Padişul este disputat de investitori şi ecologişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Planurile unei companii de turism de a construi într-un parc natural sunt contestate de organizaţiile de mediu Proiectul staţiunii prevede 2.000 de locuri în hoteluri, vile şi pensiuni,

Planurile unei companii de turism de a construi într-un parc natural sunt contestate de organizaţiile de mediu

Proiectul staţiunii prevede 2.000 de locuri în hoteluri, vile şi pensiuni, instalaţii de transport pe cablu pentru 12 km de pârtii, şcoală de schi, magazine, cafe-baruri, restaurante, pistă pentru perne de aer şi snowboarding pe iarbă.

Primul modul funcţional ar putea fi gata în mai puţin de un an, când ar urma să fie dat în exploatare şi prima pârtie de schi, prevăzută şi în Planul Guvernamental de Dezvoltare a Domeniului Schiabil, "Schi în România".

Însă ecologiştii susţin că proiectul Companiei de Turism, Hoteluri şi Restaurante Padiş nu a trecut, pentru că nu a obţinut decât 17 voturi din totalul celor 35 exprimate de Consiliul Consultativ (n.r. - forum decizional pentru avizarea construirii într-un parc naţional).

Lux în Apuseni

Proiectul prevede atribuirea statutului de zonă de dezvoltare durabilă pentru suprafaţa de 86 de hectare, aflată în proprietatea companiei, ce urmează să fie ocupată de staţiunea de lux pe platoul Padiş din Munţii Apuseni.
"Iniţiativa nu a întrunit numărul necesar de voturi. Pe lângă cele 12 voturi negative, au fost şi şase abţineri", spune Paul Iacobaş, secretarul de şedinţă, reprezentant al Centrului de Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor.

Planurile companiei, de a ridica o staţiune pe terenul din apropierea rezervaţiei stricte Molhaşurile de la Izbuce, nu sunt agreate de ecologişti.

"Noi deocamdată suntem în ceaţă. Aşteptăm să ni se comunice procesul-verbal al şedinţei", a declarat directorul Parcului Natural, Alin Moş.

Reprezentanţii companiei de turism susţin însă că votul a fost unul favorabil. "Proiectul este în faza ultimelor avizări, finalizarea investiţiilor fiind estimată a avea loc în 2010", afirmă Mircea Caster, consilier de comunicare al companiei care vrea să exploateze zona Padiş, vestită pentru relieful carstic şi varietatea de atracţii turistice.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite