VIDEO Muguruza, „divorţul“ anului în tenisul mondial: „Fuck you!“. Cum a ajuns să fie înjurată de antrenorul ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muguruza

Un sezon dezolant pentru spanioloaica de 25 de ani s-a încheiat cu o înfrângere categorică şi un scandal monstru cu antrenorul Sam Sumyk care, probabil, a însoţit-o pentru ultima dată pe Garbine la un turneu.

Simona Halep se menţine din 2014 în elita tenisului feminin, iar consistenţa româncei e unică într-un circuit feminin în care fluctuaţiile de formă sunt drastice pentru jucătoare de la un sezon la altul.

Ultimul exemplu în acest sens e prăbuşirea Garbinei Muguruza. Aceasta a încheiat 2017 pe locul 2 în lume la capătul unui sezon în care a înregistrat cele mai bune rezultate ale ei la trei turnee de Grand Slam:

*Titlul la Wimbledon

*Sferturi la Australian Open

*Optimi la US Open

2018 a devenit însă un an de coşmar pentru Garbine. A câştigat un singur titlu, la Moneterrey, un turneu mic, de categorie Internaţională, în care a întâlnit o singură adversară din Top 50. Şi a mai avut şi o finală, la Doha, pierdută însă în luna februarie în faţa lui Kvitova. Marile dezamăgiri au  venit însă la turneele majore: trei eliminări în turul II la Australian Open, Wimbledon (unde era deţinătoarea trofeului!) şi US Open. Plus o semifinală la French Open, unde, totuşi, n-a avut nicio şansă în duelul cu Halep, fiind zdrobită cu 1-6, 4-6.

În aceste condiţii, Muguruza a abordat Turneul Elitelor de la Zhuhai (China) cu obiectivul declarat de a cuceri trofeul. Iar începutul a fost promiţător, cu victorii cu cu Zhang (36 WTA) şi cu Sevastova (11 WTA) care i-au adus calificarea în semifinale. Aici însă confuntarea cu Wang (22 WTA) s-a transformat într-un fiasco! Pe lângă fapatul că a suferit o înfrângere fără drept de apel, 2-6, 0-6 într-o oră şi 13 minute, Muguruza s-a şi certat incredibil cu antrenorul ei, francezul Sam Sumyk.

La 3-2 pentru Wanq în primul set, Garbine i-a cerut ajutorul lui Sumyk. A urmat un dialog aprins, finalizat cu o înjurătură zdravănă din partea antrenorului:

*Sam Sumyk: Ascultă! Mereu eşti nervoasă şi nu se poate vorbi cu cineva care e mereu aşa. Aici e o regulă. Eu nu vorbesc cu persoane nervoase.

*Garbine Muguruza: Atunci ajută-mă, ce am de făcut?

*Sam Sumyk: Fuck you! (n.r. – Du-te dracului)

Apoi, francezul a plecat, pur şi simplu, în tribune şi, potrivit live-tennis.com, acesta a fost, aproape sigur, ultimul său meci în calitate de antrenor al lui Garbine. Cei doi şi-au început colaborarea în 2015 şi, sub comanda lui Sumyk, Muguruza a ajuns pe locul 1 mondial în 2017, a câştigat primul ei titlu de Grand Slam la French Open 2016 şi a triumfat şi la Wimbledon 2017. La ultimul succes însă, Sumyk n-a fost prezent la turneu, fiind alături de soţia sa însărcinată.

Oricum, de-a lungul ultimelor trei sezoane, Muguruza şi Sumyk au avut un parteneriat ciudat, cu multe momente tensionate. Spre exemplu, anul trecut, la Miami, francezul i-a zis elevei sale: „Nu-mi spune să tac dracului!“. Şi au mai fost situaţii în care, iritat, Sumyk a plecat în timpul unor reprize de coaching. Niciodată însă dialogul nu se încheiase cu înjurături, aşa cum s-a întâmplat acum la Zhuhai. 

Garbine, în război şi cu cameramanul turneului!

Incidentul halucinant petrecut în semifinale a venit la o zi după ce, în timpul duelului cu Sevastova, Muguruza şi-a descărcat nervii şi pe cameramanul turneului.

În timpul unui dialog pe teren cu Sumyk, Garbine a izbucnit: „Mă simt ca dracu, încerc să-mi fac tenisul meu, încerc să fac toate bla-blaurile pe care mi le spui, dar nu iese nimic. Simt că nu iese nimic“. Sesizând că, aşa cum se întâmplă mereu, e filmată în timpul reprizei de coaching, Muguruza s-a luat şi de cameraman: „Ai terminat cu nenorocita aia de cameră?“.

Dintre cele cinci jucătoare care au ocupat, pe rând, locul 1 în 2017, Muguruza e singura – în afară de Serena Williams care, totuşi, a revenit după o pauză cauzată de naşterea primului ei copil – care încheie 2018 în afara primelor 10 locuri în clasamentul mondial. Şi obiectivul ei pentru 2019 ar trebui să fie nu doar regăsirea formei sportive de altădată, dar şi angajarea unui nou antrenor.

35 de victorii şi 20 de înfrângeri a înregistrat Garbine Muguruza în 2018. Anul trecut, ea a avut 47 de victorii şi 21 de eşecuri, plus două titluri câştigate, la Wimbledon şi la Cincinnati.  

VEZI MOMENTUL ÎN CARE MUGURUZA A FOST ÎNJURATĂ DE ANTRENORUL EI 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite