Cea mai bună handbalistă a României din meciul cu Danemarca a fost la un pas de moarte anul trecut, pe teren

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Selecţionerul naţionalei de handbal a mizat pe o jucătoare care a fost mai mult rezervă la Corona Braşov, dar care în meciul cu Danemarca a marcat zece goluri.

România a încheiat dramatic meciul cu Danemarca, scor 29-29, încasând gol în ultimele secunde ale partidei, însă disputa cu nordicele a scos la iveală o jucătoare fantastică. Adrian Ţăcălie (25 de ani) a fost MVP ul meciului, după ce a marcat zece goluri, a scos două lovituri de pedeapsă şi a provocat două eliminări. „Ţăcă” este unul dintre pariurile lui Gheorghe Tadici, care a mizat mereu pe ea, indiferent că a fost la Oltchim sau la echipa naţională.
Şi convocarea pentru Europenele din Ungaria este oarecum controversată, deoarece la echipa de club, Corona Braşov (locul 4 în campionat), Adriana nu este titulară. Cum însă Tadici e cel care a lansat-o cu ani în urmă la Oltchim, promovând-o apoi şi la naţională, Ţăcălie a prins lotul pentru Debrecen, iar evoluţia ei din partida cu Danemarca a fost decisivă pentru România. „A fost cel mai bun meci făcut de mine la un Campionat Mondial sau European”, a recunoscut sportiva de 1,80 metri, care aruncă la poartă devasatator din poziţia de inter stânga.

Radu Voina nu miza pe ea
Adriana Ţăcălie nu are o experienţă internaţională covârşitoare la senioare, deoarece fostul selecţioner Radu Voina nu miza pe ea. Din acest motiv, ea a prins doar Mondialul din 2013 şi Europenele din 2012, însă e vice-campioană mondială universitară în 2010. La junioare, Adriana a marcat peste 500 de goluri în mai bine de 100 de meciuri jucate pentru România şi era socotită una dintre cele mai de viitor handbaliste din ţară. Cariera sa a stagnat însă din cauza performanţelor Oltchimului, unde ea nu avea loc decât rar în prima echipă, legea fiind făcută de alte handbaliste mai experimentate şi probabil mai valoaroase. La care s-a adăugat şi opţiunea aceluiaşi Radu Voina de a nu o promova mai mult. Aşa a apărut în 2011 transferul la Buducnost, unde n-a stat decât un an, venind apoi la Corona Braşov.

image

 Are o soră mai mare, tot handbalistă
Adriana provine dintr-o familie de sportivi. E originară din Slatina, mama şi mătuşa ei au jucat handbal şi mai are o soră, Alexandra (27 de ani) tot handbalistă. Părinţii au făcut totul ca cele doouă fiice să practice sportul de performanţă şi în 2005 s-au mutat împreună cu fetele la Râmnicu Vâlcea, unde acestea au fost legitimate de Oltchim. Ea avusese ofertă inclusiv de la Hypo Viena, însă soţii Ţăcălie au condiţionat viitorul fetelor, alegând o echipă care să le ia pe amândouă. Până la urmă viaţa le-a despărţit pe cele două, Alexandra fiind acum în Franţa.
În meciul cu Danemarca, Tadici a încurajat-o pe Adriana să caute des poarta din poziţii laterale, simţind că adversarele au blocat centrul terenului şi au anihilat-o pe Cristina Neagu. Danezele nu s-au aşteptat ca pericolul să vină din altă parte şi au reacţionat greu la ploaie de aruncări a Adrianei, care speră să repete evoluţia şi în partida cu Ucraina (azi, ora 19.15, TVR 2), decisivă pentru calificare. 

Era să moară pe teren
Anul trecut, la Mondialele din Serbia, Adrian Ţăcălie a fost la un pas de o tragedie. În meciul cu Tunisia, o adversară a lovit-o violent şi jucătoarea noastră s-a prăbuşit pe podea. Ea şi-a înghiţit limba, dar spre norocul ei, medicul echipei a sărit de pe bancă şi i-a acordat primul ajutor, salvându-i viaţa

Adriana e o mare admiratoare a concetăţenilor ei, Dănciulescu şi Claudiu Niculescu
 

Rezultat nedrept: România a făcut egal cu Danemarca, în al doilea meci de handbal la Campionatul European

Gheorghe Tadici nu -şi dă demisia deşi are destui contestatari

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite