FOTO VIDEO Involuţia umană, posibilă? Povestea oamenilor care merg „în patru labe”, ca primatele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO ODDITY CENTRAL
FOTO ODDITY CENTRAL

Membrii unei familii din provincia Hatay, Turcia, suferă de o afecţiune rară care le afectează echilibrul şi îi determină să meargă „în patru labe”.

Cinci dintre membrii familiei Ulas, formată din 19 persoane, suferă de o boală neurologică ce îi împiedică să stea în picioare, motiv pentru care sunt nevoiţi să se deplaseze folosindu-se de toate cele patru membre. Cazul bizar a fost descoperit de presă în 2005, iar oamenii de ştiinţă au cercetat anomalia începând de atunci.

În anul 2006, familia Ulas a apărut într-un documentar difuzat de BBC, „The Family That Walks On All Fours”. Filmul dezvăluia că, din cei cinci fraţi, două surori şi un frate mergeau aşa încă de la la naştere, pe când un alt frate şi o soră au reuşit, uneori, să meargă drept. „Este uimitor, dacă te gândeşti la cât de ciudată este această dezvoltare anormală. Este interesant mediul în care încearcă să ducă o viaţă normal în lumea modernă”, a declarat profesorul Nicholas Humphrey, unul dintre cei fascinaţi de acest caz.

dsdsds

Viaţa în lumea modernă nu este, totuşi, o sarcină uşoară pentru cei cinci fraţi, care sunt deseori batjocoriţi din cauza problemei lor, deşi familia încearcă să-i protejeze. Fetele îşi petrec mare parte din timp în casă, croşetând, pe când unul din băieţi se aventurează să iasă în sat, unde interacţionează cu alţi oameni.

dsdsd

Potrivit documentarului, explicaţia pentru modul neobişnuit în care merg aceştia, asemănător primatelor, este evoluţia reversibilă. Un număr considerabil de oameni de ştiinţă consideră că afecţiunea acestora este dovada că oamenii pot involua.

Totuşi, concluzia finală a cercetătorilor americani este că nu putem vorbi despre o involuţie, ci doar despre o adaptare la o boală rară, pe care au numit-o sindromul Uner Tan - după numele primul biolog evoluţionist care i-a studiat. Biologul turc a sugerat că oamenii cu acest sindrom au deficienţe în vorbire şi suferă de retard mintal sever. În timpul primului studiu al celor cinci fraţi, cercetătorul i-a întrebat dacă ştiu în ce an sunt. Răspunsurile lor au fost diferite: „1990”, „1980”, „animale”, „iulie”, „casă”. Acest lucru, spunea Tan, ar fi o dovadă a evoluţiei reversibile.

„Ideea evoluţiei reversibile mi-a venit dintr-o dată. Am realizat brusc faptul că se purtau la fel ca maimuţele. Eu am fost cel care a sugerat, pentru prima dată, existenţa evoluţiei reversibile la fiinţele umane”, afirma Uner Tan.


 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite