Dacă mă vaccinez anti-COVID, de ce trebuie să mai respect şi celelalte măsuri sanitare? Explicaţiile specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nu scăpăm de mască imediat ce ne vaccinăm împotriva COVID-19
Nu scăpăm de mască imediat ce ne vaccinăm împotriva COVID-19

Specialiştii în sănătate publică recomandă ca şi persoanele imunizare împotriva COVID-19 prin vaccinare să continue să poarte mască, să se spele des pe mâini şi să menţină distanţarea. De ce mai sunt necesare aceste lucruri?

În primul rând, studiile de eficacitate a vaccinului împotriva COVID-19 nu au inclus transmisibilitatea pentru că nu acesta era designul de studiu, explică dr. Gabriel Diaconu. ”Aici, discuţia este un pic nuanţată”, mai spune acesta.

Ce fel de anticorpi stimulează vaccinarea anti-COVID

”Transmisibilitatea este dată de felul în care un individ poate să dea virusul altor indivizi. Şi întrebarea este: de unde dă invidivul respectiv acest virus? Poarta de intrare a virusului SARS-CoV-2 este la nivelul secreţiilor, însă, ce am învăţat despre noul coronavirus este că sunt multiple căi transmitere: fie prin aerosoli, picături, fluide, secreţii lacrimale, spermă. Drept urmare, contagiozitatea este încă un domeniu explorat. Şi trebuie spus că unele studii s-au uitat inclusiv la rolul unui subtip de anticorpi care se numesc IgA – imunoglobulină de tip A. Rolul acestor anticorpi IgA este să atace agenţii patogeni la poarta de intrare, îndeosebi bacterii, mai puţin virusuri. Şi în ceea ce priveşte SARS-CoV-2 care cauzează COVID-19, rolul IgA a fost şi rămâne preponderent de a preveni contagiozitatea acestui virus pentru că-l omoară la poarta de intrare”, explică dr. Diaconu.  

De aceea, adaugă medicul, unele persoane, de exemplu, sunt mai mult sau mai puţin contagioase. ”Ei bine, în momentul în care faci un vaccin anti-COVID, acel vaccin îţi stimulează imunitatea prin producţia de anticorpi protectori de tip IgG – care sunt cu totul şi cu totul alt fel de anticorpi.. Aceşti anticorpi IgG nu acţionează la poarta de intrare. Şi, atâta timp cât virusul circulă intens într-o comunitate şi persoana vaccinată, chiar dacă nu va face simptome de boală, s-ar putea ca, la poarta de intrare – nas, gură – să poată să dea virusul unei persoane nevaccinate. Şi atunci, de ce este important să te vaccinezi? Pentru că o persoană cu cât are încărcare virală mai mare şi simptome mai pronunţate, cu atât este mai contagioasă. Una e să ai trei muci în nas la poarta de intrare şi alta să ai miliarde şi milliarde de virioni activi pentru că au ajuns să se replice în inimă, plămâni şi alte organe”, atrage atenţia specialistul. 

Vaccinul, o piedică în calea răspândirii

Prin imunizare, dacă e să ne imaginăm aceşti invadatori ca fiind numeric de ordinul trilioanelor de trilioane, loveşti înarmat. ”Normal că, la un moment dat, chiar dacă nu previi răspândirea de la om la om, măcar îi pui o mare piedică cu vaccinul, astfel încât, în spaţii închise, în aglomeraţii, să nu mai existe riscul contaminării suprafeţelor, a oamenilor etc.”, mai spune medicul. 

Până acum, toate campaniile de vaccinare asemănătoare – cum a fost în cazul campaniei de gripă porcină care a urmat epidemiei – deşi vaccinul la fel ca şi cel anti-COVID nu prevenea în mod direct transmiterea bolii, dar, indirect, prin adresarea gravităţii de boală a făcut ca pandemia să se stingă, reaminteşte specialistul.  ”Iar acea pandemie de gripă porcină nici nu a făcut atâtea victime ca aceasta. Acum, urgenţa sanitară este atât de mare încât vrei să păstrezi mijloacele de igienă pe care le-am deprins anul acesta şi după ce te-ai vaccinat: Chiar dacă tu eşti ferit, măcar pentru şansa statistică, minimalistă că, într-o perioadă oarecare – ai putea să transporti virus între două persoane tu fiind cea de-a treia care n-o să facă boala, dar este cărăuş fără voie”, conchide medicul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite