Cât ne costă în 2015 un Crăciun îmbelşugat. Preţurile la carne de porc, fructe, legume şi brazi în cele mai importante oraşe din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Febra cumpărăturilor de Crăciun i-a cuprins pe români şi în acest an, iar magazinele, pieţele şi târgurile de brazi din majoritatea oraşelor ţării sunt neîncăpătoare. „Adevărul“ prezintă cât vă costă masa şi bradul de sărbători.

BUCUREŞTI. În Piaţa Delfinului din Sectorul 2 al Capitalei, un kilogram de ceafă de porc costă aproape 16 lei, în timp ce un kilogram de carne tocată aproape 11 lei. Pulpa de viţel este mai scumpă şi ajunge la 22 de lei, în timp ce un kilogram de fleică de viţel costă 18 lei. Preţurile sunt mai mici în comparaţie cu cele pe care le găsim în Piaţa Râmnicu Sărat, unde pentru un kilogram de ceafă de porc trebuie să scoatem din buzunar aproape 18 lei. De asemenea, aceeaşi cantitate de pulpă de porc costă 14 lei, iar rasolul de porc 14,10 lei.

Un kilogram de cartofi româneşti costă doi lei, în timp ce unul de ceapă este mai scump cu 50 de bani. Preţul pentru o salată românească începe de la 0,5 bani şi ajunge la doi lei. Preţul din supermarketuri pentru un kilogram de ceafă de porc fără os este aproape 23 de lei, în timp ce preţul unui kilogram de cartofi ajunge la 1,49 lei.

Brazi cu aromă de portocală

Târgurile de brazi din Bucureşti şi-au deschis porţile de câteva zile şi ofertele, spun comercianţii, sunt pentru toate buzunarele. În acest an, preţurile brazilor pornesc de la 50 de lei, iar vedeta sărbătorilor de iarnă este pomul care miroase a portocale.

În Voluntari, la câţiva kilometri de Bucureşti, pe Bulevardul Eroilor, se află o pepinieră în care an de an sunt plantaţi circa 10.000 de pomi: brazi, molizi, pini sau alte specii asemănătoare. Pentru cei care nu vor un brad cu rădăcini pe care să îl planteze în grădină există varianta brazilor tăiaţi. Aceştia, explică reprezentanţii pepinierei, sunt mai ieftini şi preţurile sunt curpinse între 50 şi 70 de lei. Pe lângă brazi, sunt şi molizi tăiaţi care costă 20 de lei. „Chiar dacă sunt mai ieftini, brazii ţin mai mult “, explică reprezentanţii pepinierei. Cu toate acestea, vedeta este bradul Douglas, un pom al căror ace miros a portocale. „Cu tot cu pămân costă 85 de lei, iar unul de peste trei metri ajunge la 120 de lei. Spre deosebire de bradul obişnuit creşte mai repede“, mai spun cei de la pepinieră. În pieţe, preţurile brazilor pornesc de la 59 de lei şi ajung până la 3.000 de lei în funcţie de înălţimea fiecăruia.

image

ARAD. În hala pieţei Mihai Viteazul unul dintre cei care vând carne de diferite tipuri spune că încă de la începutul lunii decembrie a „făcut loc“ cărnii de porc şi preparatelor din carne de porc. Astfel, carnea de porc tocată se vinde cu preţuri cuprinse între 11 şi 13 lei, carnea de porc întreagă se vinde cu 15-16 lei kilogramul, iar pulpa de porc cu 18 lei.

În ceea ce priveşte preţurile din hipermarket-uri, acestea sunt puţin mai mici la carnea de porc. Astfel, ceafa de porc dezosată costă 17 lei, iar kilogramul de cârnaţi ajunge la 14 lei.

În Piaţa Mihai Viteazul pomii aduşi din Germania fac „legea”, iar vânzările merg strună, după spusele vânzătorilor. Aici pot fi găsite atât varianta clasică a bradului, cât şi cea de brad argintiu, iar preţurile diferă în funcţie de mărime şi de aspect. Astfel, brazii pot fi cumpăraţi cu preţuri cuprinse între 40 de lei şi 450 de lei. 

BAIA MARE. La supermarket, ceafa de porc fără os se vinde cu aproximativ 14/kilogram lei, gulaşul de porc cu 13 lei/kilogram, iar carnea pentru tocat în jur de 11 lei/kilogram. La producătorii care îşi vînd marfa în piaţă, carnea de porc se vinde cu aproximativ 10 lei/kilogram, însă pentru cei care cumpără cel puţin o jumătate de porc, preţul poate fi negociat chiar şi până la 7 lei/kilogram.

BRAŞOV. Cele mai bune preţuri sunt la producătorii braşoveni din cartierul braşovean Stupini. Morcovii costă 2- 2,5 lei/kg, cartofii 1-1,5 lei/kg. Merele şi perele, variază ca preţ, în funcţie de aspectul şi mărimea lor de la 2-3 lei/kg, până la 5-6 lei/kg, preţul rivalizând cu cel al citricelor, dar există o explicaţie: sunt „bio”.

Preţul la carne nu a crescut faţă de zilele trecute: 14-15 lei/kg - pulpa de porc, 18-20 lei/kg - cotletul de porc. Pulpa de vită şi vrăbioara este la 18-19 lei/kg.

Brăzii puşi în vânzare de Primăria Braşov, în perioada 17-18 decembrie, vor  costa între 10 şi 30 de lei. Anul acesta se vor vinde şi molizi argintii cu 50 de lei bucata.

carne brasov

BUZĂU. Cei care vor să cumpere carcasa întreagă de porc, trebuie să scoată din buzunar cel puţin 600 de lei. În această perioadă, fermierii oferă carcasa de porc la un preţ mediu de 10 lei pe kilogram. Din păcate, pieţele din Buzău nu au standuri dedicate comercializării de carcase de porc, iar cei care vor să cumpere câte un porc întreg tăiat nu au alte variante decât să meargă în târguri sau prin sate. Astfel, cei mai mulţi aleg pieţele şi supermarketurile unde un kilogram de muşchi de porc se vinde cu 18 lei, iar unul de pulpă cu 14 lei.

CONSTANŢA. Carnea de porc se vinde cu 8,9 lei (rasolul) şi ajunge până la 16,9 lei (muşchiul sau ceafa). Pentru cei care doresc să diversifice meniul au oferta de carne de curcan (14,9 lei), de viţel (18 lei) sau de vită (18,5 lei burta). Cea mai ieftină legumă este ţelina (1 leu bucata), la care poţi adăuga morcov (2 lei legătura) pentru o salată uşoară, delicioasă şi recomandată oricând. Sfecla este 2,5 lei, spanacul este 3 lei, păstârnacul este 3,5 lei, roşiile - 5,5 lei kilogramul.

Cu preţuri între 50 şi 200 lei, pomii de Crăciun sunt aduşi din Olanda şi Danemarca - spun comercianţii, dispuşi să mai negocieze cu cât zilele trec. „Luaţi măcar o creangă de brad mai bogată, cu 5 lei, să miroasă în casă a Sărbători“, spune un vânzător de brazi din Piaţa Tomis III.

CLUJ. Pieţele agro-alimentare din Mihai Viteazu şi Mănăştur au preţuri similare. Merele costă între 2,5 – 3 lei, cartofii 2 lei, morcovii cel mai adesea 2,5 sau 3 lei. Preţurile nu par să se fi schimbat în ultima perioadă în pieţe, cu mici excepţii.

La hipermarketuri morcovii româneşti sunt la 1,8 lei, în timp ce mere la 2,2 lei. Preţurile la carne sunt asemănătoare, aproximativ 14 lei kilogramul de pulpă şi fleică. În hipermarketuri preţul poate coborî la 13 lei/kg, produs din Spania.

CRAIOVA. Un kilogram de carne de porc de cotlet costă 15 lei în toate pieţele. Nici preţurile la legume nu diferă în pieţele din Craiova. Un kilogram de varză costă 1,5 lei, un kilogram de morcovi 2 lei, un kilogram de ardei este 5 lei, iar unul de cartofi 1,8 lei. În marile magazine un kilogram de carne de porc se vinde între 15 -16 lei kilogramul.

GALAŢI. O carcasă de pulpă de porc, cu tot cu os, ajunge la producător la 10 lei kilogramul, iar preţurile sunt aproximativ ca anul trecut. Un kilogram de ceafă de porc costă 14 lei, iar carnea pentru cârnaţi 10 lei. Ceva mai mari sunt preţurile la carnea de viţel, care ajung până la 24 de lei pentru un kilogram de pulpă. În Piaţa Mare din Galaţi ţelina se vinde cu preţuri cuprinse între 3,5 lei şi 5 lei, morcovul cu 3 lei, ciupercile cu 6 lei, iar varza cu 3 lei.

Brazii abia au început să apară în pieţe, toţi sunt din import şi aupreţuri ce variază între 80 şi 200 de lei. Supermarketurile sunt însă pline cu brazi frumoşi, cu preţuri care pornesc de la 70 de lei.

IAŞI. Şi în Iaşi preţurile au crescut cu 15-20% faţă de săptămânile trecute. Un kilogram de cartofi costă 2,5 lei, unul de roşii 5 lei, castraveţii ajung până la 6 lei, morcovii costă 2,5 lei, iar ceapa 3 lei. Aglomeraţie este şi în galantarele cu carne. Un kilogram de muşchi de porc costă 22 de lei, şi numai dacă iei ai mult de zece kilograme vânzătorul se îndură să mai lase 2-3 lei la kilogram.

 „Am păstrat preţul  ca anul trecut, dar lumea nu mai are bani. Puterea de cumpărare este tot mai mică. Mulţi vin, se uită, ne întreabă cât costă şi merg mai departe“, spune un vânzător.

Primii comercianţi care vând brazii deja s-au instalat, dar deocamdată cel mai ieftin pom este 100 de lei, iar cel mai scump ajunge la 500 de lei. Cei mai mulţi ţin la preţ, iar trecătorii spun că vor lăsa pe ultima sută de metri cumpărarea unui brad în speranţa că atunci vor putea negocia. O altă variantă este achiziţionarea brazilor din supermarket. Aici, majoritatea costă 100 de lei.

MEHEDINŢI. În târgurile din Vânju Mare şi Pătulele, kilogramul  de carne de porc „în viu“ este 6 lei, iar la Cerneţi preţul a ajuns la 7-8 lei. Pentru un kilogram de carne de vită în viu costă în jur de 9 lei, în timp ce în carmangerii un kilogram de ceafă de porc ajunge la 18 lei. Preţurile brazilor de aici sunt asemănătoare cu cele de anul trecut, aşadar cei care doresc să-şi împodobească bradul de Crăciun vor trebui să scoată din buzunar, în funcţie de înălţimea şi coronamentul bradului, între 50 şi 150 de lei (brad argintiu). 

PIATRA NEAMŢ. În galantarele din această zonă un kilogram de pulpă de carne de porc costă între 18 şi 19 lei, costiţa de porc se vinde cu preţuri între 13 şi 14,50 lei, carnea tocată este la ofertă 10 lei, dar preţul mediu este 11 lei/kg. Cârnaţii de casă costă de la 30 lei/kg până la 50 de lei/kg , iar pentru cei care preferă carnea de pui preţurile variază între 10 şi 11 lei (pulpe).

Brazii sunt aduşi în acest an din Danemarca şi Norvegia, iar preţurile pornesc de la 100 de lei şi ajung până la 150 de lei, în funcţie de înălţime şi bogăţia coroanei. 

RÂMNICU VÂLCEA. Preţul cărnii de porc variază şi cel mai scump se vând jumările. Preparatele tradiţionale din carne de porc au preţuri ce variază între 18 şi 46 de lei la producătorii autentici. La abatatorul de lângă marginea oraşului un kilogram de şorici costă 3,5 lei, spata de porc 12.99 de lei/kilogram, în timp ce preţul unui kilogram de pulpă de porc ajunge la 14.99 de lei, iar un kilogram de muşchi fasonat costă 25 de lei.

carnati talmaciu

În funcţie de locul de unde achiziţionează bradul, vâlcenii vor plăti pentru pomul de iarnă între 70 şi 120 de lei. Comercianţii din Piaţa Simian dau asigurări că brazii sunt autohtoni şi-i anunţă pe cumpărători că sunt dispuşi să mai lase la preţ. Vâlcenii care optează pentru un brăduţ în ghiveci trebuie să scoată din buzunare cel puţin 90 de lei.

SATU MARE. Aici, forfota de sărbători încă nu se simte, iar preţurile sunt în mare parte asemănătoarele în pieţele din oraş. În ceea ce priveşte carnea de porc, preţurile sunt similare cu cele din supermarketuri: carcasa de porc, 9,5 lei kilogramul, cotletul de porc fără os, 20,99 lei, iar fleica de porc 13,99. Şi preţuile fructelor şi legumelor sunt asemănătoare, iar în Piaţa Mare, un kilogram de roşii costă 8 lei, în timp ce în Piaţa Someş cu un leu mai puţin. Preţurile la struguri conincid, ajungând să fie în jur de 10 lei pentru un kilogram.

La intrarea în Piaţa Mare din oraş, te întâmpină brazii de ghiveci, din Homorodu de Mijloc. Brazii în ghiveci, din pepiniera de la Homorodu de Mijloc, au preţuri ce variază în funcţie de înălţimea acestora, de la 60 lei, la 200 lei, ajungând chiar la 250 de lei pentru brazii de trei metri.

Comercianţii spun că preţurile sunt similare celor de anul trecut. Totuşi, pare dificilă concurenţa cu supermarketurile, unde brazii au un preţ de 89.90 lei, asta dacă preferaţi un brad gata împachetat.

SLATINA. O jumătate de porc poate fi cumpărată cu 9,9 lei/kg, iar în unele magazine preţurile au fost micşorate. Spata se vinde cu 13 lei/kg, pulpa cu 13,90, ciolanul cu 8 lei şi ficatul – 4,5 lei.

. Primii vânzători de brazi din vecinătatea pieţei îşi suflă în palme să le-ncălzească, rostind acelaşi răspuns: „Avem marfă de la 50 de lei, molidul, dar pentru cei mari, şi brad şi molid, mai putem negocia“. 

SUCEAVA. Preţurile din pieţe şi supermarket-uri nu diferă foarte mult. Spre exemplu un kilogram de pulpă de porc costă în ambele locuri în jur de 18 lei/kilogram, iar ceafa de porc aproximativ 14 lei. Fructele şi legumele sunt la preţuri cuprinse între 3 şi 7 lei/kilogram în pieţe, în timp ce în supermarket-uri, preţurile sunt între 2 şi 8 lei/kilogram la mere, portocale, banane, mandarine, morcovi, ceapă, cartofi, varză sau ardei.

Brazii de Crăciun şi-au făcut apariţia şi aici, iar preţurile variază între 50 şi 120 de lei în funcţie de mărime.

TÂRGOVIŞTE. În supermarket se poate cumpără carne de porc la preţuri cuprinse între 12 lei şi 19 lei, carne macră sau semipreparată, pe când în carmangeriile din piaţă, aceasta nu depăşeşte 15 lei. Cârnaţii de oaie sau de porc îi puteţi lua la preţuri cuprinse între 13 şi 15 lei. De asemenea, carnea tocată costă, în supermarket 17 lei, faţăt de 14,5 în carmangerii. Fructele şi legumele sunt puţin mai ieftine în supermarketuri.

Dacă încă nu aţi cumpărat unul, trebuie să ştiţi că în piaţă predomină brazii aduşi de peste hotare, motiv pentru care preţul brazilor scoşi la vânzare în piaţa din municipiul Târgovişte porneşte de la 70 de lei şi poate depăşi 200 de lei. O variantă deloc de neglijat este bradul la ghiveci, cumpărat din pepiniera Direcţiei Silvice de la Găeşti, acolo unde un exmplar costă dor 25 de lei. 

TÂRGU JIU. Kilogramul de carne de porc în viu costă între şase şi opt lei, în condiţiile în care anul trecut se vindea cu zece lei. Chiar şi aşa, cumpărătorii care au venit astăzi să se intereseze de achiziţionarea unui porc pentru a-l sacrifica au fost în număr mic.

porci

VASLUI. Preţurile practicate de comercianţii din pieţele Traian şi Centran sunt asemănătoare. Diferenţe semnificative sunt la legume şi fructe, unde comercianţii din Piaţa Centrală au preţurile mai mari cu 2-3 lei per kilogram. Spre exemplu, la rădăcinoase diferenţele sunt de doi lei.Un kilogram de cartofi costă 1,5 lei/kg, morcovul 2,5 lei, ceapa între 2,5 şi 3,5 lei/kg, iar varza 2 lei/kg,. Preţurile la carnea de porc pornesc de la 16 lei pe kilogram. În funcţie de producător, pulpa de porc se vinde cu 16-18 lei/kg, ceafa cu 19 - 21 lei/kg, iar cu muşchiul 25 lei/kg.

image

Primii brazi au apărut în Piaţa Traian din Vaslui duminică dimineaţă. În funcţie de dimensiuni, preţurile brazilor variază între 50 şi 200 de lei, în timp ce ramurile se vând cu 20 de lei. La Bârlad, brazii se vând cu preţuri pornind de la 40 de lei.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite