Qatar, un exemplu: De ce are doar 12 decese cauzate de COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Micuţul stat din zona Golfului Persic tocmai a anunţat că a prelungit suspendarea activităţilor sportive până la 14 mai. Pandemia a fost însă ţinută sub control printr-o mobilizare care a uimit planeta.

Cu o populaţie de aproximativ 3 milioane de locuitori şi cu resurse financiare aproape nelimitate, Qatar a reuşit să facă o demonstraţie de forţă în plină pandemie.

Concret, până duminică seară, în această ţară arabă erau 15.551 de cazuri de coronavirus. Adică, inclusiv mai multe cazuri comparativ cu România, care avea 13.163 de cazuri. Ceea ce şochează însă în cazul Qatar-ului e numărul extrem de mic de decese: doar 12! Altfel spus, rata mortalităţii coronavirusului în această ţară e de 0,8 la sută! 

Cum a reuşit Qatar o asemenea performanţă remarcabilă? În primul rând, datorită unui sistem sanitar exemplar, de şapte stele. Nu e însă singura explicaţie, iar agenţia iraniană ISNA a enumerat motivele pentru care Qatar a reuşit să câştige, în mod clar, în războiul cu virusul care a „paralizat“ restul planetei.

Care au fost atuurile Qatar-ului?

*Experienţa combaterii unui virus similar, numit MERS, care a apărut în Orientul Mijlociu în 2012.

*Efectuarea unui număr impresionant de teste, peste 104.000, raportat la populaţia ţării. Altfel spus, la fiecare 1.000 de locuitori, 32 de oameni au fost testaţi pentru COVID-19.

*Efectuarea gratuită a testelor, ceea ce a încurajat populaţia să le ceară, imediat după apariţia unor simptome suspecte. În plus, cei diagnosticaţi cu COVID-19 sunt trataţi gratuit, costurile fiind suportate de autorităţi.

*Întărirea cadrelor medicale şi dotarea lor cu echipamentele corespunzătoare.

*Declanşarea unor campanii bine gândite pentru informarea populaţiei. Astfel, oamenii au fost educaţi şi au ştiut ce trebuie să facă pentru a opri răspândirea virusului.

*Susţinerea economiei printr-o infuzie de capital în valoare de 824 de milioane de dolari.

*Susţinerea muncitorilor veniţi din alte ţări şi asigurarea unor condiţii optime pentru ei, astfel încât apariţia unor focare de infecţie să fie evitată.

Dincolo de aceste măsuri luate la nivel local, Qatar a sprijinit şi ţările afectate puternic de coronavirus. Spre exemplu, a trimis cadre medicale şi echipamente în Italia, la Roma.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite