ANALIZĂ „Simona e pe locul pe care îl merită!“ Afirmaţia lui Darren Cahill, acoperită de cifre
0Antrenorul australian Darren Cahill crede că ierarhia WTA nu minte în privinţa valorii Simonei Halep, iar cifrele îi dau dreptate.
Simona Halep a încheiat anul pe locul al patrulea, o poziţie justă în raport cu cifrele înregistrate de româncă pe parcursul sezonului.
În topurile de final de an, Simona nu a reuşit să urce mai mult de locul al patrulea la nicio categorie, fie că vorbim de titluri câştigate sau de cifre care au legătură direct cu jocul ei. De exemplu, Halep e tot pe patru la breakuri sau la puncte realizate pe serviciul adversarei, ceea ce ne spune că Simona e mai eficientă la retur. În schimb, atunci când vine vorba de aşi, de randamentul primului serviciu sau de jocuri câştigate la serviciu, ea nu apare în primele 10 jucătoare ale lumii, categoriile amintite fiind dominate de tenismenele puternice, precum Serena Williams, Karolina Pliskova, Madison Keys sau Victoria Azarenka, atât cât a jucat.
Cifrele acestea spun mare parte din povestea sezonului pentru Halep, care a avut prestaţii foarte bune, în nota ei, fără să sclipească. Simona nu a adus îmbunătăţiri masive la primul serviciu, are perioade în care dispare din joc şi încă nu se poate impune în meciurile cu primele jucătoare ale lumii. De altfel, Halep are un palmares bun contra tenismenelor din Top 10 (6 victorii în 2016), însă atunci când aria se restrânge la Top 5, românca dispare din clasament.
Liderul mondial Angelique Kerber nu are nici ea cifre fabuloase la serviciu, însă ea a impresionat în partidele care au contat: are cele mai multe victorii la jucătoarele din Top 10, cele mai multe victorii per total (63, faţă de cele 45 ale Simonei) şi a câştigat majoritatea meciurilor de trei seturi.
Obiectivul pe 2017: un Grand Slam
Antrenorul Darren Cahill admite că locul patru pe care îl ocupă Simona Halep e unul care reflectă “realitatea din teren”. “Clasamentul nu minte, este acolo unde îi este locul acum. Este a patra jucătoare cu un motiv şi cred că poate fi mândră pentru anul pe care l-a avut”, a spus Cahill pentru DigiSport. Australianul a venit în România pentru a fi alături de Halep la startul pregătirilor şi spune că marea provocare a sezonului viitor rămâne câştigarea unui titlu de Grand Slam: “E nevoie de timp, obiectivul suprem este să câştigăm turnee de Grand Slam, de asta m-a angajat, ca să o ajut să obţină asta. Ai nevoie de multe lucruri să meargă bine ca să câştigi un Grand Slam. Ai nevoie de puţin noroc, ai nevoie de şansă la tragerea la sorţi, trebuie să fii sănătos şi să ieşi cu bine din anumite meciuri strânse”.
Simona Halep, în topurile anului
Tiluri câştigate – locul 4 (3 titluri din 18 turnee)
Puncte câştigate cu al doilea serviciu – locul 4 (50, 2 %)
Puncte câştigate pe serviciul adversarei – locul 4 (49 %)
Jocuri câştigate pe serviciul adversarei – locul 4 (47, 2%)
Cele mai multe victorii pe zgură – locul 5 (15 victorii)
Cele mai multe victorii împotriva unei jucătoare din Top 10 - locul 6 (6 victorii)
Cele mai multe victorii, indiferent de suprafaţă – locul 7 (45 de victorii)
Irina Begu: cel mai lung meci al anului
În clasamentele întocmite de WTA se mai regăsesc două jucătoare din România. Irina Begu este protagonista celui mai lung meci al anului, disputa ei cu Coco Vandeweghe de la Roland Garros întinzându-se pe trei ore şi 38 de minute. De altfel, Begu a jucat foarte multe meciuri de trei seturi (21 de seturi decisive – locul 9) şi a câştigat două treimi dintre acestea (locul 7). Monica Niculescu stă mai bine decât Simona Halep la breakuri (48,3%) şi la puncte câştigate la retur (49,2%), fiind pe poziţia a treia a ierarhiei generale, şi tot pe trei e tenismena noastră la puncte jucate cu primul serviciu (71%).