Alex Găvan, alpinistul român cu misiuni măreţe: Everest şi Dhaulagiri
0Alpinistul Alex Găvan, unul dintre performerii de top ai României la altitudine extremă, a avut în această primăvară două tentative de a urca două vârfuri de peste 8000 de metri fără oxigen şi fără sprijinul Şerpaşilor: prima ascensiune românească fără oxigen suplimentar şi fără Şerpaşi a Everestului (8850 de metri) şi Dhaulagiri (8167 m).
Din echipa de pe Everest mai faceau parte Andrew Lock (singurul australian ce a urcat toate varfurile de peste 8000 de metri, o veche cunoştinţă a lui Alex) şi peruvianul Victor Rimac. Înainte de a coborî de pe Everest, Alex Găvan şi-a pregătit, cu toate provocările logistice ce decurg din a organiza din mers o nouă expediţie, ascensiunea pe un alt optmiar – Dhaulaguiri (8167m), cunoscut şi sub denumirea de „Muntele furtunilor“, avându-l ca partener pe Victor Rimac.
Alpinistul a ajuns în Tabăra de Bază de pe Dhaulagiri pe data de 4 mai şi si-a continuat procesul de aclimatizare început în zona Everest urcând în Tabăra 1 în ziua de 8 mai. Pe 9 mai, Alex Găvan a ajuns în Tabăra 2 (6400 de metri). Pe fondul agravării condiţiilor meteorologice (viscol puternic, căderi masive de zăpadă, risc crescut de avalanşă), desi prognozele meteo ale tuturor echipelor anuntau mai multe zile de vreme bună, cât şi al unor probleme de sănătate ce adeseori pot apărea la asemenea altitudini, alpinistul a oprit ascensiunea, pentru a evita expunerea la un risc ce nu mai putea fi gestionat.
„Intotdeauna prioritatea mea este să mă întorc viu şi întreg acasă, din fiecare expediţie în care merg. Nu îmi privesc ascensiunile prin prisma competiţiei cu muntele. Ideea de a cuceri muntele este incompatibilă cu filosofia mea de viaţă. Fiecare tentativă de a urca un optmiar este un prilej de a învăţa şi de a mă îmbogăţi sufleteşte. Fiecare ascensiune este unică şi presupune o abordare extrem de contextuală. Mă voi reîntoarce pe cele două vârfuri”, a declarat alpinistul.
„Întotdeauna prioritatea mea este să mă întorc viu şi întreg acasă, din fiecare expediţie în care merg. Nu îmi privesc ascensiunile prin prisma competiţiei cu muntele. Ideea de a cuceri muntele este incompatibilă cu filosofia mea de viaţă. Fiecare tentativă de a urca un optmiar este un prilej de a învăţa şi de a mă îmbogăţi sufleteşte. Fiecare ascensiune este unică şi presupune o abordare extrem de contextuală. Mă voi reîntoarce pe cele două vârfuri.“
În ultima sa expediţie himalayană, pe 30 aprilie 2013, Alex Găvan a realizat, fără a folosi oxigen suplimentar şi ajutor din partea şerpaşilor, prima ascensiune românească a vârfului Shisha Pangma – 8027m. Proiectul a fost posibil cu sprijinul: Totalsoft, Intercapital Invest, Certinvest (Parteneri), al Zitec (Partener IT), al BDT Strategy, Accountess, World Class, Suplimente.ro, Sanador (Suporteri).
Cine e Alex Găvan
Un promotor al urcării celor mai înalte vârfuri din lume „prin mijloace corecte“, Alex Găvan a escaladat până acum cinci vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya, fără să utilizeze oxigen suplimentar şi fără să apeleze la sprijinul şerpaşilor. De asemenea, trei dintre cele cinci vârfuri au fost escaladate în premieră pentru România:
- Shisha Pagma (8027 m) – în 2013, când a reuşit să supravieţuiască miraculos aproape 48 de ore în aşa-numita „zonă a morţii“ (la peste 7000 m);
- Makalu ‐ (8463m) – în 2008;
- Gasherbrum 1 (8068m) – în 2007.
Performanţele lui Alex Găvan au fost recunoscute prin merite şi distincţii
- A primit „Gold Medal for Merit in Sport“ (Spania – 2008);
- A primit de două ori titlul „Sportivul român al anului pentru alpinim la mare înălţime“, din partea Federaţiei de Alpinism şi Escaladă şi alte două nominalizări la aceeaşi distincţie;
- Este ambasador al World Wildlife Fund în România.
Pentru că a urca munţi de peste opt mii de metri înseamnă să mai mult decât performanţă fizică, Alex Găvan transformă fiecare experienţă trăită în Himalaya, pe optmiari, în surse de inspiraţie şi de motivare pe teme de leadership, viziune, strategie, tactică, valori, în cadrul unor discursuri inspiraţionale pline de forţă. Peste 25.000 de persoane au participat la discursurile sale, în mod special CEO, manageri, persoane cu funcţii de conducere din diverse domenii, dar şi studenţi şi tineri în căutare de repere.