Șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de la Floreasca despre infarctul la pacienții tineri: „ Este o legendă care a fost propulsată mai mult în media”

0
Publicat:

Șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Floreasca din București, dr. Horațiu Moldovan, susține că este un mit faptul că infarctul miocardic apare tot mai des la pacienţi tineri. Afecțiunea apare mai mult în rândul persoanelor în vârstă, susține medicul. 

Infarctul în rândul adulților tineri, o temă controversată - Foto Arhiva
Infarctul în rândul adulților tineri, o temă controversată - Foto Arhiva

Medicul Horațiu Moldovan a afirmat că ideea că infarctul miocardic apare tot mai des la tineri este „un mit”, „o legendă” mediatizată în spațiul public de presă, potrivit G4Media. 

E un mit. Infarctul miocard este o complicaţie a bolii coronariene, iar această boală este o consecinţă a arteroscerozei. Arteroscleroza este o maladie care caracterizează în general vârsta înaintată. La bărbaţi peste 45 de ani, iar la femei post menopauză. Este o legendă care a fost propulsată mai mult în media şi în spaţiul public mai demult, înainte de dezvoltarea impetuoasă a programelor de prevenţie. Este o realitate cu care ne confruntam în urmă cu 20 de ani, când prevenţia în bolile cardiovasculare era mai puţin implementată la nivelul populaţiei”, a afirmat medicul Horaţiu Moldovan, într-o televiziune la Medika TV, joi seară. 

Cu toate acestea, medicul este contrazis de studii și chiar de colegii de breaslă. Șeful Secţiei de Cardiologie de la Spitalul Universitar, medicul Dragoș Vinereanu, afirma într-un interviu din luna septembrie a anului trecut că infarctul în rândul persoanelor tinere nu mai este o excepție, ci a devenit „regulă”. 

În urmă cu 30 de ani, când am început eu cardiologia cu academicianul Leonida Gherasim, făceam lucrări de doctorat, dânsul asta evalua, prin nişte lucrări de doctorat ale colegilor mei, infarctul la tineri. Acum ce să mai facem lucrări de doctorat, fiindcă e regula. Noi (Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti – n.r.) suntem de gardă pentru infarct joia şi din 10-15 pacienţi câţi vin cu infarct de la nivelul Bucureştiului şi zona de sud a ţării, jumătate sunt sub 45 de ani. Aşa că, din păcate a devenit regula, nu mai e nici pe departe excepţia”, spunea dr.  Dragoș Vinereanu, anul trecut, potrivit sursei citate anterior.

Șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Floreasca susține și că sunt dezvoltate și prezentate tot mai multe programe pentru a reduce riscul de infarct, dar și că tratamentul pentru această afecțiune este eficient.

Astăzi din cei în ce mai multe programe, de abandonare a fumatului, de dietă, de controlal factorilor de risc cum ar fi hipertensiunea sau diabetul sunt foarte mult propulsate în populaţie, ca atare controlul incidenţei bolii coronariene e mult mai bun. Pe de altă parte, tratamentul bolii coronariene a câştigat în ultimii ani foarte mult, infarctul de miocard este astăzi tratat şi în lume şi şi în România, foarte eficient”, a adăugat Horațiu Moldovan. 

Ce spun studiile 

Cercetările științifice sugerează că adulții tineri, definiți ca persoanele cu vârste aflate între 20 și 50 de ani, au din ce în ce mai des probleme cardiace în comparație cu deceniile trecute. Principalele cauze sunt legate de stilul de viață: dieta nesănătoasă, lipsa exercițiilor fizice, fumatul, stresul și altele. 

Un studiu din 2019, publicat în American Journal of Medicine,  arăta că din 2.000 de adulți  tineri, internați pentru atac de cord între 2000 și 2016 în două spitale din SUA , unul din cinci avea 40 de ani sau mai puțin și că proporția acestui grup a crescut cu 2% în fiecare an în ultima perioadă. 

O altă cercetare, publicată în martie 2023 în JAMA Network, subliniază că de vină pentru 4% din cele mai recente scăderi ale speranței de viață în SUA este creșterea bolilor de inimă în rândul adulților mai tineri în 2020 și 2021, relatază National Geographic. 

În România unul din doi oameni moare din cauza unei boli cardiovasculare, potrivit Conf. Univ. Dr. Alexandra Cucu, de la Institutul Naţional de Sănătate Publică. Asta pentru că bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces din țara noastră, cu peste 57% din totalul deceselor înregistrate la nivel național. Mai mult de atât, la fiecare 30 de minute, un român face infarct miorcardic, potrivit Fundației Române a Inimii. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite