OMS a anunţat lista celor 7 ţări pentru care e obligatorie vaccinarea antipolio. MAE a emis o atenţionare de călătorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
80% din populaţia lumii trăieşte în regiuni ferite de riscul contaminării FOTO AP
80% din populaţia lumii trăieşte în regiuni ferite de riscul contaminării FOTO AP

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a actualizat lista ţărilor pentru care se cere obligatoriu vaccinarea antipolio, numărul acestora ajungând la şapte. În acest sens, Ministerul de Externe a emis o atenţionare de călătorie către aceste ţări.

Concret, în cadrul şedinţei din noiembrie 2015, membrii OMS au actualizat lista cu ţările pentru care se cere obligatoriu vaccinarea antipolio, astfel: Afganistan, Pakistan, Nigeria, Ucraina, Guineea, Madagascar şi Laos. 

Pentru cetăţenii români care călătoresc spre aceste ţări şi nu au fost vaccinaţi antipolio în ultimele 12 luni, vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgenţă, chiar înaintea acesteia.

„În acest sens, OMS şi specialiştii structurilor de sănătate publică din domeniul de implementare a Regulamentului Sanitar Internaţional – 2005, reiterează faptul că răspândirea virusurilor poliomielitei la nivel internaţional constituie un risc şi o Urgenţă de Sănătate Publică de Importanţă Internaţională”, potrivit unui comunicat emis de Ministerul de Interne.

Astfel, rămâne obligatorie vaccinarea persoanelor care călătoresc dinspre Afganistan şi Pakistan. Aceste persoane nu au dreptul să părăsească teritoriul ţărilor respective, indiferent de punctul de trecere frontieră (rutier, naval, aerian), fără documentele care să ateste vaccinarea antipolio. În caz contrar, autorităţile de frontieră ale acestor ţări au dreptul să interzică părăsirea teritoriului. 

Pentru evitarea acestor situaţii, cetăţenilor din ţările respective, care solicită viza pentru România, li se va solicita carnetul internaţional de vaccinări, în care este înregistrată efectuarea vaccinării.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet dedicate: http://www.cnscbt.ro/index.php/ebola-k2, http://www.insp.gov.ro/index.php/poliomielita, http://www.who.int/ihr/9789241596664/en, precum şi www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii, sfaturi de călătorie şi posibilitatea de a fi alertaţi, în cazul în care apar situaţii speciale, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

Poliomielita, boală contagioasă provocată de un virus

Poliomielita este o boală foarte contagioasă provocată de un virus, care afectează în principal copiii sub 5 ani. În unul din 200 de cazuri, această infecţie antrenează o paralizie ireversibilă legată de propagarea virusului în sistemul nervos. Paralizia survine rapid, în câteva ore, iar 5-10% dintre cei paralizaţi mor din cauza faptului că muşchii respiratori nu mai funcţionează, potrivit medicilor.

Datorită vaccinării, poliomielita a fost eradicată din majoritatea regiunilor Globului, însă virusul ameninţă încă zonele afectate de sărăcie şi conflicte armate. Cornul Africii, Orientul Mijlociu şi Tchad sunt regiuni în care există riscul exploziei unor focare de poliomielită.

În prezent, 80% din populaţia lumii trăieşte în regiuni ferite de riscul contaminării. „Răspândirea virusului se menţine doar în comunităţile cele mai defavorizate şi marginalizate”, arată OMS.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite