VIDEO Federaţia lui Sandu ne-a întors în timp, ca pe vremea lui Ceauşescu, şi a dat cu piciorul la 10.000 de euro. Culisele netelevizării barajului Rapid – Chiajna

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Sandu
Mircea Sandu

„Adevărul“ a vorbit cu surse din piaţa media şi a aflat motivele aberante pentru care cel mai important meci pe care l-a avut de oferit campionatul românesc, după foarte mult timp, nu s-a văzut la televizor. Între a primi o sumă de bani şi a nu primi nimic, FRF a optat pentru a doua variantă.

Federaţia Română de Fotbal (FRF) pare că şi-a fixat pentru 2013 un obiectiv care n-are legătură cu rezultate sportive. Forul condus de Mircea Sandu dă semne clare că vrea să-i convingă pe iubitorii sportului-rege de următoarea teorie: „Tot timpul se poate şi mai rău!“.

Aceasta pare a fi singura explicaţie pentru toate deciziile fără nicio noimă care s-au luat în ultima perioadă. Printre ele a fost şi programarea acestui baraj de menţinere în Liga I, între Rapid şi Concordia Chiajna, venit de nicăieri, neprevăzut de niciun articol din regulament. Dacă aici, Mircea Sandu a dat vina pe „votul democratic din Comitetul Executiv“, e greu de înţeles cine e în spatele hotărârii aberante de a nu permite televizarea jocului. 

După ce, în sezonul trecut, microbiştii au putut vedea la televizor până şi cele mai neinteresante partide din Liga I, precum Bistriţa – Severin sau Concordia Chiajna – Viitorul Constanţa, meciuri care n-au strâns nici 10.000 de telespectatori în faţa televizoarelor, sâmbătă seară, într-o perioadă în care e „secetă de fotbal“, nu s-a transmis tocmai cel mai important meci pe care l-a avut de oferit campionatul românesc, în ultimele luni!

Transmisie „ciuntită“ la radio

Drept urmare, mii de iubitori ai fotbalului, care nu s-au putut deplasa la stadionul „Dinamo“, unde oricum nu există condiţii decente pentru spectatori, au fost condamnaţi să se întoarcă în timp şi, ca pe vremea lui Ceauşescu, să urmărească la radio partida Rapid –Chiajna! 

Nici „Radio România Actualităţi“ n-a transmis integral meciul: comentariul reporterului a început în minutul 10 şi a continuat până la pauză, iar apoi s-a reluat din minutul 55. Nici prelungirile barajului n-au fost transmise în întregime!

Nici încasări mari din bilete n-au avut

Cum s-a ajuns la această situaţie în care au fost batjocoriţi, în primul rând, suporterii rapidişti? „Adevărul“ a vorbit cu surse din piaţa media, iar concluzia dovedeşte, încă o dată, incompetenţa care face ravagii la FRF: între a primi nişte bani şi a permite televizarea barajului şi a nu primi nimic, FRF, în vremurile de criză, a optat pentru a doua variantă! 

Nici argumentul că netelevizarea meciului a generat venituri uriaşe de pe urma vânzării biletelor nu stă în picioare, în condiţiile în care Rapid – Chiajna s-a jucat pe o arenă pe jumătate goală, cu aproximativ 8.000 de spectatori în tribune! 

FRF insistă că face ce vrea

Site-ul oficial al FRF a explicat printr-un comunicat motivele pentru care barajul pentru menţinerea în Liga I a fost „ascuns“ de ochii telespectatorilor.

„Conform contractului încheiat, firma Sport Evolution Group (SEG) e împuternicită de FRF să negocieze în numele ei contractele de cedare a drepturilor de transmisie TV, Radio, internet etc. Referitor la meciul de baraj pentru obţinerea dreptului de participare în ediţia 2013-2014 a campionatului Ligii I, la care se face referire, SEG nu a primit nicio ofertă scrisă din partea vreunui post de televiziune. Singura ofertă a venit, ce-i drept, din partea Digi Sport, dar ea a fost verbală şi a însumat mai puţin de jumătate din suma inserată de GSP (n.r. – „Gazeta Sporturilor“), adică 6-7.000 de euro. E dreptul FRF de a considera o ofertă acceptabilă, foarte bună sau de neluat în seamă şi, pe cale de consecinţă, să vândă sau nu dreptul de transmisie al unui meci“, scrie în comunicatul postat pe frf.ro.

50.000 de euro pentru Digi, 30.000 pentru alţii

Din acest comunicat se înţelege că FRF face ce vrea, fără a ţine cont şi de iubitorii fotbalului. Nu e însă singura anomalie. Federaţia a insistat că firma SEG n-a primit nicio ofertă, în scris, pentru televizarea barajului Rapid – Chiajna, dar a omis să precizeze şi motivul: preţul solicitat de SEG i-a gonit pe cei interesaţi. Mai mult, acest preţ a variat, în funcţie de numele postului!

„Noi am vrut să transmitem meciul, însă ni s-au cerut 30.000 de euro şi ni s-a spus să facem o ofertă scrisă. Am renunţat, fiindcă niciun meci disputat de o echipă românească nu face 30.000 de euro în perioada de vară“, ne-a declarat Eduard Dârvariu, channel manager la Antena Group.

O sursă din Pro TV, care n-a dorit să fie citată, a confirmat şi ea că postul de la „Pache Protopopescu“ a intenţionat să televizeze Rapid – Chiajna, însă a renunţat la această idee „deoarece ni s-au cerut 30.000 de euro“.

Dacă SEG n-a putut ajunge la o înţelegere cu Pro TV sau cu Antena pentru 30.000 de euro, firma a venit cu o idee „genială“: le-a cerut aproape dublu celor de la Digi! „Aflu acum, de la dumneavoastră, că meciul a avut un preţ pentru unii, alt preţ pentru noi. Nouă ni s-au cerut 50.000 de euro. Ultima noastră ofertă, într-adevăr verbală, a fost de 7.000 - 10.000 de euro. Adică un preţ rezonabil, având în vedere că era un meci între Rapid şi Chiajna. Păi, 50.000 de euro face un meci al Stelei, care se vinde cel mai bine, în preliminariile Ligii Campionilor“, ne-a declarat Mircea Şai, director de achiziţii la Digi.

Acesta a fost, la rândul său, uimit că FRF n-a dorit televizarea partidei. „Dacă nu ne-au dat nouă meciul, îl puteau da la TVR, gratis, care e televiziune de stat şi are o grămadă de datorii. Aşa, dacă tot nu luau nişte bani, măcar le dădeau oamenilor posibilitatea să vadă meciul“, a adăugat Şai.

La fel ca şi celelalte posturi, şi Dolce Sport a renunţat la ideea transmiterii jocului din cauza preţului solicitat de firma SEG. „Dolce Sport n-a fost interesat de meciul de baraj, în condiţiile în care preţul acestuia era de câteva zeci de mii de euro“, au declarat oficialii postului pentru „Adevărul“.

Un ziarist a transmis golurile pe Youtube

Cum  Rapid – Chiajna nu s-a văzut la televizor, livetexturile dedicate meciului pe diverse site-uri au înregistrat un număr uriaş de afişări. Mai mult, redactorul-şef al ziarului „ProSport“, Lucian Lipovan, a filmat două din cele trei goluri, plus câteva faze interesante, cu telefonul mobil şi a urcat înregistrările pe contul său de Youtube pentru ca suporterii să aibă posibilitatea să vadă imaginile în timpul barajului.

Altă anomalie: Antena a câştigat degeaba licitaţia

În încercarea de a afla de ce Rapid – Chiajna nu s-a televizat, „Adevărul“ a descoperit şi o altă situaţie incredibilă. „S-a făcut o licitaţie pentru meciurile din Cupa României, competiţie organizată tot de FRF. S-au făcut mai multe pachete, iar Antena le-a câştigat pe primele două. Ni s-a spus însă că licitaţia pe care am câştigat-o s-a anulat şi că se va face alta! Nu ştiu cât de corectă e o asemenea măsură şi dacă vom participa la o nouă licitaţie“, a comentat Eduard Dârvariu, channel manager la Antena Group.

Rapid – Concordia Chiajna 2-1

Rapid: Drăghia - Voicu, Abrudan, Oros, Stoica – E. Dică, V. Negru (Păun 46), Ioniţă II - Al. Coman (Matei 105), Pancu, Ciolacu (Martin 78). Antrenor: Marian Rada

Concordia Chiajna: Cobrea - Creţu, Leca, Melinte, Bucurică - Ispir - M. Neagu (Savin 88), Rusu (Serediuc 75), Purece - D. Florea, Zaharia (Ionescu 116). Antrenor: Ionuţ Chirilă

Goluri: Al. Coman 83, Ioniţă II 91 / D. Florea 32

Eliminaţi: I. Voicu 111, Oros 120, E. Dică 120 / Savin 99, Cobrea 120

Stadion „Dinamo“: 8.000

Arbitru: Alexandru Tudor

VEZI AICI REZUMATUL MECIULUI

Ce au dat posturile TV în intervalul orar 21-23, când s-a jucat Rapid – Chiajna

Post Program

Digi Sport 1 Turul Ciclist al Sibiului, Red Bull Rockies Cup şi Formula 3

Dolce Sport 1 Sport Center, Sport 24 şi Finala NBA

Sport.ro Ştiri şi Boxbuster

GSP TV Enfusion

Pro TV Serialul Las Fierbinţi

Antena 1 Filmul Kull, cuceritorul

TVR1 Filmul Angelica, marchiza îngerilor

TVR 2 Seară la revistă

Circul continuă: TAS poate anula rezultatul barajului

Rapid a învins Concordia Chiajna şi, teoretic, va fi a 18-a echipă din Liga I, în noul campionat care va debuta la 20 iulie. Ilfovenii au anunţat însă că au atacat deja la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne decizia organizării acestui baraj, neprevăzut de regulament. Cei de la Chiajna au contestat dreptul Rapidului de a evolua în prima ligă, în condiţiile în care giuleştenii n-au primit licenţa. Dacă TAS le va da câştig de cauză ilfovenilor, cum s-a întâmplat şi cu „U“ Cluj, atunci înseamnă că barajul Rapid – Chiajna s-a jucat degeaba!

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite