Statul dăunează grav sănătăţii!
0Un medic acuză: niciun spital din România nu are acreditare de funcţionare!
Este normal ceea ce se întâmplă, la ora actuală, în sistemul medical din ţara noastră? Aşa sună întrebarea dintr-un sondaj publicat ieri pe www.adevarul.ro. Previzibil, răspunsul a fost nu. Părerea majorităţii covârşitoare a cititorilor (peste 80%) este că situaţia din spitalele româneşti poate fi catalogată ca „imposibilă". Ce ne spune acest rezultat?
În primul rând, ar fi nevoie să punem întrebarea în contextul ultimelor ştiri. Săptămâna trecută, o soprană de operetă a intrat în "comă de gradul IV" (Dumnezeu ştie ce-o fi însemnând asta!) în urma contractării unei bacterii pe patul de spital. Amelia Antoniu s-a internat pentru că-şi dorea un copil, iar medicii au stabilit că trebuie să se supună unei operaţii de cauterizare a unei răni pe colul uterin. Intervenţia chirurgicală s-a terminat cu bine, dar starea pacientei s-a înrăutăţit şi, după câteva ore, ea se zbătea între viaţă şi moarte.
Ce-ar mai fi de adăugat? Că presa s-a repezit să exploateze subiectul, atrasă mai întâi de numele bolnavei şi abia apoi de problema în sine. Astfel am descoperit că aceeaşi infecţie a mai făcut victime printre femeile internate în secţia de Ginecologie a Spitalului CF 2, unitate subordonată Ministerului Transporturilor.
Urmarea? Directorul unităţii a fost zburat din funcţie chiar în momentul începerii anchetei. Pentru ca, ieri, trei medici-şefi de secţie să aibă aceeaşi soartă. Repet, deciziile au fost luate cu o promptitudine demnă de apreciat, dar fără ca vreo autoritate să se fi pronunţat asupra vinovăţiei celor demişi. Pur şi simplu, aşa a hotărât, din pix, dl ministru Radu Berceanu!
Am reluat, pe scurt, firul evenimentelor pentru că aici voiam să ajung. "Este directorul spitalului un monstru de incompetenţă? Răspunsul este unul tranşant: Nu! Directorii au acceptat compromisul de a conduce o instituţie despre care ştiu cu certitudine că nu îndeplineşte criteriile minime pentru a fi numită spital", comentează, pe blogul său, doctorul Sorin Paveliu.
Comentatorul nu este un purtător oarecare de halat alb. A lucrat ca expert în Ministerul Sănătăţii, a fost director la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, iar apoi parlamentar între 2004 şi 2008. Carevasăzică, poate fi considerat un cunoscător al sistemului. De aceea, explicaţiile sale au precizia unui bisturiu.
Dl Paveliu susţine că de vină este neputinţa statului român de a pune în aplicare una dintre prevederile legii spitalelor, adoptată în urmă cu mai bine de un deceniu. Şi anume cea privind funcţionarea unei comisii de acreditare, care să decidă ce unităţi sanitare pot funcţiona. Acest for a luat între timp fiinţă, dar există doar pe hârtie. Pentru că, în fond, cine ar avea curajul să închidă un spital pe motiv că prin saloanele sale bântuie o banală bacterie?