Turul Franţei 2015: patru mari favoriţi pentru tricoul galben. Turul începe sâmbătă din Olanda

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipele au fost prezentate joi la Utrecht, fiind aduse pe podium cu barca FOTO AP
Echipele au fost prezentate joi la Utrecht, fiind aduse pe podium cu barca FOTO AP

A 102-a ediţie a Turului Franţei începe sâmbătă de la Utrecht (Olanda), cu 198 ciclişti pe lista de start şi patru mari favoriţi care ies din pluton: Vincenzo Nibali, Alberto Contador, Nairo Quintana şi Chris Froome.

Turul Franţei 2015 se anunţă a fi una incitantă tocmai prin prisma numărului ridicat de aspiranţi la tricoul galben. Sunt creditaţi cu cele mai mari şanse italianul Vincenzo Nibali (echipa Astana, câştigătorul de anul trecut), spaniolul Alberto Contador (Tinkoff-Saxo, dublu campion al Turului), columbianul Nairo Quintana (Movistar Team, un căţărător de clasă) şi Chris Froome (Team Sky, tricou galben în 2013).

Cu toţii pornesc cu avantajele şi dezavantajele lor. Contador, de exemplu, a câştigat recent Turul Italiei, performanţă mare, însă cele trei săptămâni din Il Giro pot să cântărească greu în pedale. Quintana e ager pe munte, dar va avea mari probleme în etapa a patra, cea pe pavate. Froome are în spate cea mai puternică echipă pe Team Sky, iar Vincenzo Nibali are un sezon asemănător cu cel de anul trecut, modest la început, dar axat pe un singur obiectiv: Turul Franţei.

Ce trebuie să ştii despre Turul Franţei 2015

  • De pe 4 şi până pe 26 iulie vor fi 21 de etape (doar două zile de pauză).
  • 198 de rutieri de la 22 de echipe vor încerca să ajungă în ultima zi pe Champs-Elysees.
  • Pentru a şasea oară în istoria Turului, competiţia începe din Olanda, de la Utrecht. Va trece şi prin Belgia, în etapa a treia şi a patra.
  • Prima etapă, cea de sâmbătă (ora 15.00, EuroSport), e un contratimp individual de 14 kilometri.
  • În cea de-a doua etapă se va ajunge pe insula artificială olandeză Neetlje Jans
  • După câteva etape dedicate sprinterilor, în etapa a 9-a (12 iulie), are loc contratimpul pe echipe, singurul din acest an, după care încep căţărările .
  • Sunt 7 etape de munte, cele care vor face diferenţa în clasamentul general. În pemultima zi de concurs (25 iulie) se ajunge pe legendarul vârf Alpe d'Huez.
  • Cel mai important tricou, cel galben, se acordă liderului clasamentului general, cel care încheie toate etapele cu timpul general cel mai bun. Se mai acordă şi alte tricouri în funcţie de performanţele pe munte, pe echipe sau pe criteriul vârstei – cel mai bun tânăr ciclist.

Turul Franţei din 2015 are cam tot ce-i trebuie pentru a fi măreţ, etape incitante, semne de întrebare în privinţa câştigătorului, dar şi un mare nor de suspiciuni în privinţa dopajului.

Câştigătorii a 9 din ultimele 16 ediţii au fost dovediţi dopaţi

1999-2005 – a câştigat Lance Armstrong, însă ulterior a fost deposedat de toate cele 7 tricouri galbene câştigate, care au rămas neatribuite
2006 – a câştigat Floyd Landis. După ce şi el a fost dovedit dopat, tricoul galben i s-a atribuit lui Oscar Pereiro
2007 – primul titlu al lui Alberto Contador
2008 – s-a impus un alt spaniol Carlos Sastre
2009 – al doilea titlu al lui Alberto Contador
2010 – câştigă din nou Contador, dar după ce cade testul antidoping tricoul galben ajunge la Andy Schleck
2011 – se impune australianul Cadel Evans
2012 – câştigă britanicul Bradley Wiggins
2013 – câştigă britanicul Christopher Froome
2014 – câştigă italianul Vincenzo Nibali

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite