Factorii de mediu pot influenţa aproape la fel de mult ca şi factorii genetici apariţia autismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Factorii genetici sunt la fel de importanţi ca şi factorii de mediu în ceea ce priveşte cauzele care pot sta la baza autismului, potrivit unui studiu realizat în Suedia, informează AFP.

Cercetătorii care s-au ocupat de realizarea studiului au mărturisit că au fost surprinşi când au descoperit faptul că factorul ereditar este mai puţin important, faţă de studiile anterioare, în dezvoltarea autismului. Astfel, factorul genetic al influenţa doar într-o proporţie de 50%, faţă de estimările anterioare care avansau procente situate între 80% şi 90%, potrivit articolului publicat în „Journal of American Medical Association”.

Cu toate acestea, ereditatea rămâne în continuare una din bazele autismului. Studiul arată că persoanele care o persoană apropiată în familie care să aibă autism, având un grad de rudenie cât mai mic, au un grad mai mare al predispoziţiei spre autism, fie ei înşişi, fie copii lor. Riscul este şi mai mare în momentul în care un văr sau o mătuşă are această boală.

Rezultatele provin din analiza datelor furnizate de mai mult de două milioane de oameni născuţi în Suedia în perioada 1982-2006, dintre care mai  mult de 14.000 au avut autism. Acest demers este considerat cel mai mare studiu realizat până în prezent în ceea ce priveşte originile genetice ale autismului, tulburare care afectează o persoană din o sută la nivel mondial.

Statisticile recente arată că o persoană din 68 de pe teritoriul Statelor Unite ale americii suferă de autism.

„Suntem surprinşi de rezultatele noastre, deoarece nu ne aşteptam ca factorii de mediu să fie la fel de importanţi în ceea ce priveşte autismul”, a declarat Avi Reichenberg, cercetător la „Mount Sinai Seaver Center for Autism Research” din New York. De asemenea, printre persoanele care s-au ocupat de cercetare au fost şi persoane afiliate unor instituţii cum ar fi: King’s Collge din Londra şi Karolinska Institutet din Stockholm.

Citeşte şi:

VIDEO „80% din copiii autişti se recuperează“

Uneori, chiar şi atunci când părinţii simt că este ceva în neregulă cu copilul lor, drumurile la medici, fie ei şi neuropsihiatri, nu duc nicăieri. Daniela Bololoi, preşedintele Asociaţiei Help Autism şi psiholog clinician, ştie asta din propria experienţă, pe care ne-a împărtăşit-o la Adevărul Live, alături de prof. dr. Iuliana Dobrescu, specialist în sănătatea mintală a copiilor.

Cele mai importante mituri despre autism

În România, în anul 2012 erau declarate 7.179 de persoane diagnosticate cu autism, conform Ministerului Sănătăţii. Însă numărul real al acestora este mult mai mare. De fapt, este estimat undeva la 15.000 de către specialişti.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite