FOTO Dubai - oraşul contrastelor. Motivele pentru care metropola cu cele mai extravagante clădiri din lume trebuie vizitată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un oraş al contrastelor, Dubaiul continuă să rămână ce mai popular dintre cele şapte care alcătuiesc Emirate Arabe Unite. Atrage, anual, tot mai mulţi turişti români, fascinaţi de diversitatea pe care oraşul arab le-o oferă. Doar în 2017, peste 61.000 de români şi-au făcut vacanţele în metropola cu cele mai extravagante clădiri din lume. Şi nu e de mirare că Dubaiul continuă să-i atragă în continuare ca un magnet.

Aromele, mixul cultural, împletirea între vechi şi nou, deşertul, clădirile vechi şi clădirile noi parcă desprinse din viitor sunt doar câteva motive care fac din Dubai o adevărată atracţie turistică. Iar locuitorii Dubaiului ştiu să-i facă pe turişti să se simtă ca acasă în fascinanta metropolă. Mulţi din cei care ajung chiar şi pentru o singură zi în Dubai fac tot posibilul pentru a ajunge în deşert. Lunar, 4.000 de turişti, între care şi români, merg în deşert cu maşini de teren şi au parte de un show cultural autentic cu şoimi, unul dintre simbolurile metropolei.

Mohhamed Salem Al Shamsi este beduin. S-a stabilit în Dubai în urmă cu 20 de ani, alături de bunica sa, care l-a crescut. A pus bazele unei afaceri fructuoase şi totul a pornit ca un hobby: s-a gândit să le ofere turiştilor experienţa autentică a Dubaiului şi anume să le pună la dispoziţie maşini de teren pentru a-i duce în deşert. 

„Turiştii care ajung la noi în safari vin din toată lumea. Într-un oraş cu atât de multe clădiri impunătoare, care îţi iau ochii, e important să le oferi celor care îţi trec pragul acea experienţă autentică: deşertul. Să vadă contrastul, cum era Dubaiul înainte de toate aceste construcţii. Înainte de a veni aici, locuiam cu bunica mea în deşert şi schimbam locul în funcţie de anotimp. Am pornit totul cu o singură maşină, încetul cu încetul dar am constatat că turiştii, dacă stau în Dubai chiar şi o singură noapte, vin să facă excursii în deşert. Uneori, inclusiv şeicul Dubaiului vine în deşert”, a povestit, pentru „Adevărul”, Mohammed Salem Al Shamsi, şeful Dubai Safari. 

Orezul, peştele şi carnea, în topul preferinţelor

Experienţa nu presupune însă doar traseul prin deşert, ci şi o plimbare pe cămilă şi, ulterior, un show tradiţional, cu dansuri arăbeşti specifice şi mâncare aleasă. Mâncarea tradiţională din Emirate are la baza orezul, peştele şi carnea. Carnea de miel şi berbec se situează pe primul loc în topul mâncărurilor preferate de arabi, urmate de carnea de oaie şi apoi vită. Contrastele se regăsesc în fiecare farfurie care ajunge în faţa turistului: arome dulci şi sărate. Gusturile paradoxale sunt motivul pentru care mulţi turişti optează pentru celebrul restaurant Seven Sands, aproape de Golful Dubai.

„De regulă, turiştii care ajung aici vor să guste mâncare cu specific arăbesc, ceea ce este şi firesc. În restaurant împletim vechiul cu noul, aşa cum este şi Dubaiul, un oraş al contrastelor. Lucrăm după reţete foarte vechi, folosim tehnici vechi dar prezentarea din farfurie este modernă. Nu rămânem însă fideli reţetelor şi ne adaptăm felurile de mâncare, dacă se doreşte acest lucru”, a declarat, pentru „Adevărul, Bassel Ibrahim, bucătarul-şef al restaurantului, un sirian care a ajuns în metropolă acum 18 ani.

Atras de faptul că e un oraş multietnic şi pasionat de bucătărie, Bassel a ajuns să conducă unul dintre cele mai bune restaurante din Dubai. Susţine că are clienţi din toate colţurile lumii şi că mulţi dintre ei optează pentru mâncarea tradiţională atunci când ajung în Seven Sands. 

„La Seven Sands amestecăm condimente picante cu dulci şi cu condimente astringente. Toate aceste condimente ajung într-o singură farfurie. Spre exemplu, noi avem un mix de 18 ingrediente, toate provenite din ierburi si plante proaspete, e marca noastră proprie, un mix pe care îl utilizăm din plin în bucătărie, o combinaţie de ingrediente proaspete, între care şi turmenicul. Încerc să aduc în farfuriile pe care le pregătesc turiştilor şi câte ceva din bucătăria siriană”, a completat Bassel Ibrahim, potrivit căruia locuitorii din Dubai şi-au făcut o tradiţie din a lua masa în oraş.

Tradiţii în Dubai

Pe timp de iarnă, atunci când în Dubai sunt între 25 şi 30 de grade Celsius, mall-urile devin o atracţie în special pentru femei. Multe din ele sunt acoperite cu hainele tradiţionale, adică rochia neagră cunoscută sub denumirea de Abaya, asta pentru că, potrivit religiei, ele nu pot fi văzute decât de tată, unchi, frate, nepoţi sau socru. Cu ajutorul rochiei, femeile acoperă cele mai importante părţi ale corpului, mai puţin faţa, mâinile şi încheieturile de la picioare, capul fiind la rându-i acoperit de o eşarfă neagră, cunoscută sub denumirea de Sheila. 

„Practic, cei care ne pot vedea fără Abaya sunt bărbaţii cu care o femeie nu se poate căsători în interiorul familiei. Cu verişorii ne putem căsători, deci în preajma lor trebuie să stăm acoperite. Purtăm negru pentru că nimeni nu îşi poate da seama ce haine purtăm pe dedesubtul rochiei, dar niciunde în Coran nu se specifică faptul că Abaya trebuie să fie de culoare neagră. Important e să fie material netransparent, care să acopere tot corpul”, a explicat o reprezentantă a Centrului Cultural Sheikh Mohammed (SMCCU).

Potrivit acesteia, doar 15% din bărbaţii din Dubai îşi pot permite să întreţină mai mult decât o soţie, deşi aceştia pot avea patru soţii, potrivit religiei. „85% din ei rămân la o singură soţie. În caz de divorţ, bărbatului i se dau trei şanse pentru a se împăca cu ea, iar femeia este obligată să-l primească. Însă pentru ca să se demonstreze că un bărbat a comis un adulter, patru martori trebuie să-l vadă pentru ca acesta să fie pedepsit”, a completat tânăra, adăugând că esenţial este contractul de căsătorie, în care este prevăzută o sumă de bani, aur sau case, care rămân strict ale soţiei şi nu ajung la familia ei. „Mulţi sunt surprinşi că în Dubai infracţionalitatea este zero, dar legea se aplică în aşa fel încât nimeni nu-şi permite să încalce regulile”, a conchis reprezentanta SMCCU.

Obiective turistice Dubai

Soukul: De neratat pentru turişti este bazarul din Dubai, situat în partea veche a oraşului, unde se vând cantităţi impresionante de aur dar şi mirodenii şi ciocolata din lapte de cămilă, cu specific local, unde preţurile finale pot ajunge chiar şi la 60% din preţurile cerute iniţial. 

Burj Khalifa: Este cea mai înaltă clădire din lume, ce măsoară 829,8 metri, fiind construită în aproape cinci ani, mai exact în perioada 2004 - 2009 şi a costat nici mai mult nici mai puţin de 1,5 miliarde de dolari. Accesul în turn se face cu un lift care opreşte la etajul 124 şi de unde turiştii pot admira atât Dubaiul vechi cât şi Dubaiul nou. 

Dubai Frame: Rama din Dubai e constituită din două turnuri înalte de 150 de metri, unite la partea superioară printr-o punte de metal şi sticlă lungă de 93 de metri, iar la partea inferioară printr-un mezanin. Construcţia e îmbrăcată în oţel inoxidabil auriu şi oferă turiştilor două perspective: una asupra Dubaiului nou şi o alta asupra Dubaiului vechi. Costurile construcţiei nu au fost de neglijat nici în cazul Dubai Frame, o atracţie tot mai mare pentru cei care ajung în metropolă: 43 de milioane de dolari.

Dubai Parks and Resorts: Locul perfect pentru familii, care pot avea parte de experienţe de neuitat în parcul de aventuri. Asta pentru că Dubai Parks and Resorts este cel mai mare parc de aventuri din Dubai, având teme specifice Hollywodului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite