Al 25-lea deces produs de rujeolă în Bihor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Al 25-lea deces a fost produs de rujeola
Al 25-lea deces a fost produs de rujeola

Rujeola continuă să facă victime. Un al 25-lea copil, din Bihor, a murit din cauza unor complicaţii ale bolii, micuţul nefiind vaccinat. Informaţia a fost confirmată de Ministerul Sănătăţii.

„După cum ştiţi, avem al 25-lea caz de deces de rujeolă, de data aceasta în judeţul Bihor, (...) din localitatea Aleşti. Un copil care s-a chinuit foarte mult, care a fost internat în spital, după care a fost externat pe propria răspundere; un copil care trăia acasă fără mamă — mama lui era plecată în străinătate — şi care a intrat în contact cu pacienţi care au fost bolnavi de rujeolă, un copil de doi ani nevaccinat", a precizat Bodog, după ce a participat la dezbaterea publică pe tema legii vaccinării, desfăşurată la Institutul Naţional de Sănătate Publică.

„Vreau să asigur pe toată lumea, am mai spus acest lucru, dar se pare că nu s-a înţeles — nimeni nu va obliga pe nimeni să fie vaccinat, adică nu vom lua copiii cu Poliţia sau cu arcanul să-i ducem la vaccinare. Părintele are dreptul să refuze, însă în situaţia în care refuză are şi obligaţia să-şi asume acest refuz în situaţia în care, Doamne fereşte, copilului i se întâmplă ceva”, a spus Bodog, citat de Agerpres. 

Potrivit acestuia, dezbaterile legate de legea vaccinării vor continua.

„După cum aţi văzut, în sală sunt mai mult anti-vaccinişti, decât pro-vaccinişti. (...) Niciunul dintre cei prezenţi în sală nu cred că este împotriva sănătăţii copiilor; fiecare dintre noi însă vedem altfel lucrurile. Eu cred că aceste dezbateri publice vor continua. După cum ştiţi, legea va intra într-o procedură de dezbatere şi la Parlament, în cele două comisii de sănătate. De altfel, nici nu am făcut nicio presiune ca legea să meargă mai repede decât este traiectul democratic al unei legi”, a susţinut Bodog.

Ministrul a precizat că acest caz a fost deja confirmat. „E confirmat serologic, prin analize la Institutul Cantacuzino, şi urmează să fie confirmat şi necropsic", a mai spus Bodog.

În contextul în care numărul de îmbolnăviri prin rujeolă depăşeşte 5.000, epidemia producând şi 24 de decese începând cu septembrie 2016, atât producătorii cât şi reprezentanţii medicilor şi cei ai pacienţilor sunt de părere că soluţia adoptată de Ministerul Sănătăţii este optimă, dar de scurtă durată. 

„În continuare eu nu am vaccin ROR (rubeolă-rujeolă-oreion) în cabinet. Am primit vaccinul hexavalent, dar mă bucur că ROR se găseşte în farmacii. Am trimis părinţi să-l cumpere. Preţul este unul accesibil, costă 50 de lei doza. Dacă aceste doze plecau spre export, epidemia se extindea, aşa că decizia de a bloca exportul paralel e una de bun augur. Problema este că de la Direcţiile de Sănătate Publică nu am primit niciun fel de anunţ cum că ar veni doze gratuite”, a declarat, pentru „Adevărul”, medicul de familie Daniela Ştefănescu. 

Şi Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), a explicat că blocarea exportului paralel în cazul serului ROR este pe deplin justificată. 

„Avem epidemie de pojar iar vaccinul ROR nu este disponibil, acolo trebuiau luate nişte măsuri. Interzicerea exportului paralel pe anumite produse ar putea avea efecte benefice pentru pacienţi”, a precizat directorul ARPIM, arătând însă că ar fi imposibil ca toate medicamentele să fie interzise de la exportul paralel. 

Interzicerea exportului paralel de medicamente

De cealaltă parte, Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din Romania (COPAC) a cerut Ministerului Sănătăţii să îşi menţină pe poziţia asumată de a bloca exportul paralel de medicamente, dând astfel o şansă la viaţă pacienţilor români. 

„Legislaţia trebuie modificată astfel încât să apere drepturile pacienţilor români, şi nu pe aceia care sub umbrela comerţului intracomunitar îşi văd strict de profit, fără a conta câte vieţi afectează în mod grav”, a declarat şi Radu Gănescu, preşedintele COPAC. 

La rândul ei, Ana Măiţă, preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame spune că măsura de a bloca stocurile de vaccin ale distribuitorilor trebuia luată mai din timp. 

„E o situaţie foarte gravă dar este bine că s-au trezit în ceasul al 13-lea. Din punctul meu de vedere, măsura ar trebui prelungită până ce vom avea un cadru legal care să îi permită statului român să facă un calendar de aprovizionare cu vaccinuri. În acest context disperat în care 24 de copii, o clasă întreagă, au murit, guvernanţii noştri dorm liniştiţi şi nu consideră această situaţie ca fiind una de siguranţă naţională, ce ar trebui discutată în CSAT”, a declarat Măiţă. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite