Secretul cuplului de tip „EBa-Syda“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

E simplu. Pleacă de la o ştire care nu ne interesează.

Greenpeace a publicat un studiu conform căruia, în fiecare oră, dispare un hectar de pădure din România. Din 2000, au fost rase 280.108 hectare într-un ritm de 28.000 pe an. Hărnicia epică a românului!

Codru-i frate cu românul! Frate-frate, da' vila, maşina, golăniile şi pretenţiile prinţişorilor sunt pe bani. Şi ce poate fi mai simplu decât să intri în codru, cu drujba, cu şirul de camioane şi să furi. Cele mai bogate judeţe ale României, Suceava, Clujul au ras mii de hectare. Un asemenea furt, la nivel naţional, nu se poate face oricum. Am fi copii să ne închipuim că hoţii de lemne sunt căruţaşii de prin sate, care ies cu câte o movilă de buşteni, la miez de noapte, din inima codrului. Sutele de mii de hectare nu au putut fi curăţate decât printr-un sistem organizat. Cu utilaje performante. Cu parc de camioane. Cu acte rezolvate. Cu export făcut fără nicio taxă.

Este evidentă existenţa unui sistem mafiot foarte bine pus la punct. Vorbim despre o afacere de miliarde de euro. Vorbim despre o sursă uşoară de a face rost de bani. Căci ce poate fi mai simplu decât să furi ceva ce natura a creat? Pentru care tu, ca om, nu mişti un deget. Ca să funcţioneze acest sistem, trebuie să existe un mahăr. Dar nici asta nu e de ajuns. De la pădurari, şefi de ocol silvic, poliţişti, procurori, şefi la Finanţe, parlamentari, miniştri, toţi formează o reţea de carii, care rod de zor pădurile. Le rod până la clisă. Datele oferite de Greenpeace sunt pe ultimii zece ani. Cine a condus România în ultimii zece ani? Toţi! Pesedişti, penelişti, pedelişti, udemerişti. Toţi au avut ministerele pe mână, au avut control asupra procurorilor, a celor ce pun ştampila pe acte. Ce se poate observa în ultimii ani? O creştere a calităţii vieţii în România. Unii, cu împrumuturile (noi, cei mai mulţi), alţii, cu furturile.

Şi e greu să iei atitudine când ai burta plină. Fie ea şi cu eufemisme. Televizorul în casă, maşina cu rate la scară, mobilul în mână şi internetul, unde putem să ne refulăm toate obsesiile. O închisoare perfectă. Gândul meu e la EBa şi Syda, la recesiune, la programul „Litoralul pentru toţi". E atât de simplu şi eficace sistemul. Ne dă subiecte de gândit, le preluăm, începem să le rumegăm, le scuipăm şi iar le luăm la mestecat. Iar, între timp, băieţii îşi fac treaba pe care o ştiu atât de bine de 20 de ani. Fură.

Biologul american Jonas Salk, care a inventat vaccinul contra poliomelitei, are o explicaţie pentru felul nostru de a fi. „Dacă toate insectele ar dispărea, în 50 de ani, întreaga viaţă de pe Pământ ar înceta. Dacă toate fiinţele umane ar dispărea de pe Pământ, în 50 de ani, toate formele de viaţă ar prospera". În ritmul în care ne descurcăm cu pădurile, ultimul scenariu nu pare a fi atât de departe.

Ramona Ursu este jurnalist

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite