Organizaţia Mondială a Sănătăţii: Filmele încurajează milioane de tineri din toată lumea să fumeze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Milioane de tineri se apucă de fumat, după ce văd filme cu personaje care au acest viciu. Cel puţin aşa arată un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care a lansat un apel la adresa autorităţilor ca să implementeze noi reguli pentru filmele în care apar scene cu fumători.

Specialiştii sunt de părere că şi în România ar trebui implementată o astfel de măsură, mai ales că recent, legea care interzice fumatul în spaţiile publice a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Chiar dacă efectele unei măsuri de acest gen nu s-ar vedea imediat, ele s-ar resimţi în decursul anilor, susţin experţii.

Filmele stau la originea a 37% din noii fumători

Concret, studiul făcut de OMS, care se bazează pe alte 165 de cercetări, notează că fumatul pe ecran stă la originea a 37% din noii fumători adolescenţi. Din raport reiese şi că 6 milioane de tineri americani s-au apucat de fumat în 2014 din cauza filmelor iar, potrivit specialiştilor, 2 milioane dintre aceştia vor muri în viitor din pricina unor boli legate de fumat. OMS arată că 40% din filmele americane conţineau scene în care actorii fumau. Experţii care au făcut studiul afirmă că o avertizare clară ataşată unui film ar reduce cu 20% numărul fumătorilor tinerilor, reducând, astfel, şi numărul de decese prin fumat.

Şi pneumologul Magda Ciobanu, coordonatorul programului naţional Stop Fumat, spune că o clasificare a filmelor în care se fumează excesiv ar fi binevenită. „Copiii noştri cresc într-un mediu în care produsele din tutun sunt în continuare promovate. Industria de tutun racolează noii fumători din rândul tinerilor pentru a-i înlocui pe cei care au decedat şi pe cei care au renunţat la acest viciu. Dacă reclamele la televizor au fost interzise, fumatul în filmele este promovat intens şi are un impact asupra adolescenţilor. Asta pentru că în filme sunt prezentate modele”, a declarat doctorul.

Potrivit Magdei Ciobanu, filmele şi serialele făcute în România sunt mari promotoare ale fumatului. „Producătorii şi scenariştii ar trebui să dea dovadă de mai multă responsabilitate, cu atât mai mult cu cât legea care interzice fumatul în spaţiile publice închise va intra în vigoare la sfârşitul lunii martie. Va fi o schimbare de optică şi în România. Doar o clasificare a filmelor nu este suficientă, dar coroborat cu creşterea preţului la ţigări, interzicerea publicităţii în magazine şi alte măsuri de acest gen, va scădea numărul fumătorilor”, a completat medicul.

Măsurile recomandate de OMS

- impunerea unei milite de vârstă pentru vizionarea filmelor în care apar scene cu tutun
- primit niciun beneficiu pentru scenele cu tutun filmate
- interzicerea difuzării mărcii de tutun în filme
- reclame anti-tutun înainte de difuzarea unui film în care apar scene cu fumători

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite