Păduchii, o problemă de igienă, afectează mai ales elevii. Cum te fereşti de ei?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de elevi din Vaslui au luat păduchi după vacanţa de Paşte şi acum trebuie să se trateze pentru a putea reveni la cursuri. Medicii spun că responsabilitatea principală o au părinţii, care trebuie să-i controleze acasă pe copii, înainte de a fi aduşi la şcoală, pentru a evita o posibilă epidemie.

Peste 200 de elevi din Vaslui sunt nevoiţi să stea acasă o perioadă, după ce au venit cu păduchi din vacanţa de Paşte. Cu toate că familiile lor au primit gratuit soluţii de deparazitare, la o săptămână de la depistare aceştia erau încă infestaţi. Anual aflăm de astfel de cazuri, întâlnite în toată ţara, inclusiv în Capitală.

Specialiştii precizează că principala cauză a apariţiei păduchilor este sărăcia, care de cele mai multe ori duce la condiţii de igienă precare, sursa zero a infestării. 

În plus, familiile sărace, chiar dacă sunt depistate cu acest parazit, nu îşi permit să cumpere soluţiile speciale de eradicare a parazitului, este de părere doctorul Daniela Rajka, vicepreşedintele Societăţii Medicilor din Colectivităţile de Copii şi Tineri.

Însă nu doar această categorie de persoane este predispusă să facă păduchi. Medicii spun că păduchii se pot transmite foarte uşor din capul unei persoane infestate în capul unei persoane „sănătoase”. De asemenea, păduchii pot rezista o perioadă şi pe haine sau alte lucruri, cum ar fi peria de păr, de unde pot fi transmişi.

Deşi de obicei păduchii provoca mâncărime scalpului, este posibil ca o persoană care are acest parazit să nu aibă niciun simptom, mai atrag atenţia specialiştii. Cert este că păduchii nu disting dacă părul este curat sau murdar.

Cum se tratează

Copiii care merg la grădiniţă şi cămin, preşcolarii şi cei din clasele elementare sunt cei mai predispuşi, mai ales fetele, deoarece ele îşi împart mai des bunuri personale, care pot fi infestate.

Dacă cineva bănuieşte că ar avea păduchi, atunci ar fi indicat să folosească un pieptene cu dinţi rari foarte fini şi păduchii vor rămâne prinşi în acesta. Ulterior, după ce a fost consultat şi un medic, trebuie să folosească şampoane şi tratamente speciale recomandate de specialist.

Totodată, toate hainele şi aşternuturile din casă trebuie spălate, trebuie făcută curăţenie în toată casă, iar periile şi alte accesorii de păr trebuie curăţate foarte bine, de preferat cu alcool, pentru a preveni apariţia paraziţilor.

Termenul de epidemie se foloseşte prea uşor

Specialiştii precizează că termenul de „epidemie” poate fi folosit în cazul în care cel puţin 10-20% din elevii unei şcoli au păduchi. Cu toate acestea, în aceste situaţii nu se recomandă suspendarea cursurilor, ci mai degrabă o curăţenie amănunţită a instituţiei.

Se poate ajunge însă la închiderea unei şcoli, dacă cei de la Direcţia de sănătate publică, împreună cu inspectoratul, decid că este un posibil focar de infecţie.

Decizia este la nivel local oricum şi în funcţie de fiecare situaţie, susţin reprezentanţii Ministerului Educaţiei, care admit că există aici şi o altă problemă, aceea a lipsei dotărilor cabinetelor medicale şcolare, dar şi a numărului insuficient de specialişti.

Concret, la nivel naţional, există puţin peste 1.500 de medici şcolari şi în jur de 2.000 de asistente, în condiţiile în care cifrele ar trebui să fie duble. Aşa arată deficitul din sistem. 


Pe aceeaşi temă:

Peste 200 de copii din judeţul Vaslui au fost diagnosticaţi cu pediculoză după vacanţa de Paşte

În secolul XXI, sute de elevi din Botoşani merg la şcoală plini de păduchi şi scabie

Medicul de şcoală, o altă prefăcătorie a sistemului de educaţie. Înjumătăţiţi, fără medicamente şi îngrădiţi profesional

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite