Tensiuni în MAE. Negrescu vânează postul lui Meleşcanu. Contre între Birchall şi Hurezeanu pe „gândacii“ lui Pop. Reacţia lui Negrescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul de Externe, Teodor Meleşcanu, nu are niciun gând să facă un pas în spate FOTO Inquam
Ministerul de Externe, Teodor Meleşcanu, nu are niciun gând să facă un pas în spate FOTO Inquam

Ministrul Afacerilor Europene, Victor Negrescu, s-a plâns apropiaţilor că el pregăteşte preşedinţia română a Consiliului UE, însă cel care culege laurii este ministrul de Externe. Negrescu vrea mai multă independenţă, ba chiar râvneşte la fotoliul lui Meleşcanu, numai că Tăriceanu se opune. De asemenea, la întâlnirea diplomaţilor, vicepremierul Ana Birchall şi ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu, au avut un schimb tăios de replici.

UPDATE În virtutea dreptului la replică şi a corectei informări a opiniei publice, vă transmitem precizările domnului ministru delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu, cu privire la articolul „Tensiuni în MAE. Negrescu vânează postul lui Meleşcanu. Contre între Birchall şi Hurezeanu pe «gândacii» lui Pop“, apărut în publicaţia „Adevărul“:

„Informaţiile vehiculate «pe surse» privind eventuale tensiuni existente în cadrul Ministerului Afacerilor Externe nu sunt corecte. Colaborarea la nivelul instituţiei este una foarte bună, având loc periodic întâlniri de coordonare fără să existe sincope“. 


Ministrul Afacerilor Europene, Victor Negrescu, aflat în subordinea lui Teodor Meleşcanu, este nemulţumit de statutul sau în Guvern, au confirmat surse politice pentru „Adevărul“. Negrescu, cel care coordonează preluarea preşedinţiei Consiliului UE de către România la începutul anului viitor, vrea că el să fie vioară întâi în relaţiile cu Bruxelles-ul.

„Negrescu s-a mai plâns că el nu are niciun cuvânt de spus la schimbarea ambasadorilor”, susţin surse din MAE pentru „Adevărul“. Nu întâmplător, Negrescu a trimis o scrisoare către Secretariatul General al Guvernului (SGG) în care cere mai multă autonomie faţă de Meleşcanu, aşa cum a scris hotnews.ro.  

  

Surse din conducerea PSD susţin că Negrescu râvneşte la portofoliul Externelor, în situaţia în care PSD şi ALDE vor produce câteva modificări în structură Executivului toamna această. De altfel, liderul PSD Liviu Dragnea a spus public că este nemulţumit de unii miniştri, iar zilele acestea, la Mamaia, liderii social-democraţi vor analiză activitatea Guvernului Dăncilă, fiind foarte probabil să apăra remanieri. Victor Negrescu are avantajul de a fi susţinut puternic de premierul Viorică Dăncilă şi de vicepremierul Paul Stănescu. Numai că liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, nici nu vrea să audă de pensionarea lui Meleşcanu, susţin surse politice pentru Adevărul. 

  

În afară contrelor cu Negrescu, Teodor Meleşcanu are o relaţie tot mai tensionată şi cu premierul Viorică Dăncilă. Chiar şi la întâlnirea diplomaţilor, de la începutul săptămânii, cei doi s-au contrat pe teme ce ţin de organizarea evenimentului, ba chiar şi de mărunţişuri, cum ar fi ordinea în care au vorbit invitaţii, au povestit pentru „Adevărul“ surse diplomatice. De asemenea, conflictul dintre Liviu Dragnea şi George Maior, în urmă căruia Meleşcanu a fost obligat să-l cheme la raport pe ambasadorul României în SUA, l-a deranjat pe ministrul de Externe. Meleşcanu şi Maior au o relaţie foarte bună de pe vremea când erau şefii serviciilor secrete: Meleşcanu la SIE, Maior la SRI. De altfel, ministrul de Externe a renunţat, pe moment, să-l mai convoace pe Maior pentru explicaţii.  

„Suntem patru miniştri de Externe“ 

  

 Deşi e sub presiune,  Teodor Meleşcanu tratează conflictele cu umor. „Suntem patru miniştri de Externe în Guvernul Dăncila”, e glumă pe care şeful diplomaţiei o invocă adesea, susţin sursele citate. Cine sunt cei patru miniştri la care face aluzie? El însuşi, apoi secretarul de stat George Ciamba (unul dintre cei mai puternici oameni din MAE), Ana Birchall, vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice, şi Victor Negrescu, minsitrul delegat pentru Afaceri europene.  

  

Jignirile lui Pop, decontate de România 

  

La întâlnirea anuală a diplomaţilor români, premierul Viorică Dăncilă le-a reproşat ambasadorilor că nu apăra suficient imaginea României în afară graniţelor. Într-o discuţie restrânsă, vicepremierul Ana Birchall, i-a transmis acelaşi mesaj ambasadorului României în Germania, Emil Hurezeanu. „Răspunsul lui Emil Hurezeanu a fost cam aşa: «Doamnă Birchall, spre exemplu, România are un parteneriat strategic cu Germania. Cum să apăr imaginea României, când Liviu Pop a înfăţişat Germania că un gândac»”, povesteşte un diplomat, martor la discuţie. Liviu Pop este coleg de partid cu Ana Birchall. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite