Japonia, în faţa unui dezastru: S-a aflat la cât se ridică pierderile amânării Jocurilor Olimpice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Shinzo Abe are mari dureri de cap din cauza Jocurilor Olimpice
Premierul Shinzo Abe are mari dureri de cap din cauza Jocurilor Olimpice

Tokyo pare a fi un oraş blestemat: în 1940, a avut o ediţie a Jocurilor anulată din cauza celui de Al Doilea Război Mondial, iar acum se confruntă cu o situaţie de-a dreptul apocaliptică.

Tokyo 2020 a rămas doar un nume pentru un eveniment care va avea loc în...2021 (11 iunie - 11 iulie). Şi, de fapt, nici atunci nu se ştie dacă vom asista la sărbătoarea sportului mondial din motive pe care chiar japonezii le-au enumerat aici.

Doar că, în acest moment, cea mai mare problemă a niponilor nu e legată de ce se va întâmpla la anul, ci la achitarea pierderilor generate de amânarea Jocurilor. Potrivit site-ului Kyodo News, „nota de plată“ pentru mutarea evenimentului în 2021 se ridică la 2,7 miliarde de dolari! Iar acest decont a declanşat un război, deocamdată, tacit, între Comitetul de Organizare şi Comitetul Olimpic Internaţional (CIO). Un prim semn în acest sens a apărut, săptămâna trecută. Mai precis, luni, CIO a anunţat că premierul japonez, Shinzo Abe, şi-a luat angajamentul ca ţara sa să plătească, integral, aceste piederi.

La scurt timp însă, la presiunea Comitetului de Organizare, CIO a fost nevoit să retracteze această afirmaţie, informaţia fiind ştearsă de pe site-ul oficial CIO. Mai mult, într-un interviu acordat Kyodo News, Yoshiro Mori, preşedintele Comitetului de Organizare, a insistat că achitarea pierderilor financiare e un subiect care n-a fost discutat, luna trecută, atunci când Abe şi Bach (şeful CIO) au avut o videoconferinţă. 

Apoi, Mori chiar a insistat că CIO va fi obligat să contribuie la acoperirea pierderilor financiare generate de amânarea evenimentului.

12,25 de miliarde de dolari au cheltuit japonezii pentru organizarea Jocurilor Olimpice, potrivit unui anunţ făcut în luna decembrie.   7,8 milioane de tichete au fost vândute pentru probele din cadrul Jocurilor Olimpice de la Tokyo.   33 de milioane de oameni ar fi trebuit să viziteze Tokyo, potrivit estimărilor, pentru JO 2020.
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite