ONU: Toaleta, o prioritate globală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O treime din populaţia lumii nu are acces la o toaletă normală FOTO Shutterstock
O treime din populaţia lumii nu are acces la o toaletă normală FOTO Shutterstock

Lipsa accesului la o toaletă nu este o glumă pentru o treime din populaţia lumii, ci de-a dreptul o chestiune de viaţă şi de moarte.

Aproape 2,5 miliarde de oameni nu au acces la toaletă, anunţă Organizaţia Naţiunilor Unite, şi peste un miliard de oameni îşi fac necesităţile fizice în aer liber, lucru care contribuie la nenumărate decese din cauza unor boli care, în general, pot fi prevenite, notează „Fox News“.

„Trebuie să uităm de tabuuri şi să transformăm acest subiect, al toaletei, într-o prioritate globală“, spune secretarul general al ONU, generalul Ban Ki-Moon, declarând ziua de marţi, 19 noiembrie, Ziua Internaţională a Toaletei.

În fiecare an, peste 800.000 de copii sub cinci ani mor din cauza diareei, în special din cauza lipsei unei igiene corespunzătoare. Lipsa accesului la toalete curate este un alt motiv care descurajează fetele să urmeze cursurile unei şcoli după ce ating pubertatea, conform unui raport al „WaterAid“, o agenţie privată care colaborează cu ONU şi cu Unilever, în cadrul unei campanii numite „Nu putem aştepta!“.

Toaleta este un lucru important pentru om şi pentru sănătatea mediului. Este esenţială pentru un progres durabil al omenirii, pentru demnitatea şi oportunităţile la care are dreptul omul“, adaugă generalul Ban. Secretarul general al ONU a lansat o campanie prin care să pună capăt defecării în aer liber până în 2025, şi prin care să înjumătăţească numărul celor care nu au acces la o toaletă decentă.

„Atunci când şcolile au un sistem sanitar bun, cu 11% mai multe fete îi urmează cursurile. Atunci când femeile au acces la toalete private, sunt mai puţin vulnerabile în faţa atacurilor, violurilor. Lucrând împreună, în special printr-o discuţie deschisă despre importanţa toaletelor, putem îmbunătăţi sănătatea şi starea de bine a peste o treime din populaţia globului. Acesta este scopul Zilei Internaţionale a Toaletei“, conchide generalul Ban.


Citeşte şi:

Miturile despre igiena ta şi a casei tale, spulberate

Microbii te pândescm putem spune fără să greşim, la tot pasul, iar obiceiurile în ceea ce priveşte propria igienă sau cea a căminului pot fi mai greşite decât crezi. Probabil, eşti plin de bacterii chiar acum, în timp ce citeşti aceste rânduri.

Nu amâna mersul la toaletă! La ce riscuri te expui când nu-ţi asculţi corpul

O întâlnire de afaceri prelungită, o coadă lungă la magazinul din colţ sau pur şi simplu tipul de zi interminabilă care te face să uiţi de nevoile fiziologice sunt foarte nocive pentru organism. Fiecare dintre noi „s-a ţinut“ de multe ori şi din diverse motive, aşadar ştim cum este. Dar oare ştim şi ce putem păţi?

FOTO Cele mai murdare 10 obiecte din casa ta. Toaleta şi coşul de gunoi nu sunt pe listă

Locuinţa este sursa unei pleiade de ustensile şi obiecte de uz casnic necesare în activităţile de zi cu zi care sunt, de multe ori, medii fertile pentru dezvoltarea bacteriilor.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite