Stenturile aplicate lui Ion Iliescu costa 2.500 euro fiecare
0Un stent pentru dilatarea mecanica a vaselor de sange poate costa chiar si 2.500 de euro. Lui Ion Iliescu i s-au montat cinci astfel de stenturi. Despre cum se face interventia chirurgicala si
Un stent pentru dilatarea mecanica a vaselor de sange poate
costa chiar si 2.500 de euro. Lui Ion Iliescu i s-au montat cinci astfel de stenturi. Despre cum se face interventia chirurgicala si despre complicatiile care pot aparea am aflat amanunte de la dr. Dan Deleanu, de la Institutul Fundeni pe care l-am intervievat, in direct, la Mix FM in emisiunea "Nu esti singur!". Dr. Deleanu este chirurgul care l-a operat pe Iliescu.
- Cardiologia interventionala este o tehnica destul de noua in Romania?
- in momentul de fata nu exista cardiologie moderna fara cardiologie interventionala. Chiar daca nu poate exista o sectie de acest fel in orice spital, e absolut necesar ca toti medicii sa cunoasca aceste tehnici, pentru ca ele au revolutionat medicina si trebuie sa stie unde sa trimita pacientii.
- In ce afectiuni sunt utile aceste tehnici?
- Aceste tehnici se situeaza intre tehnicile chirurgicale clasice de rezolvare a bolilor cardiace si tratamentele conventionale medicale. Prima patologie, cea mai importanta, este boala coronariana sau cardiopatia ischemica, generata de ingustarea vaselor inimii. Pe langa boala aterosclerotica, atat coronariana, cat si vasculara periferica, ar mai fi arteriopatia obliteranta, boala carotidiana si consecintele acesteia, nu ar fi accidentul vascular cerebral, dar si hipertensiunea de origine reno-vasculara. Exista tehnici de interventie fara deschiderea toracelui si in stenoza mitrala sau a arterei pulmonare.
- Cat de performanta este aceasta tehnica? In cazul lui Ion Iliescu, dupa interventie au persistat durerile?
- Sunt lucruri inerente, care pot sa apara in orice alt caz. Interventia d-lui Iliescu nu a fost una chiar simpla, din aceasta cauza pot surveni anumite incidente. Totusi, operatia clasica, de by-pass, este una mult mai periculoasa. Aceasta este o interventie chirurgicala prin care pacientului i se pune un vas de sange sintetic. Se deschide toracele, se opreste inima, se pune organismul pe circulatie extracorporala, se inlocuiesc vasele de sange, dupa care se reporneste inima. E o operatie destul de dificila, traumatizanta, convalescenta este destul de lunga si pot aparea reactii adverse si complicatii.
- Domnului Iliescu i s-a facut anestezie?
- Manevrele de cardiologie interventionala se pot face fara anestezie generala. D-lui presedinte nu i s-a facut anestezie generala. Pacientul poate sa fie usor sedat, ca sa se simta mai confortabil in timpul manevrei, dar doctorul vorbeste cu pacientul pe toata durata interventiei. Bolnavul se poate uita pe monitorul din sala de cateterism si poate sa vada in direct cum se misca cateterele in interiorul inimii, fara sa simta nimic. Se face doar o anestezie locala in zona in care se intra printr-un vas de sange de la picior, sonda urmand apoi traseul pana la inima fara alte "dureri".
- Ce riscuri ar fi putut aparea?
- Puteau sa apara anumite complicatii. La fata locului exista o echipa chirurgicala, gata sa intervina. De altfel, o comisie medicala a analizat fiecare particularitate a bolii, chiar in timpul operatiei, si, impreuna, am luat anumite decizii, care ni s-au parut cele mai potrivite. Bineinteles ca exista anumite riscuri cu cat boala coronariana este mai complexa. Pentru ca se actioneaza direct, vasul respectiv se poate astupa, poate aparea un tromb, se poate inchide un vas colateral sau se poate rupe vasul in totalitate. Oricum, imediat se poate interveni chirurgical, se poate trece pe circulatie extracorporala pana se pune un by-pass. Riscul unor complicatii acute a scazut foarte mult. De peste 5 ani nu am mai avut un pacient pe care sa-l fi trimis in urgenta.
- Ce sunt stenturile?
- Stenturile sunt niste proteze din metal, ca niste armaturi. Ele sunt de doua feluri. Unele clasice, din otel inoxidabil, si unele speciale, impregnate cu un medicament citostatic, care actioneaza pe vasul de sange la nivelul placii de aterom, avand efecte favorabile. Aceste stenturi, active farmacologic, reprezinta cel mai avansat mod de terapie locala in organism. Este vorba de un medicament care se introduce strict local, la nivel de centimetru, pe segmentul de vas, nu trece in circulatia sistemica, ci trateaza strict vasul in portiunea respectiva. Acest citostatic inhiba reactiile adverse care pot sa apara in momentul implantarii unui stent.
- Ce se intampla cu stentul pe termen lung?
- in cazul acesta, stenturile raman in organism pentru toata viata. Ele nu pot fi scoase, dar organismul le inglobeaza la un moment dat. Astfel, stentul nu mai este "vizibil" fata de componentele figurate ale sangelui. Dupa o luna pana la trei luni, vasul se endotelizeaza, isi reface structura in interiorul stentului. Practic, stentul ramane ca o armatura in peretele vasului si nu mai exista contact cu sangele.
- Cat costa un astfel de dispozitiv?
- Costurile variaza, in functie de firma producatoare. Un stent clasic costa intre 300 si 700 de euro, iar un stent activ farmacologic costa intre 2.000 si 2.500 de euro.
- Lui Ion Iliescu i s-au pus cinci stenturi. Nu sunt prea multe?
- Nu exista un maxim. Ion Iliescu nu este primul bolnav la care se implanteaza cinci stenturi. Numarul de stenturi este, teoretic, nelimitat. Evolutia pacientului dupa implantarea unui numar mai mare de stenturi nu este diferita fata de a unui pacient cu mai putine dispozitive implantate. Totusi, Ion Iliescu va trebui sa vina la controale periodice. Uneori se recomanda efectuarea unei coronarografii la ceva timp dupa implantarea stenturilor.
- Unii oameni asteapta chiar si un an pana li se monteaza un stent.
- Sunt foarte mari probleme legate de aprovizionarea spitalelor. Exista un program de cardiologie interventionala care incearca sa alimenteze spitalele cu diferite materiale, inclusiv stenturi. Acest program este insuficient, insa. Ceea ce se poate asigura sunt doar stenturile clasice. La Fundeni, pacientul se adreseaza spitalului fie prin intermediul medicului de familie, fie prin urgenta. Se constata prin coronarografie daca are nevoie de stent. Pacientul este pus pe o lista de asteptare, pentru ca nu avem atatea stenturi cat este cererea. Durata de asteptare este de maximum trei luni de zile.
- Unde se mai fac astfel de interventii?
- Aceste proceduri se pot face si in alte spitale din Bucuresti, cum ar fi Spitalul de Urgenta Floreasca, Spitalul Universitar, Spitalul Militar, Centrul de Boli Cardiovasculare din Targu-Mures, cel din Timisoara, din Iasi, sau la Cluj, la Institutul Inimii. Exista cam 10 centre de cardiologie interventionala care pot prelua bolnavii. Toata problema este ca medicii sa trimita bolnavii acolo. Pacientul trebuie sa se adreseze cardiologului si acesta stie care e momentul in care sa-l trimita la coronarografie. Din pacate, sunt mai putine centre in tara decat este necesar. Ungaria are, la o populatie pe jumatate, un numar dublu de clinici in care se poate face cardiologie interventionala.