Procesomani de lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi şefii Curţii de Apel au afirmat, ieri, că nu au procese mai vechi de şase luni, la bilanţul pe 2005 lăudând operativitatea judecătorilor supraaglomeraţi, câteva "stafii" pot fi

Deşi şefii Curţii de Apel au afirmat, ieri, că nu au procese mai vechi de şase luni, la bilanţul pe 2005 lăudând operativitatea judecătorilor supraaglomeraţi, câteva "stafii" pot fi întâlnite aproape zilnic, de ani buni, pe holurile instanţelor clujene.
Pentru unii oameni de afaceri controversaţi, sălile de judecată au devenit un mod de trai, o a doua casă. Nimeni nu are o explicaţie oficială pentru faptul că, doar la aceştia, soluţiile finale trenează suspect de mult, dar unii dintre beligeranţi susţin că e vorba de presiuni politice asupra magistraţilor.
Unul dintre cei mai vechi clienţi ai Palatului de Justiţie este Sever Mureşan, controversatul om de afaceri acuzat că a devalizat Banca Dacia Felix încă în anii '90. Transferată la Bucureşti şi salvată cu capital străin, rebotezată Eurom Bank, se străduieşte fără succes să recupereze banii pierduţi şi să falimenteze SM Holding Invest, firma lui Mureşan.
Fost liberal cu ziar
Un client frecvent în sălile de judecată este Claudiu Mărginean. Asemenea liderului liberal Dinu Patriciu, şi-a interferat o perioadă afacerile cu PNL şi "Ziua". Deşi a fost îndepărtat din acţionariatul ziarului de peste zece ani, Mărginean are încă în lichidare firma creată pentru editarea periodicului (Omega Press). Mărginean a dat lovitura la graniţa dintre milenii, semnând cu Ilie Năstase şi poliţistul italian Genarro Ciancio un contract de asociere pentru deschiderea restaurantului Roland Garros, în pivniţele centrale ale Clujului, pe malul Someşului. Localul funcţionează şi acum ilegal sub titulatura de club fitness, găzduind trupe importante de jazz, în administrarea lui Mărginean, Năstase şi cu italianul fiind excluşi din afacere. Genarro se plânge în Europa că este escrocat şi discriminat de Justiţia română, iar Năstase nu-şi poate recupera banii împrumutaţi lui Mărginean, clujeanul transferându-şi proprietăţile pe numele rudelor. După ce italianul a intrat anul trecut în greva foamei, la intervenţia preşedintelui Băsescu, magistraţii clujeni au redeschis procesul dintre foştii parteneri de afaceri, care-şi cer reciproc falimentul.
Acuzaţii de corupţie, peste drum de Tribunal
Rar se întâmplă să treci prin holurile tribunalului clujean fără să întâlneşti reprezentanţi ai grupului Dunca din SC Flora SA, care se judecă de ani buni cu tabăra Rozaliei Păcuraru, soţia fostului senator Iuliu Păcuraru, pentru conducerea afacerii cu reţeaua alimentară. Doar anul trecut au existat 30 de procese noi în dosarul Flora, iar sediul din faţa Tribunalului, tapetat cu lozinci antiguvernamentale, şi-a schimbat de mai multe ori proprietarul, prin forţa pumnilor unor agenţi de pază. Pasiunea de a ataca hotărârile din AGA, a acţionarului vâlcean Olăneanu Cristinel, care se judecă cu producătorul de cosmetice Farmec, este firească pentru fostul distribuitor, care încurajează o afacere concurentă. Dacă Olăneanu are o fixaţie pentru fabricantul Gerovitalului, fondul de investiţii Broadhurst Investment Limited din Cipru este specializat în atacarea deciziilor AGA în care are acţiuni, doar în instanţele clujene având pe rol peste zece procese în ultimii doi ani.
Crima Organizată, blocată de un suspect de furt de maşini
Procesomani ar putea fi catalogaţi şi reprezentanţii firmei americane Bechtel, care preferă să conteste o amendă pentru utilizarea ilegală a muncitorilor străini, pe şantierul autostrăzii Transilvania. Acţiunea este cu regularitate amânată, de luni de zile, pentru noi şi noi expertize.
Procesoman inedit este primarul maramureşean Alexa Horja, care a reuşit să aducă lunar în faţa judecătorului tot activul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Antidrog din Ardealul de Nord, în frunte cu comisarii-şefi Toma Rus şi Wilhelm Sasalovics, deşi era suspectat şi cercetat de poliţişti pentru furt sau tăinuire de maşini furate. Procesomani curajoşi s-ar putea numi trei judecători clujeni, care s-au luat la trântă cu Consiliul Superior al Magistraturii, pentru a-i cere să renunţe la recorectarea examenelor pentru admitere-promovare în corpul judecătorilor. Tot într-o judecată o ţin şi foştii administratori ai Casei de Pariuri Horizont, care nu reuşesc să deblocheze sechestrul pe activele firmei. Chiar dacă renovarea clădirii imensului edificiu, începută de pe vremea răposatului judecător Ioan Georgiu, în care îşi desfăşoară activitatea instanţele clujene, se apropie de sfârşit, reforma mult trâmbiţată a Justiţiei ocoleşte în procesele celebre grupul de oameni de afaceri implicaţi, obişnuiţi iremediabil să-şi bea zilnic cafeaua de dimineaţă la Tribunal.

Preşedintele Curţii de Apel Cluj, judecătorul Virgil Andreieş, membru în CSM, ne-a declarat că amânările în procesele istorice, sunt justificate în circa 80 la sută din cazuri. Totuşi Andreieş nu consideră că restul de 20 la sută din cazuri, ar fi de o gravitate care ar trebui să fie suspuse atenţiei CSM. Andreieş susţine că asupra sa nu s-au făcut niciodată presiuni politice pentru rezolvarea unor cazuri, dar colegii i-au semnalat asemenea ingerinţe. Despre intervenţia preşedintelui Băsescu, în scandalul restaurantului club de fitness Roland Garros, care i-a cerut italianului Ciancio Gennaro, să renunţe la greva foamei, acţiune urmată de reluarea cercetărilor penale în dosar, printr-o cale specială de atac, după decizii definitive în Justiţie, că "este vorba de o coincidenţă nefericită".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite