Dr. Marius Geantă: România aplică metoda de luptă din valul al doilea al pandemiei, însă ecuaţia este diferită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul infecţiilor cu noul coronavirus creşte de la o zi la alta
Numărul infecţiilor cu noul coronavirus creşte de la o zi la alta

Dr. Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină, face o analiză a felului în care România a abordat situaţia epidemiologică generată de infecţiile cu SARS-CoV-2. Specialistul susţine un sistem de testare centrat pe prevenţie.

Redăm mai jos întreaga postare de pe reţeaua de socializare: 

România şi cele 3 valuri ale pandemiei

Valul 1 (primăvara 2020) - România, ca majoritatea statelor UE, a abordat primul val al pandemiei printr-o strategie de tipul “zero-covid”. Lockdown prelungit, de 2 luni, cu scopul de a reduce la maximum numărul de infectări, având ca obiectiv protejarea sistemului de sănătate (evitarea scenariului Lombardia). Obiectivul ”zero-covid” nu a putut fi atins pentru că SARS-CoV-2 era deja răspândit, iar statele au acţionat necoordonat. 

Valul 2 (toamna 2020) - România şi Europa au învăţat că trebuie să trăiască împreună cu virusul, aşa că au renunţat la strategia “zero-covid” din primul val, încercând intervenţii de sănătate publică ţintite (decizii locale, în locul celor naţionale) pentru a controla numărul de cazuri, asumând o presiune mai mare pe sistemul de sănătate, în comparaţie cu primul val. În această abordare, obiectivul a fost protejarea economiei*, alături de preocuparea de a nu fi depăşită capacitatea sistemului de sănătate. 

Valul 3 (primăvara 2021) - Până acum, România aplică metoda de luptă din valul 2, însă ecuaţia este diferită. Cele mai mari probleme le pune tulpina B.117, dominantă în România, în faţa căreia multe state europene au luat deja măsuri extrem de restrictive, amintind de valul 1. Răspândirea virusului este favorizată în primul rând de aderenţa din ce în ce mai scăzută a oamenilor faţă de măsurile preventive (petreceri private, în cluburi sau în staţiunie montane). Faţă de valul 2, avem şi o veste bună: vaccinarea personalului medical (care va determina scăderea cazurilor de infectare în spitale şi ambulatorii) şi vaccinarea (deşi încă limitată) a personalului din educaţie (care va duce la o scădere a cazurilor de infectare în şcoli, în comparaţie cu valul 2). 

* protejarea economiei, în sensul explicat de cei mai mulţi experţi în domeniu. Ca medic, opinia mea este mult mai nuanţată (şi, posibil, irelevantă)

** testarea insuficientă şi, mai nou, ineficientă (dacă vorbim despre secvenţierea genomică) reprezintă firul roşu al celor 3 valuri.

Tebuie să devenim conştienţi că fără un sistem de testare centrat pe prevenţie, nu pe diagnosticare, implementat unitar la nivel naţional şi care să includă testare rapidă, PCR şi secvenţiere genomică, ne va fi greu să controlam pandemia

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite