Primul spital de stat ridicat după Revoluție atrage ca un magnet medici tineri din toată țara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deschis în septembrie 2019, Spitalul Orășenesc Mioveni, din județul Argeș, este la ora actuală unul dintre cele mai moderne din România, iar condițiile și echipa medicală atrag numeroși doctori tineri din țară.

Spitalul din Mioveni a fost deschis în toamna lui 2019 FOTO Denis Grigorescu
Spitalul din Mioveni a fost deschis în toamna lui 2019 FOTO Denis Grigorescu

Construcţia spitalului din Mioveni, primul spital de stat ridicat de la zero după decembrie 1989, a durat trei ani şi jumătate şi reprezintă o iniţiativă a primarului oraşului Mioveni, Ion Georgescu. Spitalul a costat peste 60 de milioane de euro, finanţarea fiind asigurată prin programul PNDL şi din bugetul autorităţilor locale din Mioveni. Iar condițiile demne de spitale din Europa de Vest, ca și profesionalismul echipei medicale, au făcut ca în ultima vreme la spital să vină numeroși medici tineri.

Mircea Stoian, managerul Spitalului Mioveni FOTO Denis Grigorescu
Mircea Stoian, managerul Spitalului Mioveni FOTO Denis Grigorescu

Astfel, în ultimele luni, la Spitalul Mioveni s-au angajat nu mai puțin de 16 doctori tineri, veniți în majoritate de la spitale din Craiova și din Capitală.

„Am făcut toate eforturile, alături de echipa mea, ca să aduc medici competenți la Mioveni și să le asigurăm condițiile pentru a rămâne în țară. În următoarea perioadă dorim și acoperirea necesarului de asistenți medicali”, precizează doctorul Mircea Stoian, managerul Spitalului Orășenesc Mioveni.

Personalul medical de la Spitalul Mioveni numără 450 de persoane, iar 51 dintre acestea sunt medici.

„Spitalul Mioveni ne-a oferit condiții ca afară”

Medic specialist urologie, Mihai Hodorog este unul dintre tinerii doctori veniți la Mioveni în ultima vreme.

Spitalul de la Mioveni este ceva ieșit din comun în cel mai bun sens. Eu și soția mea venim de la Spitalul Județean din Craiova. Opțiunile noastre la final de rezidențiat erau plecarea din țară sau să lucrăm în mediul privat. Spitalul Mioveni ne-a oferit condiții ca în afară, condiții pe care le doream, și pentru asta le mulțumim”, precizează doctorul Mihai Hodorog.

Mihai Hodorog, unul dintre tinerii medici veniți la Spitalul Mioveni FOTO Denis Grigorescu
Mihai Hodorog, unul dintre tinerii medici veniți la Spitalul Mioveni FOTO Denis Grigorescu

Și Andreea Hodorog, soția medicului Mihai Hodorog, a ales să vină să lucreze tot la Spitalul Mioveni.

„Personalul tânăr de aici permite o altfel de comunicare și asigură o altfel de îngrijire pacientului”, spune Andreea Hodorog, medic specialist obstetrică ginecologie.

Ion Georgescu, primarul orașului Mioveni, spune că profesionalismul doctorilor de aici a ajuns să fie cunoscut în toată țara.

„Sunt numeroși pacienți din toată țara care doresc să fie consultați de către doctorii din cadrul Spitalului Orășenesc Mioveni”, declară primarul Ion Georgescu.

Mai trebuie spus că până în prezent autoritățile locale au pus la dispoziția medicilor care s-au mutat la Mioveni 15 locuințe de serviciu. În anii următori, autoritățile din Mioveni doresc să construiască un bloc unde să fie exclusiv locuințe pentru personalul medical de la Spitalul Mioveni.

Faptul că la Spitalul Mioveni vin constant medici tineri este cu atât mai remarcabil cu cât în prezent în spitalele din provincie este un deficit major de medici.

„Încercăm să aducem către provincie medici tineri. În prezent este un mare deficit de medici specialiști în provincie. Ne întrebăm de ce nu vin medicii tineri în orașele de provincie? Medicii sunt o elită a societății. Și ei au nevoie și de o viață socială, de grădinițe, de învățământ de calitate. Și au găsit toate astea la Mioveni cei care au ales să vină aici”, spune doctorul Adrian Ciocănea, șeful secției ATI de la Spitalul Mioveni.

Ce dotări are Spitalul Mioveni

Trebuie spus că Spitalul Mioveni este unul dintre cele mai moderne din România. Fiecare secţie din spital are sistem de ventilaţie propriu cu aport de aer proaspăt, care filtrează aerul la o puritate de 99,99% datorită sistemului avansat HEPA.

25% din necesarul de energie este produsă eco, prin panourile montate pe acoperiș la ultimul etaj. Clădirea poate funcționa independent timp de 48 de ore cu energie electrică și apă, din resurse proprii, în caz de calamitate.

Blocul operator are patru săli de operație funcționale în același timp.

Spitalul Mioveni a fost conceput să reziste la cutremure de 9,4 grade pe scara Richter. Spitalul are de asemenea un adăpost antiatomic de 225 metri pătrați, ce poate găzdui 100 de persoane.

În ultimii doi ani, Spitalul Mioveni a beneficiat de dotări importante, echipamente achiziționate din fonduri nerambursabile în valoare totală de aproximativ cinci milioane de euro, la care se adaugă o sponsorizare de 1,5 milioane euro de la Nuclearelectrica.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite