Traian Băsescu a acceptat casa Mioarei Roman, dar nu se va muta încă în ea. Rămâne la Vila Lac 3, deşi legea nu îi mai permite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuinţa atribuită de Guvern lui Traian Băsescu FOTO Arhiva Adevărul
Locuinţa atribuită de Guvern lui Traian Băsescu FOTO Arhiva Adevărul

Fostul preşedinte Traian Băsescu a semnat cu RA-APPS pentru a prelua casa care i-a aparţinut Mioarei Roman, dar nu se va muta încă în ea, pentru că locuinţa se află în plin proces de renovare. Fostul preşedinte va locui, în continuare, în Vila Lac 3, reşedinţa sa din timpul mandatului prezidenţial, deşi legea îl obligă să se mute după 60 de zile de la încheierea mandatului.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a acceptat locuinţa atribuită de Guvern, dar va mai dura până când se va muta să locuiască în fosta casă a Mioarei Roman. Potrivit Digi 24, Traian Băsescu va rămâne în Vila Lac 3, pe care a ocupat-o pe parcursul celor zece ani de mandat, pentru că locuinţa atribuită de Guvern se află în pln proces de renovare.

Conform legii, preşedintele României se bucură de mai multe privilegii după încheierea mandatului, printre care şi obligativitateaGuvernului de a-i atribui o locuinţe de protocol. „Persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază pe durata vieţii de următoarele drepturi: folosinţa gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar, o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu, pază şi protecţie, precum şi folosinţa gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, potrivit reglementărilor în vigoare“, se arată la articolul 2 din legea privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român.

Băsescu, obligat să plece din Vila Lac

Tot legea impune şi anumite restricţii. „Locuinţa de protocol acordată nu poate fi reşedinţa pe care titularul a avut-o ca Preşedinte al României în funcţie. Membrii de familie ai titularului beneficiază de dreptul de folosinţă gratuită, numai pe durata vieţii titularului şi vor elibera locuinţa în termen de 60 de zile“, se precizează, mai departe, în lege.

Ceea ce înseamnă că Traian Băsescu trebuie să părăsească, în mod obligatoriu, Vila Lac 3, reşedinţa sa din timpul mandatului de preşedinte, la 60 de zile de la plecarea de la Cotroceni. Chiar ieri, pe 20 februarie, au expirat cele 60 de zile de la terminarea mandatului prezidenţial, însă Traian Băsescu încă se află la Vila Lac 3, potrivit unor surse apropiate de Traian Băsescu, citate de Digi 24, şi va continua să locuiască aici până când casa din Primăverii va fi renovată.

Scandalul a ţinut patru luni

Premierul Victor Ponta a refuzat să-i ofere lui Traian Băsescu, drept locuinţă de protocol, o vilă la Snagov şi l-a obligat pe fostul şef al statului să accepte o casă în Bucureşti.

La începutul lunii decembrie, RAAPPS a trimis  Cancelariei Prezidenţiale o listă cu şapte imobile, cerându-i preşedintelui încă în funcţie să decidă ordinea preferinţelor. Din cele şapte imobile propuse de Guvern, două erau situate în Snagov ( vilele 1A şi 11), iar alte cinci în Bucureşti. Reprezentanţii preşedintelui împreună cu cei ai Guvernului au concluzionat că singurele imobile care „corespund criteriilor legale“ sunt cele două vile de la Snagov, „urmând ca RAAPPS să evalueze starea tehnică reală şi să decidă“.


Iar premierul Victor Ponta a decis, prin hotârâre de guvern, să mute Vila 1A de la Snagov din administrarea RAAPPS în cea a Ministerului Muncii, condus de Rovana Plumb, pentru a fi pusă la dispoziţia Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi. Hotărârea de guvern a fost dată pe 23 decembrie, adică la două zile după ce Traian Băsescu şi-a terminat mandatul. Vila numărul 1A are 609 metri pătraţi, piscină şi ieşire către lacul Snagov.

Deci pentru Traian Băsescu mai exista varianta vilei numărul 11, tot de la Snagov,  o casă cu subsol, parter, etaj şi mansardă cu o suprafaţă utilă de 2.189 de metri pătraţi. Însă premierul Ponta, în 12 ianuarie, a scos vila la vânzare în direct la Antena 3. „Cealaltă, cea foarte mare (n.r.- vila 11), cu siguranţă o vom scoate la vânzare, pentru că este evaluată la peste 2,5 milioane euro. Dacă Băsescu vrea să o cumpere, va veni cu cei 2,5 milioane euro“, a anunţat Ponta, lăsându-l astfel pe Băsescu fără cele două case pentru care a optat.

Traian Băsescu a primit o reşedinţă din partea Guvernului, aşa cum spune legea, la patru luni de când fostul preşedinte a solicitat Guvernului atribuirea unei case în care să locuiască după încheierea mandatului. Guvernul a aprobat hotărârea prin care Traian Băsescu va primi vila RAAPPS din cartierul Primăverii în care a locuit până în acest an Mioara Roman, fosta soţie a lui Petre Roman. Chiar dacă este situată în centrul Bucureştiului, casa este într-o stare vizibilă de degradare, pentru că Mioara Roman nu a investit niciun ban în ultimii ani pentru reparaţii.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite