Elisabeta Lipă și Alin Petrache luptă pentru șefia sportului. Când doi se bat, al treilea câștigă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instalat în decembrie 2020, Eduard Novak îşi va încheia mandatul de ministru al Sportului în zilele următoare ca urmare a reformei guvernamentale. Ministerul Sportului se va desfiinţa, acest domeniu urmând să fie reorganizat sub forma unei Autorități Naţionale pentru Sport, care va activa în cadrul Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, condus de Gabriela Firea.

Elisabeta Lipă așteaptă decizia politicului în privința șefiei sportului. Foto Adevărul
Elisabeta Lipă așteaptă decizia politicului în privința șefiei sportului. Foto Adevărul

Patru nume sunt vehiculate pentru a prelua șefia ANS: doi conducători de federație cu rezultate excelente, canotaj și tenis de masă - Elisabeta Lipă și Cristinel Romanescu, un conducător de federație cu rezultate nu așa de răsunătoare, rugby, dar cu trecere la nivel politic - Alin Petrache, precum și Thomas-Răzvan Moldovan, Secretar de Stat cu atribuții în domeniul Sportului.

Dacă lumea sportului o vede pe Elisabeta Lipă drept favorită, din partea opusă, cele mai mari șanse de a conduce Autoritatea Națională pentru Sport le-ar avea Alin Petrache. Însă zicala ”când doi se bat, al treilea câștigă” e mai actuală ca oricând.

Alin Petrache e printre favoriți. Foto Adevărul
Alin Petrache e printre favoriți. Foto Adevărul

Fosta campioană olimpică și actualul președinte al Federației Române de Canotaj crede că, oricare ar fi denumirea forului conducător al sportului, contează de fapt importanța care i se va da acestei ramuri: „Nu știu dacă desființarea ministerului ar fi un minus, suntem oameni de sport, asta facem de atâția ani de zile. Ministerul, de-a lungul anilor, a trecut prin multe transformări, că a fost agenție, că a fost autoritate sportivă, dar cred că important este ca sportului să i se dea ceea ce merită”, a declarat Elisabeta Lipă.

La rândul său, Alin Petrache, a comentat zvonul numirii sale. Fostul căpitan al naţionalei de rugby a condus în două rânduri federația, între 2009 și 2014 și din 2017 până în prezent, pentru ca între 2014 și 2016 să fie preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. „Mă încântă faptul că sunt pe lista scurtă a posibililor președinți ai viitoarei Autoriăți Naționale pentru Sport. Nu cred în refrenurile totalitariste de genul «dacă nu mai sunt eu la minister, sportul moare».

Focus pe sport, nu pe proiecte de imagine

Sportul românesc are resurse umane și sperăm că de această dată, indiferent de numele celui care va ocupa această poziție, va fi un om de sport care va lucra în favoarea sportului. Nu consider un pas înapoi pentru sportul românesc reorganizarea instituției guvernamentale pentru că sportul a mai avut această formă de organizare și nu au fost probleme în a obține performanțe. Cred că mai important este ca persoana care va ocupa această funcție să fie focusată pe problemele sportului și pe rezolvarea acestora, și nu doar pe proiecte de imagine personală”, a declarat Alin Petrache pentru ProSport.

Eduard Novak predă în curând mandatul la șefia sportului românesc. Foto Sportpictures
Eduard Novak predă în curând mandatul la șefia sportului românesc. Foto Sportpictures

Fostul Ministru al sportului, Eduard Novak, a lăsat să se înțeleagă că Elisabeta Lipă va fi aleasa: "O cunosc pe doamna Lipă, sigur, ce să îi transmit? O să îi predau nişte proiecte serioase, iar unele e obligatoriu să le implementeze, cum e Strategia Naţională pentru Sport. Îi doresc un mandat de succes (n.r. - ca preşedintă de agenţie). Acum s-au numit miniştrii şi aşteptăm să fie numit şi noul preşedinte al Agenţiei de Sport, căruia o să îi predau lucrurile”.

Lipă, cea mai performantă șefă de federație

Însă în sport, și mai ales în politică, s-au văzut multe. Cozmin Gușă, președintele FR de Judo, ne-a dat un alt indiciu referitor la faptul că ar putea fi ales un om politic sau unul cu mai puține rezultate bune la nivel de federație, pe considerentul ”să nu stricăm ce merge bine”: ”Elisabeta poate să fie o propunere, ea este cel mai performant preşedinte de federaţie naţională, dacă ne uităm la rezultate, însă de aici vine şi problema, pentru că în mod normal, speranţele noastre recente la Paris 2024 se leagă de canotaj, pentru una-două medalii, cel puţin una de aur.

Iar intrarea ei în circuitul ăsta administrativ nu ar face decât să slăbească atenţia ei faţă de acest deziderat al sportului românesc, care a ajuns într-o situaţie foarte proastă în ultimii ani, mai ales în mandatul lui Eduard Novak, de care, din fericire, am scăpat”, a spus Gușă pentru Agerpres

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite