte aplicaţii de Android. Desigur, odată cu această „portare“, care înseamnă doar o virtualizare a aplicaţiei în Chrome OS, Google speră să crească interesul pentru această platformă.

Evernote în Chrome OS

image

Mai mult, Google se uită spre companii şi spre conceptul bring your own device. Astfel, companiile vor instala „în bloc“ aplicaţii pe telefoanele angajaţilor, vor putea controla ce tip de acces au, iar Samsung va colabora cu Google pentru a integra Knox, versiunea sa de platformă securizată pentru companii. Alături de cele două companii mai sunt HTC, Asus, Lenovo, HP, HTC, LG, Motorola, Sony şi Huawei. 

image

Google integrează QuickOffice în Docs şi Sheets, astfel că poţi edita documente nativ, poţi colabora cu oameni pe ele, iar ei îşi aduc comentariile, dacă doresc, pe marginea documentelor, apoi pot fi trimise mai departe deja în format .doc. Google a anunţat că a atins pragul de 190 de milioane de utilizatori activi lunar. Iar abonamentul Drive for Work, cu criptare, stocare nelimitată şi controale mai bune pentru administratori costă 10 dolari per utilizatori pe lună.

Succesele înregistrate de Google Docs în tot felul de medii.

image

Google, dincolo de Android şi dispozitive purtabile, este şi o companie care oferă servicii de cloud. Ultima parte a conferinţei Google I/O a fost dedicată stocării şi procesării în cloud. Aplicaţia Secret, un produs dedicat bârfei în Silicon Valley, a fost dată drept exemplu pentru Google Cloud. A avut o creştere de 1.000 de ori în ultimele două luni, cu o creştere într-o singură zi de 10 ori a numărului de utilizatori activi. Ei bine, Google a îmbunătăţit şi această divizie. Dezvoltatorii interesanţi vor avea acces la toate noutăţile.

image

Şi Google n-a uitat de fitness şi sănătate. A anunţat Google Fit, care va colecta date de la senzori şi din aplicaţii pentru a-ţi monitoriza nivelul exerciţiilor fizice şi starea sănătăţii. „Aplicaţiile pot avea acces la întregul flux de exerciţii fizice realizate de utilizator pentru a-l îndruma şi, eventual, a-i îmbunătăţi programul“, a spus Ellie Powers, în cadrul discuţiei despre Google Play. Activitatea poate fi ştearsă oricând doreşti. Iar alături de Google vor fi şi producătorii de hardware, precum LG, Asus, Adidas, iar Nike Fuel vine pe platforma Fit. Un SDK va fi disponibil în următoarele săptămâni.

image

Android Wear este platforma în centrul atenţiei în acest an

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite