Au secat fântânile în satele din Dobrogea, Moldova şi Oltenia
0Deşi nivelul pânzei freatice nu a scăzut alarmant, în unele zone din ţară au secat puţurile, iar prefecţii au fost îndemnaţi să ia măsuri de alimentare cu apă a locuitorilor din zonele afectate. Vremea secetoasă afectează sudul ţării, Dobrogea şi Moldova, iar populaţia din aceste zone riscă să rămână fără apă.
Canicula din ultima vreme a afectat pânza freatică din judeţele Vaslui, Botoşani, unele localităţi din Dobrogea, cât şi din sudul ţării.
Ministrul de interne, Dan Nica, a anunţat că a stat de vorbă cu prefecţii din zonele afectate şi le-a cerut acestora să ia toate măsurile necesare pentru alimentarea cu apă a locuitorilor.
Situaţia însă nu este atât de critică, deoarece reprezentanţii Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) dau asigurări că, deocamdată, nu sunt probleme cu pânza freatică sau cu râurile.
„Nu există încă probleme cu râurile sau cu pânza freatică, aceasta este scăzută, dar nu se află sub minimele istorice“, a declarat, pentru „Adevărul“, Petre Stanciu, directorul INHGA.
„Apele Române“ nu intră în alertă
În legătură cu restricţiile de apă care ar putea apărea, în condiţiile unei secete prelungite, Petre Stanciu a mai spus că, dacă este cazul, acestea vor fi luate de Administraţia Naţională „Apele Române”, ce monitorizează volumul de apă stocat în lacurile de acumulare.
„În acest moment nu se pune problema aplicării în bazinele hidrografice a «Planului de restricţii şi folosirea apei în perioade deficitare», chiar dacă regimul hidrologic actual se situează sub valorile normale pentru această perioadă.
Există o rezervă suficientă de apă în lacurile de acumulare, ce asigură satisfacerea tuturor cerinţelor de apă”, a declarat, pentru „Adevărul”, Ana-Maria Tănase, purtător de cuvânt la „Apele Române”.
Secetă până în noiembrie
Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, a anunţat ieri că seceta se va extinde în următoarele două luni şi va afecta culturile de porumb. „Situaţia nu va fi la fel de gravă ca în 2007“, a precizat Sandu. În iulie, cele mai secetoase zone vor fi Bărăganul, Dobrogea şi sudul Moldovei, iar în august suprafeţele se extind.
În septembrie, în sud şi în sud-est vor cădea precipitaţii insuficiente, iar din octombrie suprafeţele afectate de secetă se reduc. „Sperăm ca în noiembrie să se termine cu seceta“, a mai spus Sandu.